Straks is het proppen op het Belgische strand en wordt het drummen voor een kano op de Ourthe. Geen zin in? Er zijn heel wat leuke initiatieven waar je de social distancing wél kan bewaren. Drie onthaastplekken voor een weekend weg in eigen land.

1. Weekend Tielrode: overnachten in een voormalige scheepswerf

Waarom gaan?

Het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis – ze houden van trompe-l’oeil objecten en installaties op de grens van design en kunst – bouwde een voormalige scheepswerf in Tielrode om tot prachtige onthaastplek. Op een domein van meer dan 3000 vierkante meter, kan de social distancing zonder probleem worden gerespecteerd. Maar er is meer: de inrichting en service is gericht op gezond en duurzaam: voornamelijk natuurlijke materialen, geen stoffige vloertapijtjes, orthopedische matrassen gedekt met kwaliteitslinnen, (h)eerlijke, ambachtelijke, biologische, streekgebonden topproducten, vers en in huis bereid met respect voor dierenwelzijn. Genieten doe je sowieso, en misschien spot je wel een zeldzame planten- of dierensoort bij de slikken en schorren van de Schelde en Durme! Zin in een dagje Antwerpen? Neem de waterbus en vaar tot het hartje van ‘t Stad.

De formules

Van basic tot luxueus, iedereen vindt er z’n ding. Wie een verblijf boekt tussen 1 juni en 31 augustus, krijgt bij aankomst een uniek mondmasker, ontworpen door Sofie en Luc zélf. Meer info via atelierlachaertdhanis.com/staywithus.

STUDIOFLAT

Een overnachting in een budgetvriendelijke, charmante studio in de voormalige conciërgewoning van de scheepswerf – met uitzicht op het domein van de 17e eeuwse Sint-Jozef kapel.

Week: € 70 per nacht voor 2 personen / Weekend: € 78 per nacht voor 2 personen. Incl. mondmasker, koffie- en theefaciliteiten, Frans ontbijt, kamerjassen en het gebruik van 2 fietsen (supplement van € 30 pp/dag voor een elektrische fiets).

weekend weg België

SUITE

Je verblijft in een poëtische sfeer, waarbij niets is wat het lijkt: tafels die in elkaar versmelten, meubels die in de muren verdwijnen, borden als spiegels… Geniet van een regendouche of van een zen-moment in het handgemaakte houten ligbad. Verdiep je in de kunstboeken en ontbijt bij mooi weer op het terras met uitzicht op de ruime tuin.

Week: € 135 per nacht voor 2 personen / Weekend: € 150 per nacht voor 2 personen. Incl. mondmasker, koffie- en theefaciliteiten, frans ontbijt, kamerjassen en het gebruik van 2 fietsen (supplement van € 30 pp/dag voor een elektrische fiets).

weekend weg eigen land

EXCLUSIEVE EXPERIENCE STAY

Een exclusief verblijf in een gigantische Wunderkammer: een totaalervaring die het alledaagse overstijgt. Ontdek de kunstruimtes (530m2) en de grandioze tuin, geniet van een kopje thee of koffie met gourmandises en Belgische chocolade of haal een frisse neus tijdens een verkwikkende fietstocht. Sluit de dag af met een lekker glas wijn en amuses in de studioflat en geniet van je nachtrust in de suite. ’s Morgens staat het ontbijt, gepresenteerd op eigentijds zilver en tafelsieraden, klaar in de prachtige voormalige smidse of op het overdekte terras; opgeluisterd met je favoriete muziek. Deel het geluk met jouw vrienden of familie: dit is dé mogelijkheid om je favoriete gezelschap uit te nodigen aan de memorabele ontbijttafel (op aanvraag en supplementair).

€ 450 per nacht voor 2 personen. Incl. mondmasker, koffie- en thee met gourmandises, exclusieve rondleiding door het domein en de lopende tentoonstelling, aperitief met amuses, luxueus ontbijt, kamerjassen en het gebruik van 2 elektrische fietsen.

weekend weg belgië

2. Weekend Hollebeke: slapen in harmonie met de natuur

Waarom gaan?

Echo Lodge is het gloednieuw vakantiehuis in Hollebeke, vlakbij Ieper. Je kan er met z’n 32’en slapen, verdeeld over 8 slaapkamers met eigen badkamer en Scandinavische look. Één kamer met badkamer is rolstoeltoegankelijk. Verder is de lodge uitgerust met een keuken die in connectie staat met de leefruimte, een aparte speelruimte voor kinderen, een seminarruimte en zelfs een ondergrondse blackbox waar kan gefeest worden. Alles duurzaam en met een hoge recyclingwaarde. De lodge ligt op een kwartiertje van Ieper, en op een boogscheut van Provinciaal Domein Palingbeek, waar je de Land Art-installatie CWRM van kunstenaar Koen Vanmechelen kan bezichtigen. Wielerliefhebbers kunnen zich aan de nabijgelegen Kemmelberg wagen!

De formule

Voor een weekend betaal je vanaf € 2.750 voor maximaal 32 personen. Meer info via echolodge.be.

weekend weg België

© Inge Nollet.

3. Weekend Deurle: logeren in een modernistisch meesterwerk

Waarom gaan?

Slapen in het bijzonderste huis van ons land? Het kan, want de woning Van Wassenhove in Deurle (nabij Gent) is voortaan een vakantiehuis. Het seventies huis in de Brakelstraat is een ontwerp van Juliaan Lampens en na veel vraag van architectuurliefhebbers kan je er nu ook verblijven. Lampens bouwde het huis voor Albert Van Wassenhove, een vrijgezel en leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Hij liet de woning na aan de Universiteit Gent die ze in bruikleen gaf aan het Museum Dhondt-Dhaenens. Het pand is volledig in beton gegoten, je slaapt in een cirkel, de keuken vormt een driehoek en het bureau is een vierkant. Er zijn geen kamers, in de open ruimte loopt alles gewoon in elkaar over. Dé ideale uitvalsbasis om Gent te ontdekken en zélf bootje te varen op de Leie (je hebt er geen vaarbewijs voor nodig!) langs de bombastische villatuinen van Sint-Martens-Latem.

De formule

Verblijven in Woning Van Wassenhove kan van 12 mei tot en met 31 oktober 2020. Minimum verblijf van 2 nachten aan € 500 euro voor 2 personen via museumdd.be. Twee fietsen en een bezoek aan de tentoonstelling inbegrepen.

Beleef België