In een voormalig bankgebouw net achter de Meir bevindt zich één van de meest stijlvolle hotels van Antwerpen. Met ruime, comfortabele kamers, een prachtig terras en een sterrenrestaurant. De luxe die je hier vindt, is die van discrete aard. Een filosofie die het hotel graag doortrekt in z’n nieuwste project. Nathalie, chef-lifestyle van Feeling, was benieuwd om te ontdekken wat dat is…

‘Op hotel in eigen stad, het is eens wat anders. Mijn zus is jarig en ik wil haar graag even uit de dagdagelijkse routine halen om dat te vieren. Omdat we beiden niet veel tijd hebben, besparen we ons de rit naar een hippe citytripbestemming en ploffen nog geen half uur na het werk neer in de zachte velours zetels van het Antwerpse hotel FRANQ. De charmante receptioniste wandelt mee om te tonen waar we onze auto kunnen parkeren, en biedt ons daarna een fris glas bubbels of ijsthee aan. De werkdag glijdt zo van ons af.’

Oog voor detail

‘Op onze kamer ligt een doosje macarons te wachten. Huisgebakken. In hotel FRANQ besteden ze graag aandacht aan de details: het koffietoestel op de kamer is van Nespresso, de thee van Pukka, de kopjes van Anita Le Grelle by Serax, de badproducten van The White Company en de dikke, zachte badjassen van het iconische Belgische merk De Witte Lietaer. Maar ook de basics zitten goed: er is goeie wifi (tja, een mens kan nu eenmaal niet zonder, zelfs niet tijdens een mini-ontsnappingsmoment met zus), de airco muisstil en de bedden voelen comfortabel. Toch weerstaan we aan de verleiding om in de kamer te blijven hangen: we hebben een restaurant in de buurt gereserveerd en keren pas in de late uurtjes terug.’

Droomontbijt

‘Ondanks een -supergezellige maar- te korte nacht staan we toch verbazend fris op. Daar hebben die goeie bedden vast iets mee te maken. De zon schijnt, dus besluiten we het ontbijt op de patio van het hotel te nemen: wat een verrassing, zo’n fijne plek! Het ontbijtbuffet is ook on point: versgeperst sinaasappelsap, bio-wortelsap, yoghurt, fruit en huisgemaakte granola, knapperig verse koffiekoeken, croissants en broodjes met een mooie selectie kazen, vleeswaren en huisgemaakte chocopasta en confituren. Dit zouden we elke dag wel geserveerd willen krijgen.’

Sterrengastronomie

‘Omdat ik graag meer wil horen over het hotel komt general manager Christel Cabanier er even bij zitten. Op haar 25ste werd Christel de eerste vrouwelijke manager van een Belgisch hotel. Daarna zette ze het Brusselse hotel Bloom op de kaart en raakte bekend bij het grote publiek als jurylid van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’. Na vijftien jaar grote hotels te hebben gerund voor Internationale ketens als Radisson, Hilton en Disney keerde Christel terug naar Antwerpen om er de leiding van hotel FRANQ op zich te nemen. Een rol die haar op het lijf geschreven is. Enthousiast vertelt ze hoe topgastronomie een steeds belangrijker rol speelt in de Belgische hotelwereld. De nieuwste generatie Belgische luxehotels, zoals La Butte Aux Bois, Botanic Sanctuary, Sapphire House en August kiezen er bewust voor om met sterrenchefs samen te werken, iets wat hotel FRANQ al langer doet: chef Tim Meuleneire haalde al in 2019 een Michelinster binnen voor zijn vooruitstrevende interpretatie van de Frans-Belgische keuken. Het restaurant is zo populair bij foodies dat onlangs besloten werd om ook een meer laagdrempelige Gastrobar te openen waar zowel gasten als niet-gasten tussen 12 en 22u. terecht kunnen voor met evenveel passie als in het sterrenrestaurant bereide, maar meer eenvoudige gerechten zoals een goeie bisque of een pasta putanesca. Ideaal om de innerlijke mens een plezier te doen tijdens een dagje Antwerpen bedenk ik, en ik neem mezelf voor het gauw eens te komen proberen.’

Ssst, geheim!

‘De naam van hotel FRANQ verwijst naar het feit dat het gebouw vroeger een bank was (franq, franken, heb je hem?). De voormalige kluis is nu een wijnkelder, maar het nieuwste project van Christel en haar team heeft te maken met een andere verborgen plek die het elegante pand herbergt: het schitterende zeventiende bijhuis dat zich achteraan de ruime patio van het hotel bevindt en tot nu zo goed als nooit gebruikt werd. De ruimte deed Christel denken aan de speakeasy bars die in grote steden als Londen en Parijs al langer furore maken, bars waar je alleen iets kunt gaan drinken wanneer iemand je uitlegt waar je moet zijn en hoe je er binnenraakt. Het zijn doorgaans heel speciale interieurs en ervaringen, iets dat hotel FRANQ nu op geregelde tijdstippen ook zal organiseren, met een exclusieve cocktailkaart en bites door Tim Meuleneire. Wie het wil meemaken, moet de website of de social media van het hotel goed in het oog houden. Daar zal op aangekondigd worden op welke momenten de geheime deuren van hun speakeasy bar open gaan. Zodra de volgende datum bekend is, is het kwestie van snel reserveren, want om de ervaring zo exclusief mogelijk te houden, zijn de plaatsen beperkt. De eerstvolgende speakeasy bar vindt plaats op 29 september om 18u30. Klik hier als je erbij wil zijn.’

Hotel FRANQ, Kipdorp 10-12, 2000 Antwerpen.

Nog meer fijne adressen in Antwerpen: