Eropuit: 13.000 stappen langs de menhirs van Durbuy

Evy Van Elsacker

Straks kan het eindelijk weer: je hongerig wandelen door de mooiste Belgische landschappen om dan die stappers onder de beste tafeltjes te schuiven. De winter staat gelijk met wild, en waar geniet je daar meer van dan tussen de glooiingen en bossen van de Ardennen?

Wandelen in Wéris

In Durbuy is het bijzonder levendig, want hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes is vernieuwd, met een blitse entree en 70 extra luxekamers. Fans van Wout Bru komen er genieten van zijn Wagyu-grill, de gastronomische tapas in La Bru’sserie of prikken een frietje met varkenswangetjesstoofvlees weg in de gloednieuwe luxefrituur met Bru-signatuur. De keuze aan brasseries en restaurants in Durbuy is schier eindeloos, van klassiekers als Le Clos des Récollets tot de trendy 7 by Juliette. We bewonderen de anticlinale rots en het kasteel maar rijden dan toch liever door naar Wéris, een deelgemeente van Durbuy. Die is in tegenstelling tot het drukbezochte ‘kleinste stadje van België’ rustig en authentiek gebleven. Niet voor niets is Wéris uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Wallonië. Rond het spitse, romaanse kerktorentje liggen huizen in natuursteen. In de weiden daaromheen vind je de grootste concentratie aan megalieten in ons land, monumenten uit het stenen tijdperk.

Er hangt een opvallende rust op de plek waar de prehistorische mens zich vestigde

De wandelkaart die je kunt afhalen in La Maison des Mégalithes biedt makkelijke en vlakke routes, langs vijfduizend jaar oude menhirs en dolmen. Er hangt een opvallende rust rond de plekken die de prehistorische mens koos om zich te vestigen. Eeuwenoude eiken met bollen bloeiende maretak erin beschermen de stenen constructies, naar Keltische traditie. Onderweg gaat onze route over holle wegen en door bossen, en nodigen nog enkele late braambessen, rozenbottels en mispels uit tot plukken.

Lunchpauze in Le Cor de Chasse

Na deze tocht is het zalig de benen onder tafel te steken in Le Cor de Chasse. Het hotel-restaurant huist in een kasteelhoeve uit 1681, in Ardense steen met metersdikke muren. “We hebben de authentieke architectuur zo veel mogelijk gerespecteerd bij de renovatie,” vertelt gastvrouw Aurore. Het licht valt volop binnen door de nieuwe achtergevel die een en al raam is en uitzicht biedt op de weiden en bossen.

Gelakte stukken boom doen dienst als tafel, zachte zetels zorgen voor comfort. Hout, zwart, schapenvellen, natuursteen en design gloeilampen zetten de toon, vlammen knetteren in de haard. De verleiding is groot om hier voor een zevengangenmenu te gaan, maar wie nog van plan is om door te wandelen, kiest beter voor een kort lunchmenu dat op vrijdagen en zaterdagen te verkrijgen is. Blijf je slapen, dan heb je natuurlijk alle tijd om uitgebreid te dineren. “Onwaarschijnlijk hoe chef Mario ons elke keer weer verrast”, zegt het koppel aan het tafeltje tegenover ons, in een zwarte textielnis bij de open haard. “Wij houden niet zo van de drukte in Durbuy, dat het ‘ Knokke van de Ardennen’ aan het worden is. In Wéris bij Mario Elias vinden we precies wat we zoeken: creatieve bereidingen van seizoensproducten van kleine boeren uit de streek. Met parels van biowijnen. Hij bakt zelfs zelf zijn servies. Dat ruwe, pure is schitterend. Bovendien, waar vind je een Michelinsterrenmenu voor € 70, van deze kwaliteit?” Haar enthousiasme blijkt terecht. Grote eetbare bloemen verschijnen als amuse. Dan een verrassend tweeledig voorgerecht van rund, eerst als tartaar met kimchi en dan warm, gekonfijt met een mini-pita vol nekvlees. In een gietijzeren pot wordt het hoofdgerecht getoond: gestoofd lam met paddenstoelen en kokosbonen, hazelnoten en groene curry. En ook het dessert is dubbel genieten: gegrilde appel met hooi en kastanje, en als frisse afsluiter framboos met pastinaak. Volgende keer boeken we hier zeker ook een kamer, zodat we het twintigste jaar van chef Mario’s team, onder wie zijn vrouw en twee zonen, relaxed kunnen meevieren en nog langer van deze prachtomgeving in de lieflijke Famenne kunnen genieten. Wellicht wagen we ons dan aan de GR 57, die door de pure natuur langs Barvaux naar Durbuy en de Ourthe leidt.

De menhirs van Durbuy: praktisch

De wandeling: Menhirwandeling 2 (8,5 km).
Hotel-restaurant: Le Cor de Chasse. Menu vanaf € 40 (lunch, vr en za)/€ 70. lecordechasse.be
Alternatieven: Le Clos des Récollets, La Bru’sserie.

Meer info op durbuytourisme.be/nl en megalithes-weris.be

De kronkelende Ourthe

De kronkelende Ourthe

De kronkelende Ourthe

7 by Juliette

7 by Juliette

7 by Juliette

Dolmen in Wéris

Dolmen in Wéris

Dolmen in Wéris

Museum van Wéris

Museum van Wéris

Museum van Wéris

Le Clos des Recollets

Le Clos des Recollets

Le Clos des Recollets

Le Cor de Chasse

Le Cor de Chasse

Le Cor de Chasse

Le Cor de Chasse

Le Cor de Chasse

Le Cor de Chasse

Wout Bru in La Bru’sserie

Wout Bru in La Bru’sserie

Wout Bru in La Bru’sserie

Meer onthaasten

Partner Content

Gesponsorde content