Say Cheese! Weekendje weg in kaasstad Gouda

Evy Van Elsacker

De festiviteiten voor de 750ste verjaardag van de beroemde Zuid-Hollandse kaasstad zijn voor ons de aanleiding voor een verkenning. Perfecte uitvalsbasis is het nieuwe en bijzonder sfeervolle hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda.

Een uurtje over de Nederlandse grens rijden we Gouda’s historische centrum binnen. Het stadhuis met rode luiken pronkt met zijn spitse torentjes te midden van de Markt, het lijkt wel een Eftelingsprookje.

Onze bagage voor dit weekend rollen we binnen in een ander iconisch gebouw met rode luiken, het prachtige Weeshuis uit de 17de eeuw. Wanneer we door de majestueuze poort stappen, lijken we ook hier in een sprookje beland. We worden meteen vrolijk wanneer we de fleurige, kleurrijke en stijlvolle inrichting zien, vol bloemen. “Dit gebouw was eeuwenlang een weeshuis”, vertelt de receptioniste. “Nu verwennen we hier onze gasten in een chic kader.” Nadat we ons opgefrist hebben in een suite met open badkamer, dubbele regendouche en zicht op het binnenplein, reppen we ons naar bar Coco. Onder een hoog balkenplafond kiezen we voor de huisbubbels, van het kleine maar exclusieve champagnehuis De Venoge. Het is duidelijk, de lat wordt hier hoog gelegd.

Weekendje weg bar coco

Koffie-, cocktail- en champagnebar Coco

Dat is ook te merken tijdens ons diner in het bijbehorende restaurant Lizz. “Zowel de bar als het restaurant kreeg de naam van een powervrouw, Coco Chanel en Elizabeth Taylor”, zegt de serveerster. De bediening is attent en spraakzaam, precies zoals wij het graag hebben. De vazen en schalen zijn van Gouds plateel, het lokale aardewerk. Sharon van Gastel, de powervrouw die het hotel runt samen met haar partner, verleidde topchef Remco Kuijpers  om de menukaart op punt te stellen. Het moment om eens voor de volle vijf gangen te gaan, en van de ene tongstrelende zeebaars in de andere perfect gegaarde varkensbereidingen te vallen. Met origineels als minibolletjes marsepein met peterselie bij de selectie lokale kazen. Die komen uit het Groene Hart van Nederland en moeten niet onderdoen voor de Franse of Italiaanse, merken we.

Weekendje weg hollands sprookje

Restaurant Lizz pakt uit met creaties van een topchef

Na een zalige nacht krijgen we in de statige Regentenkamer een droom van een ontbijt geserveerd op een etagère, onder de goedkeurende blik van de stadsbestuurders op de wand.

Weekendj weg hollands sprookje Weeshuis

Felle kleuren en motieven fleuren het oude weeshuis op

Tijd om de museumtickets van ons Gouda’s Glorie-arrangement te gebruiken! Om de hoek lopen we binnen in het  Museum Gouda en leren hoe Gouda niet alleen kaas maar ook bier en aardewerk exporteerde in zijn hoogdagen, en een rijke, omwalde stad werd door de tol die werd geheven op de doorvaart. De Sint-Janskerk is daar ook een bewijs van, als langste van Nederland. De majestueuze glasramen bleven gespaard van de vernielingen tijdens de Beeldenstorm, de stad was toleranter dan andere. Een eeuw eerder liep Erasmus er school. Aan De Goudse Waag, waar de kazen werden gewogen, en op de Markt gonst het van de terrasjes. In de middeleeuwse straten lopen we langs boetieks en kaaswinkels. Ook vandaag nog zorgt de export van goudakaas voor rijkdom in de regio en een toestroom van toeristen. Als afsluiter wandelen we tot aan de IJssel, die eeuwenlang het transport garandeerde. Aan de Oosthaven botsen we zowaar op een windmolen met draaiende wieken. Ons Zuid-Hollandse sprookjesweekend is compleet.

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, Spieringstraat 1, 2801 ZH Gouda, Nederland. Kamers vanaf € 180 voor 2 personen, wshs.nl

Say cheese!

  • Vanaf half april tot half september is er op de Markt – na twee jaar pauze – weer elke donderdagochtend de beroemde kaasmarkt. De kaasboeren in lokale klederdracht maken er hun prijsafspraken met handjeklap.
  • In de Lange Tiendeweg is ’t Kaaswinkeltje dé plek om een voorraadje van het gele Goudse lekkers in te slaan, bij de goedlachse Petra en Anna, die je het verschil uitleggen tussen gewone gouda en de echte boerenkaas.
  • In het Museumcafé van Museum Gouda kun je na je portie geschiedenis terecht voor een high tea. Leuk en lekker! Hou je van kaas, ga dan voor de high cheese. Met de lokale specialiteit Goudse kaassoep, maar ook briochebrood, kazen, noten, een salade en macarons met roomkaasvulling. museumgouda.nl
  • Boven de VVV Gouda in De Goudse Waag kun je nog steeds zien hoe de kaas werd gewogen en hoe goudakaas wordt gemaakt.
  • Kruim Gouda vind je in de voormalige chocoladefabriek. Het loont de moeite om daar eens binnen te lopen: een ruime, hippe plek met (yep!) Vlaamse bakker, bistro met biologische salades en quiches, shop met mooie Hollandse serviezen, een espressobar en de stadsbibliotheek.
  • Bij de Gouda Cheese Experience lijkt het alsof je een tekenfilm binnenloopt. Er wacht je een interactieve belevenis waar je koeien melkt, de gestremde melk perst, kazen keert en je verkleedt als kaasmeisje. Wie thuis wil uitpakken met verrassende weetjes zit goed in deze bioscoopachtige ervaring. Natuurlijk ga je ook kaas proeven op het laatst.
  • Heerlijke kaasfondue, hamburgers en kaasburgers bestel je bij Koeien en Kaas. In een indrukwekkend pand zit deze bistro ontstaan uit trots voor de Goudse kaas en Hollandse koeien. Prachtige gerechten, zeker de combinatie van die twee. Het gegrilde vlees komt uit de broiler of Yoder Smoker. Nog een aanrader is de handgeslagen rundscarpaccio met Goudse oplegkaas en zwarte knoflook-truffemayonaise. Tip: hou plaats voor de dampende ijsfondue, waar je fruit in dompelt.

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content