Natuur en lekker eten: Dit zijn de beste adressen in Aarlen

Evy Van Elsacker

Zin om België nog wat beter te leren kennen? Veel steden hebben heel wat moois te bieden. Vandaag keer ontdekken we Aarlen, het hart van Luxemburg.

Op het kruispunt van de wegen naar Trier, Reims en Keulen is Aarlen al eeuwenoud. Er is net als in Tongeren een Archeologisch Museum, met Gallo- Romeins beeldhouwwerk en aardewerk. Je ziet in het stadje resten van thermen en Romeinse torens. Wil je je beenspieren trainen, dan is de Montée royale op de Knippchen-heuvel een goed idee, een monumentale kruisweg vol bogen en terrassen. Op de top staat het klooster van de kapucijnen, later tot fort omgevormd door Vauban, met een romantische haagbeukdoorgang. Aarlen ligt ook aan de bron van de Semois, die je er kunt gaan bekijken. De stad zelf is verfranst, maar in de dorpen rondom zoals Toernich, Attert en Freylange hoor je nog vaak Letzeburgs spreken. En die horen evengoed bij je bezoek aan de streek.

Dit zijn de favoriete adressen in Aarlen van local Monia

Monia Aouini opende in het centrum de hippe bistro Le Victor samen met haar man Clément, de topchef van La Grappe d’Or in Torgny. Ze wijst je graag de weg.

Zeker zien: “Prachtig zijn de dierenbeelden in het Musée Jean Gaspar, leerling van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux. In de openlucht, op de Square Astrid, kun je het hertenbeeld ‘De roep van het woud zien’.”

Troef: “De streek rond Aarlen staat bekend om heerlijke kazen en vleessoorten. Ook de typische Maitrank is lekker, witte wijn geparfumeerd met lievevrouwbedstro.”

Stiltelogies: “Charmant en rustig gelegen is Peiffeschof. Perfect om je wandelingen te starten en ’s avonds steek je de voeten onder tafel in hun restaurant Le Zinc, met zicht op
de tuin. In Messancy is er een mooie gîte met topkeuken voor foodies, Relax & Cook.”

Beeld: Le Zinc

Lekkers: “Onze bistro Le Victor vind je in de vroegere officiersmess van de Kazerne Callemeyn. Je kunt er ook pokébowls en wraps afhalen. Een zalige kruidenier waar ik vaak inkopen doe, is Épices & Tout, voor de specerijen. Die geuren alleen al! Een dorp verder, in Toernich, is La Régalade een lekkere halte op je wandeling, met een mooi terras. Wandel je 12 km tot in Heinstert, dan is La Table du Potager een aanrader. Wanneer je weer de grens over mag, moet je zeker reserveren bij Apdikt in Steinfort.”

Beeld: Le Victor

Shopping: “In designeroutlet McArthur-Glen, ten zuiden van Aarlen in Messancy, vind je merken als Hugo Boss en Desigual.”

Beeld: McArthur-Glen

Uitwaaien: “Rond Attert kun je fietsen langs molens door het beschermde natuurgebied. Vanaf de abdij van Clairefontaine wandel je door de vallei van Eischen, langs de grens met het groothertogdom. In Tontelange staan op je pad kaders om de panorama’s te bewonderen. En in Martelange, het hart van de leisteenstreek, kun je over een loopbrug op vogelwandeling, of een steengroeve zien.”

Beeld: Tontelange

Meer info hier. 

 

Meer te ontdekken moois:

Partner Content

Gesponsorde content