Hoera, de grenzen van ons kleine landje zijn weer open! Vanaf nu kan je dus weer ongestoord trippen naar onze noorder-, zuider- en oosterburen. Dat je voor een paar prachtige ‘verborgen parels’ niet altijd ver hoeft te reizen, bewijzen de dames van het reisplatform wander-lust: speciaal voor deze bijzondere zomer vroegen ze een aantal ervaren travelers om een paar van hun favoriete bijzondere, maar minder bekende plekjes overeen de hele wereld prijs te geven. Naar één van deze vijf wonderlijke locaties in onze buurlanden rijd je alvast in no time!

1. Off road in Amsterdam

Verscholen in de Tuinen van West in Amsterdam, zit Cantina – een café-restaurant aan het water met uitzicht over de weilanden. In de bijzondere en idyllische omgeving van het Amsterdamse natuurgebied kan je bij Cantina genieten van een biologisch broodje, een frozen cappuccino met caramel of een #nognietnaarhuis-pankje met diverse kazen en charcuterie. Luierend in een van de hangmatten aan de bomen, op een zelfgebouwde peacock-stoel of in een comfortabele zitzak kom je er helemaal tot rust.

Wie op zoek is naar natuurlijke ontspanning kan trouwens ook in het groene gebied in Amsterdam Nieuw-West blijven overnachten: ga voor een back-to-basics ervaring in een klein houten tiny house op palen of voor een all out-ervaring in één van de vele kleine tuin/vakantiehuisjes met een eigen moestuintje incluis.

2. Cruisen op de Saône

Dat Frankrijk schattige stadjes en dorpjes heeft, weet iedereen. Maar de kans dat je al ooit van Dole – een prachtig plekje op een paar uur rijden van Parijs – gehoord hebt, is klein. Met zijn kasseistenen wegen, steegjes, mooie pleinen en trappetjes is het kalme Dole nog een redelijk onontdekt juweeltje. Bovendien is het oude oost-Franse dorpje de ideale opstapplaats voor een cruise over de wondermooie Saônerivier. Van Dole vaar je – via verschillende sluizen – helemaal naar Port-sur-Saône. Onderweg kan je naar hartenlust zonnen op het dek en aanmeren waar je maar wil.

3. Outback: sterren kijken in Terschelling

Wie dacht dat je voor een schitterendste sterrenhemel helemaal naar de woestijn van Jordanië of de outback van Australië moest trekken, heeft het goed mis. Een van de donkerste plekken in Europa ligt gewoon bij onze liefste noorderburen, meer bepaald in Terschelling. Onder de noemer ‘De Boschplaat‘ vind je daar een prachtig natuurreservaat van 50 vierkante kilometer: een aaneenschakeling van weidse verlaten stranden, prachtige duinen, uitgestrekte kwelders en wadplaten. Op een heldere nacht kun je vanaf de Boschplaat zelfs de Melkweg zien.

4. Boven de wolken: cliffhangen in Saar-Steilhänge

Eerder avontuurlijk aangelegd? Dan is een overnachting bij Cloefhänger – pal in het midden van de Saarlandse bossen – wellicht iets voor jou. Vanuit een stijlvolle tent die op twee meter hoogte tussen de bomen en direct over de rand van één van de Saar-hellingen gehangen wordt, kijk je hier uit over een schitterende vallei. Een magnifieke ervaring zoals alleen échte bergbeklimmers die normaal gezien beleven.

5. Off the grid-cabins in Drenthe

Kan je na al die tijd binnen wel wat forest medicine gebruiken? Verstopt in de Nederlandse wildernis, aka de bossen van Drenthe, vind je een aantal houten cabins om in te overnachten. Knusse, maar mooi vormgegeven huisjes die honderd procent circulair en off the grid zijn. En met ‘off the grid’ bedoelen we: geen wifi, geen stopcontact en met een beetje geluk een piepklein beetje bereik. Maar ach, waar heb je dat ook eigenlijk voor nodig op zo’n prachtige plek?

Meer lezen over de mooiste off road-bestemmingen in Europa en de meest bijzondere plekken ter wereld buiten de gebaande paden? Bestel dan snel het prachtige travel-book ‘Off the beaten Track’ (Kosmos Uitgevers, € 22,50) van Elke Salverda en Sarah Reinhoudt.

 

Meer lezen over reizen en zomer: