Dé citytrip: Venetië

Miljoenen bezoekers doen Venetië aan, maar weinigen weten dat er elke zomer een bijzonder feest plaatsvindt: tijdens het derde weekend van juli vieren de Venetianen het Festa del Redentore waarbij ze het einde van de pestepidemie in 1577 herdenken. 

Het feest begint op zaterdagavond. Dan stappen de Venetianen in versierde gondels en komen samen op het Canale della Giudecca waar de gondels een drijvende brug vormen. Na de gezellige picknick op het water volgt een fenomenaal vuurwerk. Hoogtepunt op zondag is de processie naar de Redentorekerk van architect Palladio die het einde van de pestperiode gedenkt. Het feest vormt een perfect excuus voor een weekendje Venetië. Wij verklappen je bovendien waar je in het drukke zomerse Venetië tot rust kunt komen, want in de lagune vind je verrassend veel kalme plekjes, vlot bereikbaar per vaporetto.

Venetië

Festa del Redentore, 19-20/7

Ontdek nog 4 verrassende buitenlandse feesten

Schots straattheater

Straatfeesten

Performers en animatie van over de hele wereld maken van de Schotse hoofdstad één groot straattheater tijdens het Edinburgh Festival Fringe. Met muziek, dans en theater in de ruimste zin van het woord.

Edinburgh Festival Fringe, 1-25/8

Glaasje Madeira?

Straatfeesten

Shakespeare loofde al de kwaliteit van de Madeirawijn. Het eiland viert de oogst van de druiven begin september. Tijdens de Festas do Vinho kun je de druivenpluk meemaken en wijnproeven, en in de straten van Funchal is er muziek en dans.

Festas do Vinho, 31/8-7/9

 

 

 

 

 

 

 

Tomatenoorlog

Straatfeesten

De laatste woensdag van augustus ga je voor het grote tomatenfestival in Buñol, op 40 km van Valencia. La Tomatina is een vrolijke bedoening, waarbij iedereen elkaar naar hartenlust met tomaten bekogelt. 

La Tomatina, 27/8

 

 

Tango aan zee

Straatfeesten

Aan de Baltische zee kun je jaarlijks het Amber & Winds Tango Marathon-tangofestival meemaken in het kuststadje Liepaga. Of dans van 's ochtends tot 's avonds mee op de pier, op het strand en in de stad met deejays en dansers uit heel Europa.

Amber & Winds Tango Marathon, 31/7-3/8

 

De verborgen genietplekjes van Venetië

De lagune van Venetië verbergt verrassend kalme plekjes. Hier komen de locals ver van alle drukte zelf tot rust, op vlot bereikbare eilandjes en in minder bekende wijken.

Tafelen in het groen

Lunchen op een bijzondere plek doe je op het eiland Torcello. Locanda Cipriano is van de beroemde Cipriani-familie, dezelfde van de Bellini-cocktails en Harry’s Bar. Ernest Hemingway legde hier de laatste hand aan zijn roman Over de rivier en onder de bomen. Geniet van het restaurant met terras in een zalige tuin of van de gastenkamers als je langer wilt blijven.   

Locanda Cipriani, Piazza Santa Fosca 29, Torcello

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Terras aan het water

Behalve van het fraaie uitzicht, kun je in Lineadombra  genieten van heerlijke gerechten en een uitgebreide wijnkaart. Dat alles in een smaakvolle, moderne omgeving, weg van de drukte en de dagjestoeristen. 

Lineadombra,  Ponte dell'Umita, Dorsoduro 19, Venetië

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Verse vis in kleur

Trattoria Al Gatto Nero da Ruggero is het beste visrestaurant van Burano, met elke dag verse vis en schelpdieren uit de lagune. Onze favoriet is de fritto misto met verschillende soorten gefrituurde vis. Heerlijk, net als de risotto en pasta’s die allemaal vers worden bereid. Het terras ligt tussen felgekleurde gevels.

Trattoria Al Gatto Nero da Ruggero, Fondamenta della Giudecca 88, Burano

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Oase aan de brug 

Aan de brug Ponte de Mezo op Murano wordt met liefde gekookt door Giovanna en haar schoonzus Caterina. Acqua Stanca is een mooie osteria en een gastronomische oase met dagverse marktproducten.

Acqua Stanca, Fondamenta Manin 48, Murano

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Glas wordt kunst

Het beroemde Venetiaanse glas koop je natuurlijk op Murano. Op dit eiland vind je de mooiste vazen, lampen, schalen en gadgets van bekende en minder bekende glaskunstenaars. Een lust voor het oog.

Galerie Venini, Fondamenta dei Vetrai 47, Murano

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Peggy's grote liefde

Ons favoriete museum is het voormalige paleisje van kunstgoeroe Peggy Guggenheim. Venetië was haar grote liefde, net als moderne kunst. Ze werd in de tuin begraven tussen haar veertien honden. Haar palazzo boordevol moderne kunst staat nu open voor kunstminnaars. Op deze magische plek loopt tot 31 augustus For Your Eyes Only, een unieke verzameling kunst uit de privécollectie van Richard en Ulla Dreyfus.

Peggy Guggenheim Collection, Palazzo Venier dei Leoni, Dorsoduro 701, Venetië

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Goudgeel strand

Makkelijk bereikbaar vanuit het centrum is het Lido di Venezia, een goudgeel strand aan de Adriatische Zee, bekend van de film Dood in Venetië en het Filmfestival. Huur er een parasol en strandbed voor je relaxdagje. De publieke delen van het strand vind je in San Nicolò en Alberoni. Een aanrader is de strandbar bij het vroegere Hotel des Bains, ideaal voor een campari of prosecco.

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Magistrale mozaïeken

De koelte en rust van een kerk doen deugd na een drukke dag. Tot de indrukwekkendste behoort de Basilica di Santa Maria Assunta op Torcello. Achter de strenge façade gaat een wonderlijke wereld schuil van adembenemende goudkleurige mozaïeken. De kathedraal is een prachtig voorbeeld van de Venetiaans-Byzantijnse architectuur. Het kleine eiland Torcello was vroeger trouwens een rivaal van Venetië.  

Basilica di Santa Maria Assunta, Torcello

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Zo kom je in Venetië

Vanuit Brussel vlieg je in 1u45 naar Venetië. Vanuit Zaventem reis je o.a. met Vueling vanaf € 35 naar Marco Polo Airport op het vasteland. Vandaar kun je met de vaporetto naar Venetië-centrum of de omliggende eilanden. Dagtickets vanaf € 18.

Partner Content

Gesponsorde content