Designtrippen in Lyon

Lyon rij je vaak gewoon voorbij tijdens je autovakantie naar Zuid-Frankrijk. Toch is deze stad absoluut een bezoek waard. De stad ligt op de samenvloeiing van de Rhône en de Saône en wordt beschouwd als de culinaire hoofdstad van Frankrijk dankzij zijn vele bouchons (eethuisjes) en Michelinsterrenrestaurants. Indrukwekkend is Place Bellecour, het grootste plein van Europa. Maar Lyon is ook een droombestemming voor designfanaten. Vooral op het presque’île, een landtong van vijf kilometer, zijn de leuke adresjes amper te tellen.

Opéra Nouvel

Opera

Het was lang een wat anoniem gebouw, maar vandaag is de Opera de Lyon één van de mooiste van Europa. Dat is in grote mate te danken aan de ingrijpende renovatie die toparchitect Jean Nouvel tussen 1985 en 1993 uitvoerde. Het gebouw kreeg o.a. een indrukwekkende nieuwe koepel van staal en glas, die verleden en toekomst met elkaar verzoent. Rondleidingen boek je via het Office du Tourisme

Je weet niet wat je ziet!

Bibliotheque

Lyon is ook trots op zijn vele beschilderde blinde muren met trompe l'oeil-effect. De Mur des Canuts, in het noorden van de stad, is de grootste van Europa, maar ook de Bibliothèque de la Cité, waarop Lyonese schrijvers en fragmenten uit hun teksten afgebeeld staan, spreekt tot de verbeelding. Veel murs peints stammen uit de jaren tachtig en negentig, maar worden geregeld aangepast aan de heersende trends. 

Stoffenparadijs

Murmure

Achter de Place Bellecour begint de rue Auguste Comte, waar tal van designzaken zijn gevestigd. Zo verkoopt decoratrice en textielspecialiste Marielle Guinchard bij Murmure vooral stoffen, gordijnen, kussens en huislinnen van topmerken als Missoni Home, Designers Guild, Casamance en Elitis, maar ze heeft ook een boon voor de elegante vazen en serviezen van de Italiaanse ceramiste Rina Minardi. 

Ikea in zakformaat

Hyggelig

Voormalige interieurarchitecte Floriane Vergnol heeft haar hart verpand aan het Scandinavische design en ziet haar winkel Hyggelig (de naam verwijst naar een onvertaalbaar Deens woord voor 'iets moois waarnaar we op zoek zijn, maar dat we slechts zelden vinden') als een soort van mini-Ikea. De namen van de merken spreken voor zich: Carl Hansen, Muuto, Normann Copenhagen, &tradition...

Achetez français!

35 Octobre

Bij 35 octobre, de concept store van Marine Viannay-Quideau, vind je meubels, accessoires, huislinnen en verlichting, maar ook handgemaakte juwelen, sjaaltjes en handtassen met natuurlijke materialen als hout, glas, linnen, leer en vilt in de hoofdrol. Artikelen van mooie Franse merken als Tsé & Tsé, Y a Pas le Feu au Lac, Sentou en La Cerise sur le Gâteau staan er naast werk van plaatselijke ontwerpers

Huis van vertrouwen

Arrivetz

Vlak om de hoek, in de rue Jarente, grossiert Arrivetz al sinds 1968 in eigentijds design in alle betekenissen van het woord. Een adresse incontournable dus, waar de grote namen je als het ware om de oren vliegen, zowel op het vlak van ontwerpers (Eames, Lissoni, Le Corbusier...) als wat merken (meer dan 100!) betreft: van Cappellini over Kartell en Molteni tot Zanotta. Ruim 600 m2 puur visueel genot

Gerecycleerd licht

Hisle

Wie op zoek is naar een originele lamp is bij Hisle Lighting aan het goede adres. Hervé Isle de Beauchaine is van huis uit industrieel tekenaar en ontwerpt al sinds de jaren 80 verlichting voor hotels en andere publieke ruimtes, maar ook unieke modellen van koper, aluminium of roestvrij staal, waarvoor hij zich vaak inspireert op het industriële erfgoed en o.a. oude werktuigen in zijn creaties verwerkt.  

Kubus met inhoud

rcb

In Confluence, de wijk in het uiterste zuiden van het schiereiland, staat een opvallende oranje kubus met geperforeerde gevel van het Parijse architectenbureau Jakob + McFarlane. Sinds 2011 huist hier een vastgoedbedrijf, maar ook RBC, een interieurzaak met een showroom van 900 m2 vol meubilair, verlichting en accessoires van grote merken zoals Poliform, Kartell, Foscarini, Driade, Artemide en Moroso. 

Authentiek én lekker!

Abel

Lyon is ook de stad van de bouchons, 19de-eeuwse cafés waar de tijd stil is blijven staan. De muren hangen steevast vol oude foto's en affiches en de waard is meestal van het gezellig drukke type. Bij Café Comptoir Abel kun je terecht voor een glas Beaujolais of Côte du Rhône, maar ook voor streekgerechten zoals kip met morieljes, gratin van rivierkreeftjes en quenelles van snoek. 

Hip hotel

Mi Hotel

Overnachten kun je in Mi Hotel, op amper 100 meter lopen van de place Bellecour. Twee dames van stand installeerden er 4 suites en voorzagen ze samen met plaatselijke ontwerpers van designmeubilair en -accessoires. Er is geen receptie: je reserveert online, krijgt je toegangscodes via mail toegestuurd en stapt binnen en buiten wanneer je dat zelf wilt.

Kamer voor twee pers. vanaf € 145

Meer designinspiratie:

Partner Content

Gesponsorde content