Zin in een fietstocht? Dit is de mooiste fietsroute door het idyllische Klein-Brabant

Het is puur genot als we kunnen fietsen. En al zeker met een elektrisch duwtje in de rug. We zetten graag Vlaanderens mooiste e-bikeroutes voor jou op een rij. Vandaag: dwars door Klein-Brabant met de aspergeroute.

Welke regio?

Klein-Brabant. De fietslus gaat langs Puurs, Hingene, Kalfort en Bornem en Breendonk.

Hoe lang is de route?

40 km, of ingekort 24 km. Download de route hier.

Wat zijn de troeven?

In het land tussen Rupel en Schelde vind je nog echte stiltegebieden tussen de dijken en de sluizen. Het wuivende riet langs de oevers brengt je tot rust. In de dorpjes heerst een kalme sfeer rond de spitse kerktoren met volkse cafés. In Wintam en Eikevliet lijkt het soms alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Zijn er toffe terrasjes?

Het mooie paviljoen De Notelaer aan het water in Hingene heeft een zalig terras achter de Scheldedijk. Nog een gezellig terras in Hingene vind je aan estaminet In d’Oude Poort, uit 1661. In Wintam ligt eethuis De Groenendijk, bijgenaamd ‘De Gruune’ aan de Scheldedijk. Voor een verfijnde maaltijd zit je goed in de hippe bistro H-Eat in Bornem, of als het van Michelinsterniveau mag zijn, bij Ann en Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof in Hingene. Er staan zeker asperges en paling in het groen op het menu! De dorst lessen kan prima met een Duvel: in Breendonk vieren ze vijftig jaar brouwerij Moortgat.

Wat moet je zeker zien?

Het Kasteel d’Ursel in Hingene met het park errond is absoluut een stop waard. In normale tijden vinden er expo’s plaats en kun je de spiegelzaal zien en het Chinese zijdebehang met natuurschilderingen. In Bornem is het de moeite waard om halt te houden bij het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde, bijgenaamd ‘het Loirekasteel van Vlaanderen’. Het dorpje Buitenland is ook erg charmant met torentjes op de woningen, en de naam alleen al doet wegdromen...

Proeven van de lente?

Onderweg kun je asperges eten of kopen van mid april tot mid juni. “Parijse restaurants en ook de Britse Queen wilden geen andere dan de asperges van Kalfort”, vertelt gids Luc De Wachter. Ook nu worden er nog asperges geteeld in de streek. Je koopt ze onderweg nog bij enkele telers zoals Katrien Amelinckx in Hingene, die ze nog met de hand steekt op de Wintamse Kouter en er gratis recepten bij geeft. “Groene asperges zijn iets zoeter en heerlijk met scampi”, tipt ze.

Waar kan je logeren?

Het Atelier van Antonine is een mooie, historische vakantiewoning in het voormalige schildersatelier van de hertogin d’Ursel in Hingene. Je logeert er vanaf € 275 per nacht met maximum 8 personen. Liever een B&B? ’t Hoogste vind je in Bornem, met e-bikeverhuur op aanvraag (€ 33 per dag).

Zelf een e-bike huren?

Ook Vlechtmuseum De Zilverreiger in Weert verhuurt e-bikes, voor € 30 per dag. Minstens 3 dagen vooraf te reserveren. Je ziet er meteen manden uit gevlochten wilgentenen of wissen, een ambacht van weleer, en rieten kunstwerkjes.

Zin in nog meer natuur?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content