Hoewel het kleine Durbuy één van de meest romantische dorpjes van België is, zijn er nog andere parels in Wallonië die we maar al te vaak over het hoofd zien. Dit zijn vijf van de mooiste dorpen in de Ardennen.

1. Crupet (Namen)

Crupet ligt in de Naamse Condroz en charmeert met z’n smalle straatjes en het buitengewone erfgoed. Langs de gelijknamige rivier kronkelen heel wat gastronomische restaurants. Ontdek verder het middeleeuwse donjon ‘kasteel Carondelet’, een grot bewoond door de duivel, kunstgalerijtjes en natuurpracht. Een verrassend interessante stop!

2. Chassepierre (Luxemburg)

Eén van de mooiste dorpen in de provincie Luxemburg is Chassepierre. Het dorpje in Belgisch Lotharingen is dé uitvalsbasis voor cultuurliefhebbers dankzij z’n prehistorische galerijen en een straatkunstfestival in augustus. Stop zeker ook bij Le Trou des Fées; een netwerk galerijen gegraven in een kalksteenrots. Chassepierre ligt rond een meander van de Semois (die je aanschouwt vanaf de weg Florenville-Bouillon) en zijn steegjes, kerk, oude banmolen en oude wasplaats zijn enorm idyllisch. Zeker een bezoek waard!

3. Thon-Samson (Namen)

Thon-Samson ligt in de groene omgeving van de Samsonvallei in de Naamse Condroz. Dit pittoreske dorp ligt op rotsen en wordt omringd door burchtruïnes met prachtige panorama’s. Wat je zéker moet zien zijn de Saint-Remykerk en de Scladinagrot; zet ze op je bucketlist!

4. Barbençon (Henegouwen)

Ook Barbençon is met z’n rijk ambachtelijk en cultureel verleden één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het was de bakermat van glas- en marmeractiviteit in deze streek. Vlei je zeker een poosje neer aan het meer van Barbençon, waar je kan hengelen met zicht op het kasteel. Zin in een feestje (als het weer mag)? Zak af naar nachtclub La Locomotiv voor de beste sfeer en plaatjes. Op 15 augustus vindt hier trouwens de processie ‘Notre Dame des Lumières’ plaats; een leuke om in het achterhoofd te houden.

5. Lompret (Henegouwen)

Ga je naar Chimay, maak dan zeker een ommetje langs Lompret. Het dorp ligt rond een meander van de Eau Blanche en werd ooit bewoond door Gallische en Romeinse vestingen, waarna ook een kasteel werd gebouwd waarvan er nog enkele ruïnes zijn overgebleven. Ook het meer van Virelles is hier de moeite en liefhebbers van het culinaire moeten zeker een keertje de lokale specialiteit escavèche proeven. Een bezoek dat je niet snel zal vergeten!

Op stap in eigen land

Openingsbeeld: GettyImages.