Sophie en Heikki runnen het platform O Dierbaar België

Evelien Rutten

‘Belg van beroep’: zo zou je Heikki en Sophie kunnen noemen. Met hun platform vol Belgische bijzondere logeeradressen zetten ze ons land  op de kaart.

‘Belg van beroep’: zo zou je Heikki en Sophie kunnen noemen. Met hun platform vol Belgische bijzondere logeeradressen zetten ze ons land  op de kaart. Heikki: “Omdat Sophie en ik vaak samen op reisreportage gaan, kregen we altijd al veel vragen over leuke logeeradressen. Toen we in de zomer van 2020 allebei thuis zaten, hadden we tijd om daar iets mee te doen. Dus vonden we het een goed idee om al onze persoonlijke, favoriete adresjes te centraliseren op één site.”

Sophie: “We begonnen met vijftig adressen die we kenden en tof vonden. Er waren geen objectieve criteria, we moesten ze allebei gewoon leuk vinden. Vanaf het begin stond vast dat we allebei vetorecht hebben, maar we sluiten ook compromissen.”

Heikki: “We zijn op dat vlak echt Belgisch. De ene zegt a, de andere b. We maken ruzie, maar eindigen in het midden.”

Sophie: “Ik ben passioneel, jij rationeel. Ik hou van woeste boshutten in the middle of nowhere, jij van designhotels met airco. Ik ben Wallonië, jij Vlaanderen.”

Heikki: “Maar als je kijkt hoe de Belgen op weekend gaan, zie je overal hetzelfde patroon. Met de mannen op weekend? Dan moet er een barbecue zijn. Met oma, opa en de kinderen in een groot huis? Dan moet er een entertainment room zijn, een pooltafel en een petanquebaan.”

“In België is er zoveel diversiteit: rij een uur met de auto en je kunt vijf landschappen zien”

Sophie: “Meer en meer eigenaars spelen in op het hoge verwachtingspatroon van de Belgen en hebben een zwembad of natuurvijver met sauna geïnstalleerd.”

Heikki: “We blijven consequent in onze selectie. Onlangs werden we gecontacteerd door iemand met een heel toffe chalet in de Ardennen… volledig omringd door kunstgras. Dat is een no-go. Exacte criteria zijn er niet: we moeten fan zijn, zo simpel is het. Op onze site hoef je dus niet eindeloos te scrollen op zoek naar een geschikt adres. Elk adres is fantastisch. Maar het is natuurlijk wel ónze waarheid.”

Sophie: “Het aanbod bijzondere logeeradressen in eigen land is gigantisch en de standaard is heel hoog: goede zeep, linnen beddengoed, kwaliteitskoffie, een buitenkeuken, soms zelfs een pizzaoven… Allemaal vanzelfsprekend. In het buitenland is dat een stuk minder.”

Heikki: “Dat maakt het ook zo leuk om in België ergens te gaan logeren. 95 procent van de mensen woont zelf niet in zo’n prachtig pand. Maar als je er eens op vakantie gaat, kun je wel proeven van dat leven.”

Sophie: “We willen mensen ook bewust maken van de schoonheid van hun eigen land, want er is zo veel te zien dicht bij huis. De Voerstreek, de Westhoek, de Kalmthoutse Heide…”

Heikki: “Ik sprak onlangs een Italiaan die op een toeristische dienst werkt. Hij zei dat er geen enkel volk ter wereld zo negatief doet over het eigen land. Hij kreeg voortdurend de vraag waarom hij als Italiaan in godsnaam op vakantie kwam in België. Maar in België is zoveel diversiteit: rij een uur met de auto en je kunt vijf landschappen zien. Binnen het kwartier sta je in een goed restaurant.”

Sophie: “Daar staan we te weinig bij stil. De meeste mensen nemen altijd dezelfde steenweg. Je moet die niet blijven volgen: je mag al eens kronkelen.”

Enkele fijne logeeradresjes dichtbij:

Partner Content

Gesponsorde content