Foodieweekends (op max 3 uur rijden): 12 x de mooiste gastronomische hotels voor fijnproevers

Evy Van Elsacker

Bord en bed als één bestemming? Wij selecteerden de mooiste gastronomische hotels, en dat op amper drie uur rijden. Voor foodies met smaak.

Anatura Luxembourg

In het gloednieuwe en supermoderne hotel Anatura Luxembourg waakt de bekende chef Yves Mattagne over het menu van restaurant Sensa. Hoewel hij er zelf niet in de keuken staat, blijkt de kwaliteit die het team levert prima. Tijdens de maaltijd kijk je uit over het Weiswampach-meer. Daarna wachten je paden door het groen om dat heerlijks te laten zakken.

Anatura Luxembourg: Weilwerdangerstr. 32, Wäiswampech. Menu € 85 (4 gangen). Kamers vanaf € 134 voor 2.

Le Sanglier des Ardennes

Wout Bru – aka ‘de kersverse man van Natassia’ – kreeg een Michelinster toebedeeld voor zijn prestaties in Le Grand Verre, vol onverwachte combinaties. Een reden om nog eens naar Durbuy af te zakken en in te checken in Le Sanglier des Ardennes. Wie weet zit er ook wel een ‘real housewife’ (of twee, drie) in het restaurant te genieten van de surrealistische sfeer.

Le Sanglier des Ardennes: Place aux Foires 26. Lunch vanaf € 75 (3-gangen). Kamer vanaf € 189 voor 2 personen.

Rüssels Landhaus

Op het terras bij de vijver, tussen de lisdodden: idyllischer wordt het niet dan bij Ruth en Harald Rüssel, in de omgeving van Trier. In de verbouwde molen huist nu een boetiekhotel met twee restaurants: de landelijke keuken primeert in bistro Hasenpfeffer, delicatere gerechten in resto Gourmet. Het team gebruikt enkel dagverse producten en in de herfst jagen ze zelf. Bij elk menu passen de lokale moezelwijnen.

Rüssels Landhaus: Büdlicherbrück 1, 54426 Naurath/Wald, Duitsland. Kamer met ontbijt vanaf € 160 voor 2 personen. Menu vanaf € 76 (3 gangen in bistro) / € 160 (4 gangen in resto).

La Table de Maxime

Een nepkers die knapt in je mond en smaakbommetjes loslaat, is een van de verrassingen die je kunt tegenkomen bij chef Maxime Collard. Asperges serveert hij met gerookte yoghurt, kervelmousse en een gefrituurde eierdooier – het is vaak even met de ogen knipperen. Geen wonder dat Maxime met zijn twee sterren chef van het jaar was. Slapen kan boven het restaurant of in een huis naast de kabbelende beek in het Waalse Our. Geen honden noch bermuda’s: je bent gewaarschuwd.

La Table de Maxime: Our 23, 6852 Paliseul. Menu vanaf € 100 (4 gangen). Kamer met ontbijt vanaf € 210 voor 2 personen.

Vivendum

Alex Clevers is niet bang van exotiek, in zijn nochtans zeer Vlaamse historische pand, met tuin, terras en zicht op de Oude Maas. De chef goochelt met specerijen en tropisch fruit voor smaakaccenten, maar de meeste ingrediënten komt van vlakbij. De vijf kamers ademen eigentijdse, landelijke chic.

Vivendum: Vissersstraat 2, Dilsen-Stokkem. Menu vanaf € 70 (3-gangenlunch). Kamer met ontbijt vanaf € 170 voor 2.

Sans Cravate

gastronomische hotels

In een losse sfeer kun je ook op niveau tafelen, weet Henk Van Oudenhove. Zijn keuken focust op pure smaken en eerlijke producten, klassiekers met een moderne twist. Na de maaltijd loop je La Suite binnen, aan de overkant, bij Henk en Véronique thuis. Zo gezellig kan fijnproeven zijn.

Sans Cravate: Langestraat 159, Brugge.Sanscravate.be Kamers vanaf € 270 voor 2 personen. Menu vanaf € 65 (3-gangenlunch).

Les Crayères

gastronomische hotels

Voor wie van klassieke Franse charme houdt en iets te vieren heeft, dit topadres: Les Crayères, het kasteeltje van de familie Pommery in Reims. Rondom rijpen de champagnedruiven, binnen ademt alles fluweel en gouden randjes. Met witte handschoenen aan wordt het lekkers van Christophe Moret geserveerd. Zonder vingerafdrukken, een echte crime, zo verfijnd! Voor een luchtige sfeer is er Brasserie Le Jardin, waar je desgewenst eet met champagnepairing.

Les Crayères: 64 Bd Henry Vasnier, 51100 Reims, Frankrijk. Kamers vanaf € 497 voor 2 personen (last-minute). Menu vanaf € 120 (4-gangenlunch).

Kasteel van Ordingen

In de fruitstreek prijkt het gerenoveerde Kasteel van Ordingen uit 1400. Met echte slotgracht, torentjes en hemelbedden ideaal voor romantici. Ook het restaurant, Aurum, biedt een voorname setting, met luchters, linnen en zilver, plus de Michelinster van Gary Kirchens. Voor klassiekers met een leuke twist zit je goed in Bistro Richard.

Kasteel van Ordingen: Ordingen-Dorp 50, 3800 Sint-Truiden. Bistromenu € 45. Gastronomisch menu vanaf € 115. Kamer vanaf € 189 voor 2.

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda

gastronomische hotels

In pittoresk Gouda geeft chef Remco Kuijpers zijn gerechten vaak een Japanse toets. Het theatrale ontbijt en de afternoontea in bar Coco vormen al evenzeer een belevenis. De verfijnde lokale kazen verbazen; recht uit het groene hart van Nederland. Het natuurgebied vlakbij is een bezoek waard, na je nachtje luxe.

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda: Spieringstraat 1, Gouda, Nederland. Kamers vanaf € 162 voor 2 personen. Menu vanaf € 65 (3 gangen).

Stiemerheide

gastronomische hotels

Een 18-holes golf, een hotel in cottagestijl, een open haard, zicht op de natuur: je waant je even in Engeland in Hotel Stiemerheide. Tot je restaurant De Kristalijn binnenstapt, want dat lijkt wel een ufo naast de cottage. Het verfijnde en originele lekkers van Koen Somers krijgt een 17/20 van Gault&Millau. Moonstone, met Belgisch-Franse keuken, kreeg een Bib Gourmand van Michelin voor de hoge kwaliteit en lage prijs.

Stiemerheide: Wiemesmeerstraat 105, Genk. Gastronomisch menu vanaf € 105(4 gangen). Bistromenu € 77 (4 gangen). Kamers vanaf € 94 voor 2 personen.

Archibald De Prince

gastronomische hotels

Eind vorig jaar openden Rachel en Archibald De Prince hun eigen hotel-restaurant bij Echternach. Het jonge koppel mikt op rust en connectie met de natuur. Even weg van elektronica en geen tv op de kamer. Die filosofie vind je ook terug in het menu vol lokale seizoensproducten, dat ook in volledig vegetarische versie te bestellen is. Met maar liefst 550 wijnen is ook qua drank de perfecte harmonie te vinden.

Archibald De Prince: 6 Lauterborn, Echternach, Luxemburg. Menu € 170 (8 gangen). Kamers vanaf € 490 voor 2 personen.

La Grenouillère

gastronomische hotels

Door een overstroming liet chef Alexandre Gauthier zich niet ontmoedigen. Na een pop-upperiode in Parijs is hij anderhalf jaar later weer aan het werk in zijn streek Pas de Calais, in volle glorie. Zijn driesterrenkeuken is uitverkoren als een van de 50 beste ter wereld. Een gloednieuwe kamer wacht je na de maaltijd in La Grenouillère.

La Grenouillère: Rue de la Grenouillère 19, La Madelaine-sous-Mont-reuil, Frankrijk. Menu vanaf € 195 (9 gangen). Kamer vanaf € 341 voor 2 personen.

Meer lezen

Partner Expertise

Commerciële boodschap