De ene stad is de andere niet, zeker niet als het op duurzaamheid aankomt. Nu we post-corona het milieu allemaal wat beter in de gaten houden, stemmen we ook ons reisgedrag graag meer af op onze planeet. In deze zes ‘groene’ steden kan je met een gerust hart op citytrip.

Duurzame steden: 6 x ‘groene’ citytrips voor de zomer

1. Zürich

Helemaal bovenaan het lijstje van meest duurzame steden ter wereld staat Zürich. De Zwitserse stad bekommerde zich dan ook al om het milieu toen dat voor veel andere grote steden nog toekomstmuziek was. Waar de stad zijn ‘groene’ imago vooral aan dankt: het groendaken-project dat sinds 1991 alle niet benutte platte daken consequent transformeert in groendaken, de vele duurzame publieke gebouwen met groenmuren, jungleterrassen en duurzame bronnen van energie, een vooral op fietsers en voetgangers toegespitst mobiliteitsnetwerk, een overvloed aan passiefwoningen en een uitgebreid parken- en zwemvijvernetwerk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zürich Tourism (@visitzurich)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bovendien blijft Zürich innoveren: als langetermijndoelstelling in de strijd tegen klimaatverandering wil de stad er tegen 2050 voor zorgen dat elke inwoner zijn energieverbruik beperkt tot 2.000 watt per jaar – zonder daarvoor aan levensstandaard in te boeten natuurlijk. Om dat waar te maken zet de stad verder in op duurzame energie, urban farming-projecten en horeca die zich specialiseert in milieuvriendelijke voeding en duurzame vormen van openbaar vervoer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zürich Tourism (@visitzurich)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die groene mindset trekt uiteraard heel wat ‘duurzame doeners’ aan. De Zürichse binnenstad loopt dan ook over van toffe duurzame boetieks, groene hotels, ethische conceptstores en hippe ecologische eetadresjes.

Een paar groene hotspots hoog op onze agenda:

 • Platzspitz Park: waar de Limmat – de grote rivier die door het centrum van Zürich loopt – aftakt in zijrivier Sihl, ligt het Platzspitz Park. Lunch er zoals de locals aan het water of pik in de zomermaanden een openluchtconcert of een filmvoorstelling mee.
 • Freitag: Zürich is de uitvalsbasis van het hippe duurzame tassenlabel dat unieke en eigentijdse ontwerpen maakt op basis van gerecycleerde vrachtwagenhoezen.
 • Einzelstük: de duurzame filosofie van deze gezellige winkel vol unieke vintage stukken, stelt vier belangrijke waarden voorop: recyclage,  handgemaakte objecten, de natuur en fair trade.
 • Seebad Enge: Zürich is een waar paradijs voor liefhebbers van ‘zwemmen in openlucht’. Een hippe plek om in het meer van Zürich te duiken is Seebad Enge, een trendy zomerbad vlak bij de jachthaven en het arboretum.
 • Beetnut: dé hotspot voor een gezonde veganistische hap – of een aan voedselallergieën aangepaste maaltijd, is Beetnut. ’s Ochtends kun je ontbijten of brunchen met
  superfoods. ’s Middags bestel je een bowl met een hartig slaatje of een noodlegerecht.

2. Wenen

Wenen werd dit jaar door magazine The Economist voor de derde keer ooit tot meest leefbare stad ter wereld uitgeroepen. Dat dankt de stad niet alleen aan haar stabiliteit, goede culturele faciliteiten en een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, maar ook aan haar inzet voor duurzame publieke infrastructuur en zuiver water. Een opvallend ‘groen’ kantje aan Wenen: dankzij drie grote stadsboerderijen beschikt de stad over maar maar liefst 860 hectare aan landbouwgrond en kan het in grote mate voorzien in eigen biologische producten.

Niet te missen (groene) hotspots in Wenen:

 • Wenen loopt niet alleen over van de indrukwekkende monumentale gebouwen en brede lanen met heel wat geschiedenis, ook aan omvangrijke parken ontbreekt het de stad niet. Een tuin die je zeker gezien wil hebben is die rond het Schönbrunn Paleis: de tuinen, bloemperken, waterpartijen en fonteinen zijn aangelegd in Franse stijl en geven blijk van een roemrijk verleden.
 • Bij Labstelle krijg je biologisch en lokaal geteelde ingrediënten op je bord.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cafe Liebling (@cafeliebling)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 • Café Liebling is de hotspot voor lokale hipsters: in een industrieel interieur met vintage invloeden geniet je van een chakchouka of een groene salade met baby spinach en quinoa.
 • Phil: boekfanaten en muziekliefhebbers moeten zeker even halt houden bij Phil, een hippe bookstore met koffiebar. De nonchalante hipstersfeer en het inspirerend cliënteel krijg je er gratis bij.

3. Stockholm

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Meer tips voor de zomer? Lees dan nu Feelings grote zomerplan!

Op feeling.be vind je de hele zomer lang de beste tips, alle hotspots in onze buurlanden, het mooiste logies en nog veel meer genietadresjes op wondermooie bestemmingen. Kortom wij helpen je om het beste uit je zomer te halen. Wil je geen enkele update missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer over duurzaam reizen: