Shortski dichtbij: 7 topredenen voor een skiweekend in de Vogezen

Al twee jaar niet geskied, wij houden het niet meer uit! Toch hoeven we niet helemaal naar de Alpen: voor een verlossend lang skiweekend zitten we goed in La Bresse.

1. Verse sneeuw op vijf uur rijden

Via de zo vertrouwde route naar het zuiden (Luxemburg, Metz, Nancy) nemen we al bij Nancy de afslag, richting Colmar en La Bresse-Honeck. Het skiparadijsje Labellemontagne  daar is ideaal voor wie zin heeft in een verlengd weekend op de latten, maar niet ver wil rijden.

Langs de weg is nog geen sneeuw te zien – paniek! – maar vanaf 1000 meter ligt het plots vol en we belanden zelfs in een sneeuwstorm. Tip voor als je erg laat aankomt: in het centrum van La Bresse staat naast restaurant L’Ebresse een pizza-automaat die dagelijks versgemaakte Plaisirs pizza’s voor je opwarmt. Onze redding na de sluitingsuren – wij vonden ze heerlijk, zeker de pizza alsacienne met aardappelen, spekjes en kaas.

Shortski: de vogezen

2. Logeren op de piste

Ski aux pieds, dat is de reden waarom wij zo graag in Frankrijk skiën. Geen onnodige verplaatsingen of tijdverlies – superbelangrijk voor wie slechts een weekend of midweek gaat. We logeren aan de voet van de pistes vlak bij de liftjes naar boven. Ons houten appartement in Résidence Les Grandes Feignes  is een mini duplex met terras, salon, keukentje, twee slaapkamers – de bedden zijn al opgemaakt – en twee badkamers, al is één daarvan zo piepklein van dat we nauwelijks de deur dichtkrijgen. Met zicht op de pistes is de beste keuze, want uitkijken op de drukke parking is een pak minder idyllisch. Handig: beneden is de skiruimte en ook de skishop zit in hetzelfde complex, alles ligt vlakbij elkaar zodat we weinig tijd verliezen met materiaal halen en er niet mee  hoeven te zeulen.

shortski: de Vogezen

3. Sprookje tussen de dennen

Omdat de Vogezen veel minder hoog zijn dan de Alpen, ski je er idyllisch tussen de besneeuwde dennen, van 900 tot 1350 meter. Er is keuze uit stoeltjesliften en sleepliften. Je zit dus niet opeengepakt in een kabelbaan, maar in de frisse lucht. Met veel blauwe en rode pistes is La Bresse ideaal voor beginners, maar ook gevorderden komen aan hun trekken op de pistes tot 1350 meter. 

Manlief gaat direct voor de uitdagende La Gaby, een pittige rode piste met bobbels. Mijn zoon en ik starten op La Grande Gueule, een brede blauwe piste met toch wel mooie bochten en schitterende uitzichten. Ik voel me helemaal op mijn gemak, geen gezoef van snelheidsduivels in mijn rug. In de skihut Schmargult zien we elkaar terug bij een lekker maal. De lokale Münsterkaas is niet te versmaden in een quiche! We smullen van bosbessentaart als dessert en lachen onze blauwe tong bloot. Samen kronkelen we over de blauwe Blanche Mer terug naar beneden. Nog 30 andere pistes om uit te proberen!

4. Ski till you drop, dag en nacht

Na de middag kan het erg druk worden op de pistes van La Bresse op mooie dagen, want ook de mensen uit de regio springen graag op de latten. Wil je liever rust om je heen, dan kun je ook erg laat skiën (tot 21u45 in het weekend) op goed verlichte pistes. Of bij het ochtendgloren al de ski’s aanbinden en als eerste over de pas bewerkte pistes glijden (zelf ben ik geen fan, omwille van mijn bioritme én de harde sneeuw op dat ijzige moment van de dag). De diehards kunnen zo van 6u ‘s ochtends tot 21u45 op de latten staan!

Shortski: de Vogezen

5. Avonturen buiten de piste

Even iets anders dan skiën? Dan kun je met sneeuwraketten aan de voeten de aangeduide paden volgen tussen de bomen. Ook zonder ski’s of snowboards is er lol te beleven in La Bresse-Honeck. Je kunt het roltapijt van Hansel & Gretel naar boven nemen en naar beneden sjezen in een opblaasdonut (neem een klein kind mee als excuus). Grappig voor een keertje is de rodelbaanattractie Schlitte Mountain in de sneeuw, je bepaalt je eigen snelheid in deze metalen capsule en remt wel of niet tijdens het bochtenwerk.

Mag het spannender, dan kun je de Fantasticable uitproberen bij de buren in Bol d’Air, een paar kilometer verderop. Je zweeft dan aan een kabel boven de dennenbomen, goed voor een flinke dosis adrenaline.

Shortski: de Vogezen

6. Après-ski met groen bier

De après-ski fun onderaan de pistes blijft beperkt tot La Kantine, met lang aanschuiven tot gevolg. Toch heerst er een leuke sfeer. Ons favoriete drankje is het lokale gifgroene bier Bière du Sorcier met brandnetel en vlierbloesem. Lekker bij een pannenkoek! Ook een maaltijd is hier snel en makkelijk: bij een hongertje laden we in selfservice Le Slalom ons plateau vol.

Gaan proeven van het regionale lekkers in de omgeving, is een goed alternatief voor de après-ski. Aperitiefwijn met hooi proef ik voor het eerst bij Les Cuvées Vosgiennes. Een subtiele, lichtzoete smaak. “De eigenaar kwam op het idee toen hij een ijsje met hooismaak had geproefd in het creatiefste restaurant van onze streek, La Table d’Angèle.”

Volgende halte op weg naar La Bress­­­e is Gourmand’art met een enorme keuze aan kazen en salami’s. Münster van rauwe melk, tomme met lentebloemen, gerookte salami met dennenaroma of cantharellen… Je kunt er ook belegde broodjes met dit heerlijks bestellen.

Bij La Confiserie Bressaude zien we hoe de typische harde honingbonbons worden gemaakt, met of zonder dennenhars.

Shortski: de Vogezen

7. Klasserestaurants

We laten ons keukentje voor wat het is en gaan elke avond naar een goed restaurant. In het centrum van La Bresse is er Le Diamant van hotel Les Vallées. Perfect voor liefhebbers van een klassiek Frans menu, met uitstekende Elzaswijnen. De pinot gris van Gustave Lorent is als een engeltje op de tong. Na de Franse klassiekers volgt de kar met streekkazen en een verrassend chocola­­dedessert in paddenstoelvorm. Ben je gesteld op rust en logeer je liever in het stadje, dan is dit the place to be. Een gratis shuttle brengt je naar de pistes en je ski’s en bottines blijven in een locker aan de pistes.

Shortski: de Vogezen

Op de Col­­­­­ de la Schlucht (met ook een skipiste) is Le Collet een aanrader: de maître cuisinier de France die er chef is, geeft klassieke gerechten een moderne twist, zoals ’traag gegaard ei van een gelukkige kip.’ Ook daar komen we weer in de ban van een lokale wijn, de riesling van Justin Boxler. En in La Bresse zelf is er ook nog La Table d’Angèle voor  gastronomische verrassingen.

Shortski: de Vogezen

Conclusie: vergeet de Alpen!

Zondag, terug naar huisdag. De sneeuw stuift horizontaal voorbij ons raam, onze auto heeft een hoge witte slaapmuts op. De wielen slippen in de sneeuw en pas nadat enkele welwillende passanten helpen duwen, raken we los en bollen we de berg af richting Lage Landen. We waren maar een weekend weg, maar het voelt als veel langer, een echte skivakantie. Het witte sneeuwtapijt, de sportieve activiteiten, het regionale lekkers en het streepje zon hebben ons goed gedaan. Who needs the Alps, als je zo dichtbij ook aan je trekken komt voor een shortski? Tot eind maart is de sneeuw bij Labellemontagne van de familie Remy in La Bresse-Honeck gegarandeerd, met of zonder sneeuwmachines.

  • De Vogezen liggen op 5 uur rijden van Brussel.
  • Een skipas voor het skigebied La Bresse-Honeck kost € 32,60 euro voor 1 dag / € 63,30 voor 2 dagen.
  • Een appartement in Les Grandes Feignes aan de voet van de pistes huur je vanaf € 240 per week voor 4 personen.
  • Hotelkamer in Les Vallées in het dorp, met zwembad en shuttle naar de skipistes, vanaf € 77 voor 2 personen.

Meer info bij Tourisme La Bresse.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content