Dé fietstrip: De Ronde van Ieper

Westhoek, here we come! Op 9 juli passeert de Tour de France ons land. Froome, Contador, Sagan & co vertrekken dan voor een rit vanuit Ieper richting Arenberg, over de beruchte kasseien. Een goede reden om zelf ook eens de mooie Westhoek te verkennen. 

Natuurlijk is dit de streek waar de Eerste Wereldoorlog diepe sporen naliet, maar tegelijk straalt het landschap van klaprozen en hopranken ook veel rust uit. Het is er idyllisch fietsen en zalig pauzeren. Spring op je (huur)fiets, en volg deze rustige genieterstrip tussen Ieper en Poperinge.

Genietparcours

Natuurlijk zijn we benieuwd naar de prestaties van de wielergoden. Maar deze versie van de Tour-rit door de Westhoek is gelukkig net iets rustiger en relaxter.

Sporten in WO I

In Flanders Fields Museum toont de Eerste Wereldoorlog in al zijn beklijvende facetten. Het museum vind je in de imposante Lakenhalle op de Grote Markt van Ieper. Naar aanleiding van de Tour loopt er een expo over sport en sportlui tijdens WO I. Als je met vrienden afspreekt om samen te fietsen, is het Museumcafé het ideale trefpunt.

In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34, 8900 Ieper, Inkom: € 9/€ 5.

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Strandje in de stad

Restaurant Pacific Eiland ligt op een eilandje in de Ieperse Boterplas en is te bereiken via een brug. Je geniet er van een complete maaltijd of een hapje en een drankje. Je kunt er ook relaxen op het strandje en bootje varen.

Diner: ± € 30 in de bistro, ± € 50 in het restaurant.

Pacific Eiland, Eiland 2, 8900 Ieper

>>Ontdek hier een wegenkaartje

BV's en hun bier

Na 15 km fietsen tussen de velden bereik je Poperinge, de heimat van de hop. Mis hier de eigenzinnige portretten van rockfotograaf Koen Bauters in het Hopmuseum niet. Vol fantasie linkt hij bekende Vlamingen (zoals de goddelijke Kobe Desramaults van restaurant In De Wulf, de onherkenbare actrice Gilda De Bal of een keikop als wielrenner Johan Museeuw) aan een biersoort in de expo 24 Belgen/24 Bieren.

Hopmuseum, Gasthuisstraat 71, 8790 Poperinge, Inkom: € 5/€ 2, 50

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Massage on the road

Even de spieren ontspannen halverwege je trip? Dat kan in de spa van Manoir Ogygia, een kasteeltje aan de rand van Poperinge. In de wellnessruimte op de bovenste verdieping kun je genieten van een massage of ontspannen in de sauna. Er zijn ook negen romantische kamers met eigen bubbelbad, plus een champagnebar. Er worden fietsen verhuurd, dus je kunt je fietsroute ook van hieruit aanvatten.

Massage: € 80 voor 1 uur. Kamers: vanaf € 165 voor 2.

Manoir Ogygia, Veurnestraat 108, 8970 Poperinge

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Klein dorp, grote kok

Na een tocht van zo'n 8,5 km langs boerderijen en statige bomenrijen kom je in het gehucht Elverdinge. Wie niet heeft bijgetankt in Poperinge, kan dat in stijl doen bij topchef Franky Vanderhaeghe. Zijn Hostellerie Saint-Nicolas is goed voor twee Michelinsterren. Zeker reserveren!

Lunchmenu (weekdagen): € 46. Driegangenmenu: vanaf € 60.

Hostellerie St. Nicolas, Veurnseweg 532, 8906 Elverdinge

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Vlaamse wijn

Er wordt beweerd dat wijnbouw boven 50° breedtegraad praktisch onmogelijk is, maar Filip Decroix doet het toch, en met verve. In het dorpjeBoezinge kun je proeven van zijn lokale wijn. Wijngoed Zilver Cruys heeft een zomerterras met uitzicht over de wijngaarden. De perfecte locatie voor een glas.

Wijngoed Zilver Cruys, Diksmuidseweg 530, 8904 Boezinge

>>Ontdek hier een wegenkaartje

IJslands talent

In Ieper kun je het nieuwe en nu al veelgeprezen restaurant Souvenir ontdekken. IJslander Vilhjalmur Sigurdarson ontdekte zijn passie voor lokale producten toen hij werkte in Hertog Jan en In De Wulf. Laat je verrassen: je krijgt alleen een 'menukaart' met een lijst ingrediënten...

Driegangenmenu: vanaf € 35. Vijfgangenmenu: vanaf € 55.

Souvenir Restaurant, Surmont de Volsbergestraat 12, 8900 Ieper

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Vintage koffie

Voor koffie of thee met gebak kun je naar het gezellige vintage koffiehuis Mimi's, met zomerterras. Er zijn ook  speciale soorten thee en koffie los te koop. 's Avonds kun je er terecht voor cocktails en fingerfood.

Mimi's, Boterstraat 45, 8900 Ieper

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Zo rij je dit genietparcours

  • Afstand : 36 km
  • Vertrek & Aankomst : Grote Markt Ieper
  • Volg knooppunten : 30 – 36 – 12 – 94 – 93 – 89 – 92 – 90 – 82 – 81 – 25 – 24 – 35 – 34 – 33 – 30
  • Een fiets huren kan o.a. in het Ambrosiahotel en in het Jeugdstadion aan € 10 à 12 per dag.
  • Maak zelf je gps-route op fietsnet.be
  • Meer fietsroutes in deze streek vind je op de site van West-Vlinderen.

Partner Content

Gesponsorde content