‘Benedict’ betekent zoveel als ‘gezegend’. En zo voel je je in het gloednieuwe hotel Benedict, in de Nederlandse badstad Noordwijk, waar de perfecte harmonie tussen natuur, architectuur, design en kunst écht zaligmakend is.

Ooit zakten naar het Zuid-Hollandse Noordwijk Nederlandse en Engelse royalty af om er met hun edele voeten in het ‘medicinale’ zeewater de helende zilte lucht te komen opsnuiven. Twee eeuwen later zijn het mijn vriendin Sofie en ik – bezwaarlijk royalty, maar wel uit op ontspanning. We verblijven er in het nieuwe boetiek-appartementhotel Benedict, gelegen bovenop de hoogste duinen, tussen de Noordzee en het Nationaal Park, met weidse uitzichten richting beide.

hotel Benedict in Noordwijk

Het penthouse als neusje van de zalm

hotel Benedict in Noordwijk

Vijftig tinten grijs

De twee villa’s uit 1905 waren ooit al tot een hotel verbouwd. Vandaag is het op zijn beurt volledig gerenoveerd met 24 units; van comfortabele studio’s tot ruime driekamerappartementen. En ook al zijn er best wel wat logies in de badstad, zoals Benedict is er geen één. Niet in Noordwijk, en ook ver daarbuiten niet. In Londen, daar wel denken we – Sofie kan het weten, ze heeft er tien jaar gewoond. Het interieur is dan ook ontworpen door Paul Linse van Studio Linse, dat eerder al het Londense Royal Opera House ontwierp – maar ook het Rijksmuseum en het hotel The Dylan in Amsterdam. Denk: monochrome interieurs met hoogwaardige materialen in contrasterende texturen als hout, marmer, linnen en wol. Benedict is van zo’n karaktervolle sereniteit, een ingetogen rijkdom zonder enig spoor van plastic en met een kwalitatieve afwerking; dit hotel gaat makkelijk nog decennia mee. Het is er huiselijk gezellig. Tenminste: zoals je je eigen huis zou willen hebben – die kunst aan de muren (!), die designmeubels (Stellar Works, Ligne Roset, Tacchini en co.!), dat handgeschilderd servies van  Ann Demeulemeester (!), en alles in perfecte harmonie. We deden heel graag alsof we er thuis waren. Precies ook wat Benedict wil zijn; een home-away-from-home. Een huis dat bovendien duurzaam werd opgebouwd, met zonnepanelen, trippel glas en warmtepompen.

hotel Benedict in Noordwijk

De ontmoetingsruimte

We stappen op een kleine tien minuten naar het strand, naar een stukje van die 13 heerlijk uitgestrekte duinrijke kilometers. Leve de Nederlandse kuststroken, waar strand strand mag zijn met enkel hier en daar een smaakvol paviljoen. Het regent tijdens het wandelen, maar op een of andere manier sluiten het gedempte geluid, de kleur van de Noordzee en de andere tinten grijs perfect aan bij de indruk die het hotel op ons naliet; een uitgepuurde rust. We eten lekker bij het sfeervolle Tulum en gaan dan graag terug. Een gepersonaliseerde code verschaft ons de ingang, er is amper personeel (alles loopt geautomatiseerd; de uitgespaarde kosten gingen naar het interieur), en nergens in het gebouw is een scherm te bekennen. De enige prikkels die je krijgt, zijn er van de secuur gekozen  Frama-geuren, Kvadrat-stoffen en kunstboeken als dat van Rinus Van de Velde. Dit moet zijn wat ze bedoelen met de Slow Luxury Movement: vertragen en resetten in een kostbaar kader. We leggen ons een maskertje op, doen wat we graag doen ( The Proposal kijken op de laptop), en vallen grinnikend in slaap met de betere Sandra Bullock-impressies.

hotel Benedict in Noordwijk

Elk detail klopt

Elk appartement krijgt afzonderlijk verse lucht van buiten – ook daarom was het een zalige nacht. De volgende ochtend gaat het richting Azzurro, een best wel indrukwekkend wellnesscomplex vlak om de hoek. Het zengevoel komt goed van pas in de file op de Antwerpse ring onderweg naar huis. De file blijft duren, we willen intussen écht terug. Nu dan?

Benedict Noordwijk, Prins Hendrikweg 19, Noordwijk, Nederland – benedictnoordwijk.nl

Appartementen (2 tot 6 gasten): € 225 – € 500 per nacht, penthouse (2 gasten): € 500 – € 700 per nacht.

Kuren en co.

  • Ontbijt krijg je op bestelling in het hotel zelf.
  • Wellnessen vlakbij kan in Azzurro, met o.a. whirlpool, zwembad, sauna’s, fitness, tennis, massagebedden en squash.

Oude Zeeweg 57, Noordwijk – azzurrowellness.nl

  • Noordwijk ligt in het hart van het Nationaal Park Hollandse Duinen, een natuurlijk erfgoed met duinen, bossen, bloemenvelden en ongerepte stranden. Ga er wandelen of fietsen tussen de herten, vossen en zeehonden.

Meijendelseweg 40, 2243 GN Wassenaar, Nederland – nationaalparkhollandseduinen.nl

  • Hongertje tijdens je strandwandeling? Schuif aan bij stijlvolle strandbars als Tulum of Witsand.

Tulum, Zeereep 104, Noordwijk – tulumtulum.nl // Witsand, Zeereep 103, Noordwijk – strandclubwitsand.nl

Lees ook: