Last van de herfstblues? Dan hebben wij de ideale remedie: laat stante pede alles vallen en boek een paar nachtjes in the woods. Wedden dat een paar uurtjes bubbelen in een eco-bubbelbad in een mistig herfstlandschap wonderen doet.

Weekend: 4 x nostalgisch winterkamperen in het bos

1. Finse sauna tussen de herfstbladeren

In deze tiny house in the woods op de grens van Kalmthout en Brasschaat beleef je het vallen van de bladeren vanop de eerste rij. De sfeervolle cabin met bijbehorende Finse sauna én koudwaterbad, ligt midden in de wondermooie natuur. Zowel de Kalmthoutse Heide, een van de mooiste natuurgebieden van het land, als het Arboretum Kalmthout en Fort van Brasschaat bevinden zich vlakbij.

Wie graag ontwaakt met een paar knabbelende eekhoorns, vogels en reeën op de achtergrond, zit hier op de juiste plaats. Naast een supergezellige cabin heeft het domein – van om en bij de een hectare groot – ook een sfeervol houten terras met loungezetels in de aanbieding.

De cabin biedt plaats voor twee volwassenen of een gezin met twee kinderen. Liever op pad met vrienden? Dan kan je altijd de boomtent en het ‘nestkastje’ bijboeken: die geven nog eens onderdak aan twee personen elk. Vooral die laatste is in het najaar een aanrader: dankzij de grote ronde glaspartij kijk je recht vanuit je bed uit over het knusse herfstlandschap.

Een grote voorraad brandhout zorgt niet alleen voor het ultieme back-to-basics gevoel, maar helpt je eventueel ook vooruit bij een intiem momentje met marshmallows of smöres bij de vuurkorf. Of bij een heerlijk regenachtige namiddag boeken lezen aan de kachel natuurlijk.

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op natuurhuisje.nl

2. Vintage kamperen in Maredsous

Ook in de verre achtertuin van de Abdij van Maredsous ligt een supergezellige hut om je deze herfst terug te trekken uit de drukte. De authentieke houten chalet beschikt alleen over de meest basic voorzieningen: een nostalgische melkschuimer, een fluitketel en een eigenhandig gefabriceerde ‘buitenkeuken’ zetten de juiste sfeer.

Nog meer bevorderlijk voor je back-to-basics ervaring: de groentjes uit de nabijgelegen moestuin slash serre van eigenaar Luc. Ook het prachtige uitzicht over de velden en de omliggende bossen doen uiteraard een duit in het zakje.

Zowel de accommodatie zelf, als de ligging ervan maken van de cabin het perfecte vertrekpunt voor verschillende wandelingen door een heel afwisselend natuurlandschap.  Zin in koffie of warme chocomelk om op te warmen achteraf? Passeer dan zeker ook eens in Dinant, de meest nabijgelegen grote stad met veel historische charme.

Meer info en reservaties: neem een kijkje op campspace.com.  

3. Ecolodgen in het bos

Helemaal herbronnen door jezelf te verbinden met de natuur en met je gezelschap: daar draait het om bij natuurverblijf Soulpath. Logeren kan er in een kleine zigeunerwagen, een Ammavan (een ecologisch geïnstalleerde caravan) of in je eigen tent. Omdat een duurzame levensstijl in lijn met de natuur centraal staat, wordt aan alle gasten gevraagd om veganistisch of vegetarisch te eten.

De grootste troef van het domein, is zonder twijfel de eco-wellness hoek tussen de bomen, waar je in alle rust en stilte kan genieten van een houtgestookte sauna en hot tub, ligzetels en – voor de durvers of ijsberen onder ons – een koude buitendouche.

Voor wie een avondje bubbelen onder de sterren nog niet genoeg was om alle stress en spanning als een ‘blok’ van zich af te laten glijden, zijn er ook nog de Tibetaanse yoga-lessen in de yurt. Speciaal voor koppels die niet alleen komen genieten van het groen, maar ook van worden er sessies georganiseerd met aangepaste massage- en meditatietechnieken met als voornaamste doel de band tussen jullie beiden te versterken.

Meer info en reservaties: neem een kijkje op campspace.com

4. Slapen tussen de koeltorens

De wissel der seizoenen inzetten op een wel heel bijzondere en originele locatie, doe je in de velden voor Doel. Om het de geest van het geteisterde dorp aan de schelde niet volledig verloren te laten gaan, richtte eigenaar Kevin er tussen natuur en industrie een kampeerplek op.

De nodige vintage attributen, licht onderkomen bouwstaketsels met graffiti zetten samen met de koeltorens op de achtergrond de juiste toon. Centraal op het terrein is elektriciteit beschikbaar. Idealiter doe je deze campingplek met een hip Volkswagenbusje, een camper van of een luxueus uitgeruste mobilhome.

Toeristische aanrader is uiteraard een bezoek aan de verlaten straten van Doel. De vervallen en met graffiti overdekte huizen, scheppen een mistroostig, maar daarom niet minder indrukwekkend beeld.

Meer weekendjes weg in eigen land: