Weekendtip: laat je verwennen in dit viersterrenhotel in de Oostkantons

Niet de grens over, maar toch dat ertussenuitgevoel? Dat kan in de Oostkantons. Het My Hotel Malmedy is een mooi startpunt voor wandelingen en verwennerij – ook in coronatijden. Feeling-reisredactrice Evy Van Elsacker ging er een weekend naartoe en bracht verslag uit.

“Mijn vriend en ik zijn toe aan buitenlandse sferen… in eigen land. De ideale oplossing dient zich aan in de vorm van het viersterrenlogies My Hotel Malmedy, aan de rand van het Duitstalige stadje Malmedy. “Schat, ze bieden er diners op de kamer!”, roep ik verrukt. “En je kunt er in het zwembad op reservatie.” Met wat geluk kunnen we zelfs in de duocabine voor een massage. Wij stoppen onze zwemspullen en wandelschoenen in ons weekendkoffertje. Plus een elegante outfit, want we willen ’s avonds op ons paasbest zijn voor elkaar. In Malmedy aangekomen blijkt ons logeeradres de talk of the town. Op de site van een oude papierfabriek prijkt nu een strak modern gebouw, langs de klaterende Warche. Die rivier leverde eeuwenlang energie voor, de papierfabriek en de leerlooierijen in de streek.”

“We worden warm onthaald, met de nodige voorzorgen. In de gigantische inkomhal prijken luxeproducten uit Malmedy, van pralines tot lederen vesten. En de Baïja-badlijn geurend naar honing en oranjebloesem, waarmee je in de wellness wordt verwend. Onze suite is op zichzelf eigenlijk al een miniwellness. Het bubbelbad -met uitzicht- prijkt in het midden van de ruimte.”

Pure luxe

“We krijgen een menukaart mee waarop het lekkers staat beschreven dat chef Lionel Richard voor ons kan bereiden. Dat het diner pas vanaf acht uur wordt geserveerd, is niet zo’n probleem. Wij genieten van het bubbelbad, en het zicht op de daken van Malmedy. Wie dat beu raakt, kan de televisie kantelen richting bad of bed. De geur van de Nuxe-bodylotion brengt ons in glamoureuze stemming. Piekfijn uitgedost zitten we klaar wanneer de cocktail en het aperitiefhapje worden gebracht. Een defilé van heerlijkheden volgt, van skrei met passievrucht over open krabravioli tot mals kalfsgebraad met whiskysaus, telkens met royale glazen begeleidende wijn erbij.”

Ongerepte natuur

“Dat lekkers wandelen we er de volgende dagen af in de deelgemeenten van Malmedy. De ene dag richting de waterval van de Bayehon, die de rotsen afdondert tussen het groen van de Hoge Venen. Om er dichtbij te komen moet je als een berggeit naar beneden. De dag
erna kiezen we voor een stevige trekking vanaf de indrukwekkende rots van Falize, die hoog boven de vallei uittorent. Vandaar is het een zalige afdaling langs glooiende heuvels, tot aan de oevers van de Warche. Daar zitten forelvissers bij de stroomversnellingen in de rivier en het pad wordt avontuurlijker.

Klimmen over omgevallen boomstammen hoort er ook bij. We komen uit bij de Brasserie van Bellevaux, waar bier in alle kleuren gebrouwen wordt, zelfs een tripel. Als afsluiter kuieren we naar Malmedy, waar de Warche en de Warchenne samenvloeien. Een bewoonster, die net haar zeventiende- eeuws herenhuis uitstapt, wijst ons graag de weg naar de bezienswaardigheden. Een bron met ijzerhoudend water. Het Malmundarium met het museum van het carnaval, het papier en het leer. De Sint-Pieterskathedraal en de abdij. De statige villa’s en kasteeltjes van de fabrieksbazen. De rivier die altijd voor rijkdom heeft gezorgd, blijft dat doen door het toerisme en maakt nu weekendgangers zoals ons blij.”

My Hotel Malmedy, Rue Devant les Grands Moulins 25, 4960 Malmedy. Kamers vanaf € 96, suites vanaf € 187 voor 2 personen. Meer info vind je hier.

Wandelen langs de Warche

• In twee uur wandel je door de vallei van de Warche van Malmedy door dichte bossen naar de feeërieke burcht van Reinhardstein (8 km). Daar kun je nog een pittige lus aanknopen naar het stuwmeer van Robertville en terug (5 km).

• Een makkelijke wandeling voert naar Bévercé en La Ferme Libert en weer terug (6,5 km), en verder langs de wilde Trôs-Maret door een minicanyon.

• Naar de rots van Falize wandel je in drie kwartier (3,5 km). Je kunt vandaar een mooie lus maken richting Bellevaux en terug (8 km extra).

• Afdalen in een leisteenmijn en het museum van de blauwe steen zien, kan in Recht, 17 km verderop.

Meer info op malmedy-tourism.be en ostbelgien.be

Zin in meer luxe en uitstapjes?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content