Dit zijn ze: 10 x de meest budgetvriendelijke citytrips in Europa

Het eerste dat jij doet eens dat virus getemd is en de grenzen weer opengaan, is een citytripje richting zonniger oorden boeken? Top-idee! Om je portefeuille niet meteen al te zwaar onderuit te halen, hebben wij voor jou een handig lijstje in de aanbieding. De tien meest budgetvriendelijke bestemmingen van Europa: dit zijn ze!

Reizen na corona: hier moet je zijn

Elk jaar publiceert de Britse website Post Office Travel Money een onderzoek waarin wordt nagegaan welke bestemmingen binnen Europa het gunstigst zijn voor je portemonnee. Vorig jaar werd dat onderzoek gevoerd in volle pandemie, en wat blijkt natuurlijk: corona heeft de toeristische sector budgetair danig op z’n kop gezet natuurlijk.

Een paar algemene tendensen:

  • Sinds een wereldwijze lockdown de grenzen gradueel dichtgooide en internationaal reizen zo goed als lam legde, zien hotels overal ter wereld zich genoodzaakt hun prijzen aardig te laten zakken. (De wetten van vraag en aanbod, weet je wel.)
  • Reizigers die duurzaam en verantwoordelijk reizen, kunnen dat nu doen aan een betrekkelijk voordeliger tarief dan de afgelopen jaren.
  • Oost-Europa is prijs-kwaliteit-gewijs de beste keuze voor een tripje. Vooral Oostbloklanden (denk: Polen, Kroatië, Slovakije en Tsjechië) zitten in de lift.

10 x budgetvriendelijke steden in Europa

De goedkoopste citytrips in Europa? In deze tien steden moet je zijn!

1. Boedapest – Hongarije

budapest

Fan van water, kuren en wellness? Dan moet je in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau en kan dus ook als dusdanig verdeeld worden in Boeda (op de westelijke oever) en Pest (op de Oostelijke oever). Niet alleen spa-adepten, maar ook hipsters komen er aan hun trekken. De hele stad is namelijk bezaaid met hippe ontbijt- en koffiebars, urban shops en kunstgalerijen die je nog het meest doen denken aan de Berlijnse underground scene.

2. Belgrado – Servië

Belgrado

Ook al aan diezelfde rivier de Donau: de Servische hoofdstad Belgrado. Hoewel de stad voor veel mensen misschien nog een ietwat negatieve connotatie heeft, door al het oorlogsgeweld waaraan ze tijdens de vorige eeuw ten prooi viel (de stad werd toen maar liefst vijf keer gebombardeerd), is het inmiddels een prima bestemming voor een luchtige zomerse city trip. Vooral cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: de stad is elk jaar gastheer van verschillende grote culturele evenementen zoals FEST Filmfestival en BITEF, Belgrado Theaterfestival. Ook wie al eens graag de bloemetjes buitenzet moet zeker eens een tripje overwegen: Belgrado staat immers ook bekend om z’n bruisend nachtleven.

3. Warschau – Polen

Warshau

Ook de Poolse steden hebben voor sommige oren misschien een lichte pejoratieve bijklank, maar ook dat volledig zonder reden: want ook Krakau, Warschau en co zitten cultureel maatschappelijk enorm in de lift. De Poolse hoofdstad Warschau bijvoorbeeld, is een uniek samenraapsel van geschiedenis en hedendaagse kunst en cultuur. In de kronkelende straatjes van de oude stad geniet je van een kleurrijke barok-classicistische bouwstijl, een unieke architectuur en de nodige dosis paleizen.

In de alternatieve wijk Praga, aan de andere kant van de Wisla rivier, kom je dan weer in een bruisend artistiek sfeertje terecht. De wijk werd een ettelijke jaren geleden dé uitvalsbasis bij uitstek voor kunstenaars en studenten. Onder hun invloed werden de vele leegstaande en vervallen fabrieken omgetoverd tot kunstencentra, hippe food markets, theaters, creatieve hubs en andere hotspots.

4. Porto – Portugal

city trips europa porto

Zin in een heerlijk zuiders tripje naar een zonovergoten stad aan het water met een al even zuiderse, laidback mentaliteit? Dan moet je in Porto zijn. De grootste troeven van de Portugese havenstad? En fijne bruisende sfeer, een paar culturele hotspots, een alternatieve artistieke scène, een goedlachse cultuur en gemoedelijke mensen. Dat en veel prachtige bezienswaardigheden natuurlijk én een uitgebreide, maar nonchalante eetcultuur. Dé ideale plek om samen met vrienden de batterijen weer lekker op te laden na heel deze pandemie-toestand.

5. Moskou – Rusland

goedkoopste Europese steden

Nog nooit in het mooie, karaktervolle Moskou geweest? Dan wordt dat de hoogste tijd. Ook in de Russische hoofdstad komen roemrijk verleden en moderne cultuur op een ongeëvenaarde manier samen. Een paar niet te missen historische bezienswaardigheden: het Kremlin, het rode plein en de kleurrijke Basiliuskathedraal natuurlijk, maar ook onder de grond valt er heel wat luisterrijke geschiedenis te rapen. De sierlijke metrostations van Moskou behoren immers tot de mooiste van de wereld. Maar ook hipsters vinden in Moskou zeker hun ding: trek eens naar de regio rond het Gorkypark. Naast tal van urban hotspots en kunstzinnige shops, vind je er ook het bekende Garage Museum of Contemporary Art met een focus op moderne kunst.

6. Istanbul – Turkije

bugetvriendelijke city trips in europa

Ook in Istanbul is het proeven van een bijzonder bruisend stadsleven! Omdat de stad zich pal op de grens tussen Europa en het Midden-Oosten bevindt, is ze bovendien een smeltkroes van culturen. Daarnaast heeft de stad een eeuwenoude geschiedenis die tot leven komt in de talrijke religieus geïnspireerde gebouwen en andere luisterrijke architectuur. Daardoor kan de stad ook best doorgaan als één groot openluchtmuseum. Wat overigens niet wil zeggen dat je er alleen historisch erfgoed kan vinden integendeel: de stad is ook net erg modern.

7. Boekarest – Roemenië

Ook de Roemeense hoofdstad barst van de historie en de bijzondere gebouwen. Vooral de moeite om eens door te wandelen: het oude stadscentrum. In de Tweede Wereldoorlog werd dat Centru Vechi flink gebombardeerd door de geallieerden – Roemenië schaarde zich toen aan de kant van Nazi-Duitsland). Daarom is veel van wat je ziet het resultaat van grondige renovatie en restauratie. Maar dat maakt het er allemaal natuurlijk niet minder indrukwekkend om.

8. Riga – Letland

Net zoals alle steden in de Baltische staten heeft Riga een heel eigen karakter. Hoe de stad aan die unieke identiteit komt: vooral doordat ze geschiedkundig en geografisch met zoveel andere regio’s en landen verbonden is. Zo heeft Riga heel wat invloeden van Oost-Europa en Rusland, maar ook heel veel van Duitsland en zelfs van Zweden en Polen waar het ooit een tijdje bijgehoord heeft. Ook voorname troeven van de stad: de vele rooftopbars, een hoog noordelijke architectuur en... een strand (jawel!).

9. Bratislava – Slovakije

Vind je de sprookjesachtige, barokke architectuur van Praag en Wenen wel wat? Dan spreekt Bratislava waarschijnlijk ook tot de verbeelding. De hoofdstad van Slovakije speelde door de eeuwen heen een heel belangrijke rol in de geschiedenis van het toenmalige Hongaarse rijk. Mede door die sleutelrol bleef het prachtige historische centrum van de stad wonderwel bewaard. Wat je zeker moet bezoeken? De prachtige blauwe kerk (St. Elizabeth Kerk) die eruit ziet alsof ze recht uit een Disney-film geplukt werd en het knappe Primate’s Palace.

10. Vilnius – Litouwen

city trips europa

Ook in Vilnius, de moderne en sfeervolle hoofdstad van Litouwen, hangt een bijzonder fijne sfeer. Door haar grootte wekt de stad enerzijds de indruk een metropool te zijn, dankzij haar aparte indeling en gezellige architectuur heeft ze tegelijkertijd ook iets erg intiems. Een wonderlijke combinatie die niet veel steden haar nadoen. Hoe Vilnius ook weleens wordt genoemd? Stad van kerken, dit omdat er zovelen te vinden zijn natuurlijk. Wat je zeker moet bezoeken bij een tripje: de kapel in de Poort van de Gouden Dageraad, de 16de eeuwse klokkentoren die dankzij zijn 57 meter een prachtig uitzicht over de stad biedt, en de wijk Užupis met zijn eigen grondwet.

Meer lezen over reizen tijdens en na corona:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content