Het mooiste van Italië: 10 x leuke insidertips van Italofielen

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Duizenden kilometers stranden en baaien. Ongeëvenaarde cultuurschatten en een gigantische variatie regionale specialiteiten. Italië-kenners Tania Bait, Elisabeth Jane Bertrand, Melanie De Biasio, Inge De Roeck en Giovanni Bruno vertellen in de nieuwste Feeling Gold ‘La Dolce Vita’ over hun favoriete plaatsen en adressen. Wij maakten een selectie van hun 10 lievelingsplekjes.

1. De mooiste streek

Salento, het stukje Apulië van Brindisi tot aan de kaap tussen de Ionische en de Adriatische Zee is fantastisch. De lijfspreuk van de Salento is: mare, sole, vento: Salento! Veel zee, veel zon en veel wind dus. En rust. Ze hebben er ook heerlijke antipasti, met zowel mare- als terra-hapjes, van gemarineerde mosselen tot gefrituurde balletjes van aubergine met munt, of pizza van aardappelen met tomaat, ui en kappertjes. Of orecchiette met cime di rapa, een bladgroente verwant aan broccoli. (Tania Bait)

2. Mooiste uitkijkpunt

Een heel bijzonder uitkijkpunt over de stad is er bij de prachtige Fontana dell’Acqua Paola op de Via Garibaldi, ook bekend uit de films La Grande Bellezza (Oscar voor beste buitenlandse film in 2013) en Spectre (James Bond). (Elisabeth Jane Bertrand)

3. Meest idyllische plek

De mooie natuurlijke ‘zwembaden’ die door de bergrivieren worden gevormd in de buurt van de grote stuwdam en het meer van Barcis. Heerlijk om te zwemmen, te zonnen en te picknicken. Bovendien weet je nooit precies waar die meertjes zullen liggen, want dat hangt af van het smeltwater in de rivieren. (Melanie De Biasio)

4. Het beste hotel

Hotel Piccolo Mondo in Castro, een gezellig jaren 70-hotel met een prachtig zicht op zee. Elke kamer ligt in apart huisje tegen de bergflank. En er is een zwembad met zeewater. (Tania Bait)

5. Beste restaurant

De wijken Ostiense of Garbatella in Rome. Eataly-food experiences zijn top: verschillende Italiaanse restaurants onder een dak, waarvan het beste dat van de bekende chef Niko Romito is. Garbatella is een échte vondst: de vele kleine eethuisjes in deze authentieke wijk zijn het gastronomische hart van de stad. (Elisabeth Jane Bertrand)

6. Lievelingsdrankje

Acqua Seltz is de beste dorstlesser van Zuid-Sicilië: limoensap met soda en een snuifje zout. Verkopen ze er in elk kraampje op straat. (Giovanni Bruno)

7. Droomstrand

Cala dell’Acquaviva, tussen Castro en Marittima, een azuurblauw baaitje tussen de rotsen, een ansichtkaart. (Tania Bait)

8. Mooiste plein

Piazza Pisanelli in Tricase: een barokkerk, een kasteel, een pizzeria, een wijnwinkel, een bar. Gezellig en typisch zuiders plein met rondlopende kinderen en luidruchtige mensen. (Tania Bait)

9. Meest indrukwekkende gebouw

De abdij van Pomposa én de Byzantijnse mozaïeken in de Basilica di San Vitale in Ravenna. (Inge De Roeck)

10. Favoriet museum

Florio delle Tonnare op het eiland Favignana, een museum over de oude tonijnvangstechniek. (Giovanni Bruno)

Door Inge Taucher

Wil je de volledige lijst met verborgen Italiaanse parels ontdekken? Check dan snel de nieuwste Feeling Gold ‘La Dolce Vita’.

Zot van Italiaanse mode?

Hier shop je gouden items van Italiaanse designers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content