Ons eigen zuiden heeft meer dan genoeg in petto voor een zalige staycation. Dat vinden ook stand-upcomedian Bert Kruismans, chef Wout Bru en heel wat andere bekende en minder bekende Vlamingen. Omdat deze zomer een specialleke is, geven ze hun favoriete plekjes in Wallonië prijs.

 

1. Bert Kruismans

Stand-upcomedian Bert Kruismans staat al 20 jaar op de planken in Vlaanderen en Wallonië en rekent graag af met clichés, ook in Iedereen Beroemd. Met zijn nieuwe show Absurditeiten houdt hij ons weer een lachspiegel voor.

“Zou ik mijn favoriete plek wel onthullen? Dan lok ik meer publiek, en dat kan toch niet de bedoeling zijn als je vooral stilte zoekt. Gelukkig is mijn favoriete plek groot genoeg. De driehoek tussen Namen, Tinlot en Hoei aan de Maas is een fantastische streek, een van de langst bewoonde in ons land, zo tonen de prehistorische grotten van  Goyet. Je kunt er met de fiets, te voet, met de motor of de cabrio lekker in verdwalen. En hier en daar is de tijd echt wel blijven stilstaan. Gelukkig. De regio is bezaaid met statige kastelen, indrukwekkende kasteelhoeves, dorpjes met huizen in typische blauwe steen, bossen, boomgaarden, wandelpaden… Tip: ga op een dinsdag in juni. Je hebt daar dan het rijk praktisch voor jou alleen.”

2. Wout Bru

Chef Wout Bru zet het kleinste stadje van België gastronomisch op de kaart. Hij runt er de restaurants Wagyu, La Bru’sserie, de bistro van de Five Nations Golf en Le Sanglier des Ardennes.

“Ik heb altijd een vakantiegevoel in Durbuy, ook al ben ik er aan het werk. Bij mooi weer doet het me denken aan de Provence waar ik 22 jaar heb gewoond. En zelfs bij slecht weer blijft het gevoel van in het buitenland te zitten, dankzij de pittoreske straatjes. Ik zet me in de namiddag tussen twee services door met mijn krant vaak op een bankje naast de grote Falize-rots. Een geologisch fenomeen en erg fotogeniek, zeker met de fontein erbij.”

3. Morgane Vander Linden

Persverantwoordelijke Morgane Vander Linden van Wallonië België Toerisme signaleert voortdurend Waalse plekjes, routes en logies om te ontdekken.

“Mijn fascinatie voor het heelal heb ik van mijn vader, die astrofysicus is. Hij wees me altijd de sterren en planeten aan in de nachtelijke hemel. Daarom kijk ik enorm uit naar de heropening van het Euro Space Center in Transinne, begin september. Dat is uniek in Europa en helemaal vernieuwd. Het wordt een indoor attractiepark, waar je een heleboel bijleert over de ruimte. Je wandelt op de maan en op Mars, ervaart gewichtloosheid… Vlakbij, in boekendorp Redu, staan trouwens ook de fascinerende giga schotelantennes van de European Space Agency (ESA), die communicatiesatellieten in een baan rond de aarde controleren.”

4. Christophe Deborsu en Annick De Wit

Journalist Christophe Deborsu, de bekendste Waal van Vlaanderen, is getrouwd met de Vlaamse journaliste Annick De Wit. Ze schreven de best- sellers Dag Vlaanderen en Dag, Bonjour over de verschillen en gelijkenissen tussen Vlamingen en Walen.

Christophe: “Mijn favoriete joggingparcours gaat van het centrum van Namen tot de top van de Citadel en terug. Ik loop via de Avenue Jean Ier naar boven en langs de Route Merveilleuse naar beneden. Op die ‘Prachtige Weg’ zie je de Maas en de stad zoals nergens anders. Het water heeft altijd een andere kleur, de hemel ook. Bijna een mystieke ervaring. Al doet het ook zeer aan de benen.”

Annick: “Ik wandelde supergraag van Vierves naar Olloy-sur-Viroin, een vijftal kilometer. Dwars door de dichte bossen van Viroinval. Dit was een deel(tje) van de route naar Compostela, die Christophe en ik – door tijdgebrek voorlopig in ministukjes – hopen te hebben afgelegd tegen 2050. Volg de schelpenroute. Want bossen = zuurstof = leven.”

 

Meer staycation tips:

M.m.v. Marie Honnay. Foto’s: WBT E.A.