Eropuit: 13.000 stappen langs de menhirs van Durbuy
Straks kan het eindelijk weer: je hongerig wandelen door de mooiste Belgische landschappen om dan die stappers onder de beste tafeltjes te schuiven. De winter staat gelijk met wild, en waar geniet je daar meer van dan tussen de glooiingen en bossen van de Ardennen?
Wandelen in Wéris
In Durbuy is het bijzonder levendig, want hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes is vernieuwd, met een blitse entree en 70 extra luxekamers. Fans van Wout Bru komen er genieten van zijn Wagyu-grill, de gastronomische tapas in La Bruāsserie of prikken een frietje met varkenswangetjesstoofvlees weg in de gloednieuwe luxefrituur met Bru-signatuur. De keuze aan brasseries en restaurants in Durbuy is schier eindeloos, van klassiekers als Le Clos des RĆ©collets tot de trendy 7 by Juliette. We bewonderen de anticlinale rots en het kasteel maar rijden dan toch liever door naar WĆ©ris, een deelgemeente van Durbuy. Die is in tegenstelling tot het drukbezochte ākleinste stadje van BelgiĆ«ā rustig en authentiek gebleven. Niet voor niets is WĆ©ris uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van WalloniĆ«. Rond het spitse, romaanse kerktorentje liggen huizen in natuursteen. In de weiden daaromheen vind je de grootste concentratie aan megalieten in ons land, monumenten uit het stenen tijdperk.
Er hangt een opvallende rust op de plek waar de prehistorische mens zich vestigde
De wandelkaart die je kunt afhalen in La Maison des MƩgalithes biedt makkelijke en vlakke routes, langs vijfduizend jaar oude menhirs en dolmen. Er hangt een opvallende rust rond de plekken die de prehistorische mens koos om zich te vestigen. Eeuwenoude eiken met bollen bloeiende maretak erin beschermen de stenen constructies, naar Keltische traditie. Onderweg gaat onze route over holle wegen en door bossen, en nodigen nog enkele late braambessen, rozenbottels en mispels uit tot plukken.
Lunchpauze inĀ Le Cor de Chasse
Na deze tocht is het zalig de benen onder tafel te steken in Le Cor de Chasse. Het hotel-restaurant huist in een kasteelhoeve uit 1681, in Ardense steen met metersdikke muren. āWe hebben de authentieke architectuur zo veel mogelijk gerespecteerd bij de renovatie,ā vertelt gastvrouw Aurore. Het licht valt volop binnen door de nieuwe achtergevel die een en al raam is en uitzicht biedt op de weiden en bossen.
Gelakte stukken boom doen dienst als tafel, zachte zetels zorgen voor comfort. Hout, zwart, schapenvellen, natuursteen en design gloeilampen zetten de toon, vlammen knetteren in de haard. De verleiding is groot om hier voor een zevengangenmenu te gaan, maar wie nog van plan is om door te wandelen, kiest beter voor een kort lunchmenu dat op vrijdagen en zaterdagen te verkrijgen is. Blijf je slapen, dan heb je natuurlijk alle tijd om uitgebreid te dineren. āOnwaarschijnlijk hoe chef Mario ons elke keer weer verrastā, zegt het koppel aan het tafeltje tegenover ons, in een zwarte textielnis bij de open haard. āWij houden niet zo van de drukte in Durbuy, dat het ā Knokke van de Ardennenā aan het worden is. In WĆ©ris bij Mario Elias vinden we precies wat we zoeken: creatieve bereidingen van seizoensproducten van kleine boeren uit de streek. Met parels van biowijnen. Hij bakt zelfs zelf zijn servies. Dat ruwe, pure is schitterend. Bovendien, waar vind je een Michelinsterrenmenu voor ⬠70, van deze kwaliteit?ā Haar enthousiasme blijkt terecht. Grote eetbare bloemen verschijnen als amuse. Dan een verrassend tweeledig voorgerecht van rund, eerst als tartaar met kimchi en dan warm, gekonfijt met een mini-pita vol nekvlees. In een gietijzeren pot wordt het hoofdgerecht getoond: gestoofd lam met paddenstoelen en kokosbonen, hazelnoten en groene curry. En ook het dessert is dubbel genieten: gegrilde appel met hooi en kastanje, en als frisse afsluiter framboos met pastinaak. Volgende keer boeken we hier zeker ook een kamer, zodat we het twintigste jaar van chef Marioās team, onder wie zijn vrouw en twee zonen, relaxed kunnen meevieren en nog langer van deze prachtomgeving in de lieflijke Famenne kunnen genieten. Wellicht wagen we ons dan aan de GR 57, die door de pure natuur langs Barvaux naar Durbuy en de Ourthe leidt.
De menhirs van Durbuy: praktisch
De wandeling: Menhirwandeling 2 (8,5 km).
Hotel-restaurant: Le Cor de Chasse. Menu vanaf ⬠40 (lunch, vr en za)/⬠70. lecordechasse.be
Alternatieven: Le Clos des RĆ©collets, La Bruāsserie.
Meer info op durbuytourisme.be/nl en megalithes-weris.be
De kronkelende Ourthe
De kronkelende Ourthe
7 by Juliette
7 by Juliette
Dolmen in WƩris
Dolmen in WƩris
Museum van WƩris
Museum van WƩris
Le Clos des Recollets
Le Clos des Recollets
Le Cor de Chasse
Le Cor de Chasse
Le Cor de Chasse
Le Cor de Chasse
Wout Bru in La Bruāsserie
Wout Bru in La Bruāsserie