Daarom ben jij straks verslaafd aan je luxecamper

Evy Van Elsacker

Ben je van het eigenzinnige type? Hou je van avontuurlijke vakanties en wil je weinig voorbereiden? Zoek je een luxe vakantie met je gezin zonder fortuinen uit te geven? Dan is een reis per camper echt iets voor jou. Er is maar één gevaar: het is verslavend! Wij weten waarom, want we gingen ermee op pad naar Denemarken. Ontdek de 5 troeven van een campertrip!

Voordelig op pad, zelfs in duur Scandinavië

Voordelig op pad, zelfs in duur Scandinavië

Voordelig op pad, zelfs in duur Scandinavië

“Mama, je had toch beloofd dat we naar Legoland gingen? Het échte Legoland, in Denemarken!” Jaaaa... Gelukkig ontdek ik op Mobicar.be dé manier om dure bestemmingen aan te doen met het hele gezin zonder ons blauw te betalen: we gaan met een luxecamper op pad! Zoon Sam mag zelfs een vriendje uitnodigen om mee te nemen, want er is plaats genoeg en een vrolijk zieltje erbij kost ons niks méér. De camper huren kost ook wel een duit, maar in vergelijking met op z’n vieren een week op hotel halen we dat er snel uit, reken ik. Bovendien kunnen we dan al eens een barbecue houden in plaats van op restaurant elke dag. En we nemen zeker een flinke drankvoorraad mee, want alcohol is in Scandinavië een pak duurder.

Je rijdende hotelkamer

Je rijdende hotelkamer

Je rijdende hotelkamer

In de catalogus kies ik een luxecamper: de Bürstner Ixeo Time 745. Binnen stylish in ecru, Italiaans design met rond eilandbed, douche, lavabo en wc, tafel met zetels en een fraai keukentje.

In het echt blijkt hij nog mooier. Op een half uur krijg ik uitleg over 300 dingen en 1000 knopjes: de watertank voor de douche, het privé toilet, het veiligheidsslot, het fornuis, de cruise control, het zwevende bed voor de kinderen... Je hebt wel alle luxe aan boord. Mijn hoofd tolt ervan. “Een rijbewijs B volstaat.” Gelukkig. Daar gaan we! Tegen dat we alle spelletjes, spulletjes en kleren een plaatsje hebben gegeven, is het al na de middag. Er is verrassend veel bergruimte, we hebben nog plaats over. Er kunnen zelfs 4 fietsen mee, op het rek achter. Ik stop de fles bubbels die we meekrijgen in de ijskast, zo kan die koelen voor op onze eerste vakantiehalte.

Volop vrijheid, blijheid

Volop vrijheid, blijheid

Volop vrijheid, blijheid

We wisselen natuurlijk wel af om dit luxueuze gevaarte te besturen. Toch wel raar, ik voel me een truckchauffeur op deze hoogte. Je voelt de windstoten als iemand je voorbijsteekt. Ik kan me voorstellen dat de remafstand veel langer is nu dan met een auto. We rijden maximum 110 km per uur in het begin, maar tegen dat we in Duitsland zijn zoeven we al aan 130. Bolt wel goed!

De jongens zitten parmantig omringd met snoep en drankjes aan hun tafeltje Legofilms te kijken, netjes ingegord. Glunderende gezichten. Eens op pad voelt het wel goed om onze thuis bij te hebben, we hoeven geen hotel meer te zoeken straks.

We stoppen op een camping halverwege, bij Bremen, om de Stadsmuzikanten te zien. Het blijkt een aangename stad. We hoeven ons niet te haasten en blijven tot laat in de namiddag. Want als een slak hebben wij ons luxehuisje bij. We kunnen gaan en staan waar we willen. Langer blijven waar het goed is. Of wegwezen als het regent.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Op onze eerste slaapplek staan we tussen de wilde bloemen. De volgende dag kamperen we op de Lunebürger heide. En zelfs in Legoland hebben we een riante kampeerplaats in het groen. We genieten ervan om in de ochtendzon te ontbijten. Ik voel de dauw op het gras onder mijn blote voeten, en de warmte van de eerste zonnestralen.

De grote dag is aangebroken voor de jongens. We wandelen op ons duizendste gemak het attractiepark in, want wij hoeven geen parkeerplaats te zoeken: de camper staat al perfect op zijn campingplek. Indrukwekkend zijn de Lego-versies van steden als Amsterdam, Kopenhagen, boortorens in zee en het vrijheidsbeeld in New York. De jongens duiken een safaripark in met dieren van Lego, mijn vriend kiest een ijzingwekkende attractie en ik blijf nog wat treuzelen in de giga-Legoshop. Die ijsvormpjes in de vorm van legoblokjes moét ik hebben! En dan vertrekken we weer met ons rijdend logies.

Het volgende doel wordt Ribe. De Deense parkings zijn groot, we vinden makkelijk plaats met de camper aan de rand van de stad. In Lego zag ze er erg pittoresk uit, de oudste stad van Denemarken. En dat blijkt ook in het echt te kloppen. We lunchen heerlijk op het terras van restaurant Kolvig langs een kanaaltje naar zee. Wie bespaart met een campervakantie, kan zich wel wat extra permitteren, dus we gaan ook nog even shoppen. Er zijn bijzonder leuke interieurspullen te koop in de vele winkels hier. En ze kunnen makkelijk in onze reuze camperkoffer. We laden ook nog een blauwebessenstruik in, met pot en al. Want die smaken echt heerlijk op wafels met room.

Je maakt nieuwe vrienden

Je maakt nieuwe vrienden

Je maakt nieuwe vrienden

Ons volgende doel is het Viking museum. Dat blijkt nogal saai, dus we krassen met camper en al snel op naar het Viking Center een tiental kilometer verder. Dat is een echte belevenis. Honderden vrijwillgers leven er zoals duizend jaar geleden. Met dieren, moestuinen, gevechtsoefeningen, dansen en eten. We ontmoeten er warempel een Vlaamse brouwer en een chocolatier die er elke zomer drie weken komen kamperen. Onder zeil, op een bed van stro, bij een zelfgestookt vuur. Bewonderenswaardig. Hun verhalen zijn aanstekelijk, we hangen aan hun lippen en blijven tot lang na sluitingstijd. We eten mee zelfgekookte soep boven het vuur. Maar de nacht daar doorbrengen? Nee, wij zijn luxenomaden en stappen in onze comfortabele Bürstner camper. Aan onze designtafel eten we de smørrebroodjes met Michelinster van take-away F-høy en spelen gezelschapspelletjes, terwijl de jongens hun iPad en smartphone laten opladen. Deconnecteren? No way.

Op de terugweg weten de jongens al waar ze volgende keer naartoe willen met de camper: het Duitse Legoland. En wij beginnen onze campertrip ook echt leuk te vinden, nu de eerste rij-stress verdwenen is. Zeker als we luxecamping Sönnenschein ontdekken, met zwembad en verwarmde relaxruimtes, chique afwasruimtes en privé sanitair. Moeten we echt naar huis? Liever een weekje verlengen... (EVE)

* Op de beurs Mobicar zie je de nieuwste campers en krijg je tips & tricks voor een geslaagde kampeervakantie. Van 13 t/m 17 oktober 2017 in Paleizen 6 – 7 – 9 – 11 van Brussels Expo.

* Een Bürstner Ixeo Time 745 camper voor 4 personen huur je vanaf € 730 euro per week bij Vanomobil. Er zijn ook modellen te huur voor 2 personen vanaf € 465, of 6 personen vanaf € 895 per week.

Meer vakantietips

Partner Content

Gesponsorde content