Dromen of doen? Onderstaande sprookjes op wielen staan garant voor een onvergetelijke reis. Het prijskaartje is navenant, maar voor een once in a lifetime experience, of een speciale gelegenheid, mag het misschien wel eens wat meer zijn, niet?

1. El Transcantá-brico Gran Lujo: Luxueuze teletijdmachine

Transcantabrico trein

De groene schoonheid van Baskenland en Galicië openbaartzich van zodra deze superdeluxetrein het station van San Sebastián is uitgerold. Als je je blik kunt afwenden van de prachtige rijtuigen toch. Vier daarvan zijn authentieke Pullmanwagons uit 1923, om in te loungen. Het interieur flitst je honderd jaar terug in de tijd. Je slaapt in een ‘grand luxe’ suite, die geurt naar hout en leer, met bad, kleerkast, salon, minibar, wifi en een computer. Maar geen nood, je hebt een week lang de tijd om van binnen én buiten te genieten op weg naar Santiago de Compostela. Acht dagen vol onvergetelijke bezoeken en belevenissen. ’s Nachts staat de trein stil, zodat je prima slaapt. Het uitzicht is trouwens op z’n best vanuit de historische panoramawagen.

2. Le Grand Tour: Op tournee door Frankrijk

Le Grand Tour trein

Puy du Fou is bekend als veelgelauwerd themapark over de Franse geschiedenis, met pakkende toneelspektakels. Vanaf 2023 kunnen toeschouwers ook mee op Le Grand Tour, en wordt heel Frankrijk hun schouwtoneel. Dat gebeurt per nostalgische trein: zes dagen lang op tournee langs de pracht en praal van Frankrijk en zijn geschiedenis. In hun elegante cabine met badkamer relaxen de gasten op weg naar historische plekken, op het ritme van verhalen en legendes. ’s Nachts wordt elke cabine omgetoverd tot slaapkamer. Dertig passagiers per week kunnen deze theatrale trip meemaken over 4.000 km Franse sporen, van de Champagnestreek tot Bourgogne, van het meer van Annecy tot het Bassin d’Arcachon, van de brug van Avignon tot de kastelen van de Loire.

3. The Presidential Train: Een dagje in een kroonjuweel

Presidential trein

Deze koninklijke luxetrein uit 1890 belandde na zijn meticuleuze restauratie in het museum als hét kroonjuweel van de Portugese spoorwegen. Gelukkig mag hij elk weekend het spoor op van Porto langs de Douro. Slapen kan niet in deze oldtimer, degusteren wel. Terwijl de oevers vol wijngaarden voorbijglijden, geniet je van een exquise lunch. Op het eindpunt Quinta do Vesuvio ga je ’s namiddags port proeven, diezelfde avond sta je terug in het prachtige station van Porto. Foodies kunnen een arrangement boeken met diner in een van de beste restaurants van de stad.

4. Tren Al-Andalus: Luxecircuit vol Moorse pracht

Trein Al Andalus

De mooiste steden van Andalusië bezoeken met de langste en ruimste luxetrein, daar kan weinig tegenop. Vroeger reed de Britse Queen mee met deze Wagons-Lits, nu mag jij. Tussen april en oktober rijdt de trein 3 à 4 keer per maand. Je start in Sevilla voor een lusvormig traject langs de Moorse steden Jerez, Ronda, Granada, Úbeda en Córdoba en terug naar Sevilla. Onderweg glijden weidse landschappen voorbij. Een week lang geniet je van de bezoeken met gids op elke halte, de gastronomie met bijpassende wijnen, het gezelschap van 70 medepassagiers en de glamour aan boord.

5. Venice Simplon-Orient-Express: Een rijdende legende

Orient Express trein

Het neusje van de zalm onder de luxetreinen, de Oriënt-Express, rijdt van maart tot november door Europa. Een Belgische uitvinding, van Georges Nagelmackers die een soort luxecruise maar dan op wielen wou aanbieden. Dat is hem prima gelukt. Vroeger reed de trein tot in Istanbul, nu vooral tussen LondenParijs en Venetië. De inrichting is nog steeds even klassevol als vroeger, met mahoniehout, kristal en speciaal door kunstenaars ontworpen decor en glazen ornamenten. Alle zeventien wagons dateren uit de jaren twintig en dertig. Helaas moet je wel flink sparen om mee te kunnen op de ultieme romantische trip. Check zeker of er een lunch, vieruurtje en diner geserveerd wordt op het traject, want soms betaal je evenveel voor een traject met enkel ontbijt. In april 2022 stopt de Venice Simplon-Orient-Express ook in Brussel. De happyfew gaan er aan boord op 14 april voor een sprookjes van Duizend-en-een-nacht naar Venetië, Verona of Innsbruck. In afwachting van jouw beurt kun je de sfeer ervaren in Agatha Christies thriller Murder on the Orient Express, die ook verfilmd is. Of ga naar de expo in Trainworld over de Oriënt- Express, nog tot 17 april 2022.

6. Royal Scotsman: Een lust voor alle zintuigen

Royal Scotsman trein

Deze exclusieve trein volgt vanuit Edinburgh thematische routes, met bezoeken ter plaatse. De Scotch Malt Whiskey Trail stopt aan stokerijen, Taste of the Highlands gaat door het wilde Cairngorns-natuurgebied, en de Dales Lakes & Gardens gaat langs tuinen en meren. Behalve van het uitzicht, de uitstappen en de maaltijden geniet je ook van de klasse aan boord, van liveconcerten en zelfs van een rijdende spa, met een energetische massage met warme olie als signatuurbehandeling. De chique cabins met badkamer zijn een lust voor de zintuigen, met mahoniehouten inlegwerk, tweed stoffen en Schotse wollen spreien.

7. La Dolce Vita: De Oriënt-Express goes vintage 

La Dolce Vita trein

Tijd genoeg is er nog om je zitje te boeken op de eigentijdse versie van de Oriënt-Express, die in 2023 op de rails wordt gezet. Een project in samenwerking met Accor, met routes van Parijs naar Rome en andere Italiaanse bestemmingen, maar ook naar Split en Istanbul. Het decor krijgt een sixties en seventies vintage touch van designbureau Dimorestudio. Voeg daarbij een vijfsterrenservice, Italiaanse topgastronomie en het prijskaartje zal ook niet min zijn. In 2024 komt er ook een allereerste Oriënt-Expresshotel, Minerva in Rome om in stijl je reis af te sluiten.

Praktisch

Je kunt je ticket online kopen, rechtstreeks bij de aanbieder van de trein
die je wilt nemen. Via de Belgische spoorwegen is helaas niet altijd de vlotste manier.
Verder zijn er organisaties en websites gespecialiseerd in treinreizen, zoals Incento, Raileurope, Railcc, The Trainline, Happyrail en De Treinreiswinkel. Voor een vakantie waarbij je veel standaardtreinen neemt in Europa, kun je de Interrail Pas kopen, geldig in 33 landen. Vanaf € 246 voor 4 dagen tot € 902 voor 3 maanden. b-europe.com, nsinternational.com, incento.nl, raileurope.com, thetrainline.com/nl, happyrail.comtreinreiswinkel.nl, interrail.eu.

Meer om van weg te dromen: