Onderzoek: zoveel geven we gemiddeld uit aan onze reis

De baas in huis? Dat is andermaal de vrouw, althans als het over reizen en vakantie gaat. Uit cijfers van de boekingssite Prijsvrij.be blijkt dat in 70% van de gezinnen de vrouw het initiatief neemt om een vakantie te zoeken én de reisbestemming en -formule bepaalt. Toch is het meestal de man die de factuur voor zijn rekening neemt, en de website verklapte ook hoeveel we gemiddeld aan onze reis uitgeven.

De online vakantieaanbieder Prijsvrij.be analyseerde de gegevens van meer dan 140.000 klanten in België en Nederland en kwam daarbij tot enkele opmerkelijke bevindingen. Zo blijkt het initiatief om de site te bezoeken veel vaker in handen te liggen van vrouwen (69%) dan mannen (31%). Dezelfde verhouding zie je terug bij het daadwerkelijk boeken van de vakantie: 38% gebeurt door de man, 62% door de vrouw.

Geduld

De redenen zijn volgens Melvin Oomes van Prijsvrij duidelijk: “Degene die de reis zoekt en boekt moet zich goed kunnen inleven in wat elk gezinslid graag doet en hierbij een juist evenwicht vinden. Wellicht beschikken vrouwen over iets meer geduld om dé perfecte vakantie te vinden in het brede aanbod, eentje die past bij iedereen én binnen het gezinsbudget.”

Opvallend is dat de verhouding omkeert bij het opgeven van de hoofdboeker, zeg maar de financieel verantwoordelijke. Dat is in 58% van de gevallen nog steeds de man. “Dit is mogelijk nog eerder uit gewoonte”, verklaart Oomes. “Maar laat er geen twijfel over bestaan: de officieuze ‘vakantiebaas’, is de vrouw.”

Het budget

Volgens de website geven we in België gemiddeld 1.386 euro uit aan een gezinsvakantie met gemiddeld 2,6 personen. Melvin Oomes: “De juiste balans tussen prijs en kwaliteit zorgt voor een voldaan gevoel tijdens je vakantie. Betaal niet teveel voor luxe zonder meerwaarde en bezuinig niet te veel op zaken die essentieel zijn, is hier een gouden tip.”

Meer artikels over reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content