Omdat ‘van horen zeggen’ voor ons niet volstaat, gingen we zelf de mooiste spa’s in en rond België testen. Een eerlijk verslag van een heerlijk rondje wellness. Vandaag aan de beurt: La Butte aux Bois Lanaken. 

Met een vijfsterrenhotel, een tweesterren-restaurant en een eco-chique spa-retreat is La Butte aux Bois in Limburg al jaren een van de fonkelendste sterren  aan de Belgische horecahemel. Dit lid van het prestigieuze Relais et Châtaux-netwerk ligt in de drielandenregio in Lanaken aan de poort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Afgelopen jaar wisselde het hotel van eigenaar en van directeur, en er waait een nieuwe wind door het historische landgoed. Tijd voor een test!

De kamer

In La Butte aux Bois kun je kiezen tussen oud en nieuw: een rustieke kamer in Le Manoir, een super-de-luxe kamer in de moderne vleugel La Forêt of een iets bescheidener kamer in de afzonderlijke Villa honderd meter verderop. Ik verblijf graag in het authentieke landhuis waar het in 1924 allemaal begon. De romantische kamer, ingericht in Flamantstijl – landelijke chic in grijs en ecru – ademt rust uit en ik slaap dan ook héérlijk in het kingsize bed met fijn linnen. Het lijkt me geen sinecure om in een oud gebouw een vijfsterrenniveau te halen, maar alle mogelijke luxe comfort is aanwezig, tot de Nespresso-koffiemachine, het verse fruit en bloemen aan toe.

Het restaurant

Dineren in een tweesterrenrestaurant is een once-in-a-lifetime ervaring waarvan je elke seconde in je hoofd moet prenten. Dat onthoud ik van mijn bezoek aan het heiligdom van chef Ralf Berendsen. De ruimte, de rust en de aandacht die elke gast krijgt (er zijn bewust maar 12 couverts), de keuze uit 4 champagnes als aperitief (wij kiezen een Bollinger van 2012), de parade van 5 oogstrelende amuses (stuk voor stuk smaakbommen) en vooral de appetijt die gedurende het hele 6 gangenmenu overeind blijft. (Het geheim: de gerechten bevatten nauwelijks koolhydraten.) Mijn favoriet: langoustine met Mumbaikerrie, rettich, Hass-avocado en ananas. Ronduit za-lig!

 

De spa

Elke hotelgast heeft vrije toegang tot de spa. Ook hier valt de rust me meteen op. Het hotel telt 59 kamers en is volgeboekt, maar toch kan ik op sommige momenten in m’n eentje genieten van het uitgestrekte indoorzwembad, de panoramische sauna, het zonneterras en het bubbelbad in open lucht. De hamam is jammer genoeg gesloten. Het is al maanden wachten op nieuwe onderdelen (Jawel, aanleveringsproblemen door corona.)

De signatuurbehandeling

Negen schoonheidsspecialistes en de gerenommeerde dermatoloog Yolande Bullens-Goessens staan voor je klaar om de conditie van je huid en lichaam een boost te geven. Mijn weldoenster van de dag is Demi en ze zal me een Ultimate Radiance facial geven, in huis ontwikkeld met Shiseido-producten en een exclusief masker. Ik ‘zweef’ onder haar in slow motion masserende handen en achteraf zie ik er vijf jaar jonger uit. Ik val in herhaling: ronduit za-lig!

La Butte aux Bois, Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken. labutteauxbois.be

Het arangement ‘Ralf Berendsen Experience’ (1 nacht met luxe-ontbijt en gastronomisch 6 gangenmenu) kost € 332 p.p. De behandelingen betaal je apart: de facial die wij testten, kost 129 p.p. (€ 90 min).

Andere arrangementen vanaf € 215 per persoon. Inbegrepen: 1 nacht met ontbijt, diner in de gloednieuwe trattoria Nduja by Ralf.

Lees ook: