Feeëriek Luxemburg: charmant wandelen en avant-garde kunsthoppen

Het charmante Luxemburg ligt slechts op een boogscheut van bij ons en toch bulkt het van de verrassingen! Wist je dat je er prachtig kunt wandelen? En dat het Groothertogdom bijvoorbeeld ook maar liefst twaalf Michelinsterren telt?

Hoewel het een van de kleinste hoofdsteden van Europa is, is de culturele verscheidenheid in Luxemburg enorm: de stad telt minder dan 116.000 inwoners, maar die komen samen dan wel uit zo’n 170 verschillende landen. Samen met de unieke combinatie van ‘oude historische stad’ versus ‘nieuwe moderne metropool‘ die Luxemburg huisvest, geeft deze mengelmoes aan nationaliteiten Luxemburg een bruisende, multiculturele vibe mee die je op het eerste zicht niet zou verwachten.

Maar ook wie het eerder op natuur, dan cultuur begrepen heeft komt in Luxemburg zeker aan z’n trekken: de kleine hoofdstad wordt dan ook niet voor niets “het groene hart van Europa” genoemd. Wat je zeker niet mag missen op je volgende weekendje Luxemburg? Volg maar even mee!

Absoluut avant-garde

Beeld: Alfonso Salgueiro

Meer dan 100 bruggen verbinden de historische en hedendaagse wijken van de vestingstad op de rotsen. Luxemburg-stad zit vol levendig erfgoed zoals de Kazematten van de Bock, een oud fort waar nu festivals plaatsvinden. Tegelijk proef je er een kosmopolitisch en bruisend avant-garde sfeertje.

Meesterlijke voorbeelden van hedendaagse architectuur vind je in Kirchberg, de opbloeiende stadswijk waar sinds de jaren 1960 eerst spectaculaire gebouwen voor de Europese instellingen (zoals de voormalige toren van het Europees Parlement, het Hof van Justitie van de Europese Unie of de Europese Investeringsbank) hun standplaats vonden. Later vestigden ook steeds meer internationale banken – in al even majestueuze en prestigieuze gebouwen – zich op de plek.

Beeld van het spectaculaire MUDAM-museum: Christophe Van Biesen.

Volg de architectuurroute in de wijk Kirchberg, en je belandt in het sprankelende, lichtovergoten MUDAM-museum (museum voor moderne kunst) van de in China geboren Amerikaanse toparchitect I.M. Pei. Het instituut staat niet alleen bekend om zijn prachtige ontwerp, maar ook om de hoge kwaliteit van de tentoonstellingen.

Naast ‘moderne Luxemburg’, mag ook het oude stadsgedeelte niet in het parcours van kunstliefhebbers ontbreken: de zogenaamde oude stad, die op een geschiedenis van meer dan duizend jaar kan terugblikken, behoort sinds 1994 immers tot het cultureel werelderfgoed van de Unesco.

Welkom in het wandelparadijs

Een netwerk van wandelpaden leidt je door betoverende wouden, feeërieke meren en historische kastelen. Kiezen tussen ‘groen’ of ‘stedelijk landschap’ hoeft in Luxemburg echter niet, want verschillende routes lopen zowel dwars doorheen de diepe bossen en de ongerepte natuur, als langsheen indrukwekkende rotspartijen en een sprookjesachtig landschap van torens en oude kasteelruïnes, als zelfs pal door Luxemburg stad.

Beeld: Uli Fielitz / LFT. 

Kies voor ‘wandelen zonder bagage’ en weg zijn je zorgen. Zowel hotels, maaltijden en bagagevervoer zijn voor het hele traject geregeld. Het arrangement is mogelijk langs de Escapardenne Trail, in het Mullerthal – en in het Naturwanderpark Delux.

De rivierdalen tussen de steile beboste hellingen, de mooie rotspaden en schitterende natuur zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt.

Beeld: Pulsa Pictures

Keuken met een kroontje

Gerekend naar het aantal inwoners telt Luxemburg de meeste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld.

  • Reserveer bijvoorbeeld een tafeltje in het restaurant La Cristallerie van topchef Fabrice Salvador. De zaak werd door Michelin met één ster bekroond dankzij de “uitgesproken smaken van hun met finesse bereide topproducten“.
  • Of neem een kijkje bij Les Jardins d’Anaïs en geniet er van de meest verfijnde bewerkingen van lokale producten van een bijzonder precieuze seizoenskeuken.

Tegelijkertijd heb je in Luxemburg stad echter ook een verleidelijke keuze aan oergezellige brasseries. In je glas bubbelt intussen een feestelijke crémant, de verrukkelijke schuimwijn gemaakt volgens de traditionele champagnemethode, of gewoon een fijne moezelwijn natuurlijk.

Fietsen in de heuvels

Beeld: ORTMPSL/JM. 

Over heuvels gesproken… in Luxemburg hebben ze er wel een paar. Vandaar dat je overal een e-bike of mountainbike kunt huren om het 700 kilometer lange netwerk aan bewegwijzerde routes te verkennen.

Bossen, bergen, meren en bizarre rotsformaties vormen het fantastische decor. Maar ook gezinnen komen aan hun trekken op 600 kilometer fietspaden langs pittoreske rivieren en schilderachtige dorpje.

Shopping time

Beeld: Alfonso Salgueiro. 

Niet alleen van natuur word je blij. In Luxemburg-stad wachten je in de autoluwe straten zoals de Grand-Rue en de Rue Philippe II een resem aan trendy kledingboetieks en vestigingen van grote modehuizen.

Direct in de buurt vind je foodmarkten waar je smult van smakelijke biologische producten. Wijn, kaas, kruidenthee en oergranen met het label Vum Séi: ‘t komt allemaal uit de regio!

Voor meer info ga naar www.visitluxemburg.com

 

Lees ook:

Openingsbeeld: Christophe Van Biesen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content