Zin in een fietstocht? Dit is de mooiste e-bikeroute door de bloesems van het Hageland

Het is puur genot als we kunnen fietsen. En al zeker met een elektrisch duwtje in de rug. We stellen je vandaag graag één van Vlaanderens mooiste e-bikeroutes voor: dwars door het idyllische, groene Hageland.

Welke regio?

Hageland. Je fietst tussen de bloesems in Geetbets, Zoutleeuw, Drieslinter en Kortenaken.

Hoe lang is de route?

40 km. Download de route hier.

Wat zijn de troeven?

Wie de drukte op de Limburgse bloesemroutes wil mijden, zet beter koers naar het Hageland. Ten westen van Sint-Truiden staan er evengoed fruitboomgaarden in bloei, maar kruis je een pak minder toeristen. Een fietstocht door de geboortestreek van Eddy Merckx! Wanneer precies in april en mei het Hageland in een bloesemzee baadt, kun je online volgen op de camera’s van de Vlaams-Brabantse bloesemfluisteraar.

Wat moet je zeker zien?

Je komt op je route langs ‘fruitbeeldige’ kunstwerken geïnspireerd op de bloesems en de fruitteelt. In Geetbets is dat een doorzichtige peer waar je kunt opklimmen en de bloesem-zitbank. Bij Zoutleeuw een klokhuis om in te schuilen en uit te rusten. In Kortenaken bij knooppunt 4 beweegt het kunstwerk Shelter met je mee. Aan het grote meer van Het Vinne zie je vogels broeden en kun je over het water wandelen. Verder is het charmante stadje Zoutleeuw zeker een bezoek waard, met zijn laatgotische stadhuis en de St-Leonarduskerk. Wie het standbeeld van Eddy Merckx wil zien, maakt even een extra ommetje richting zijn geboortedorp Meensel. Sportievelingen kunnen hier inhaken op de pittige Eddy Merckx-route (70 km), de Sven Nys-route (93 km) of naar de Vlooybergtoren in Tielt-Winge.

Waar kan je iets lekkers afhalen?

Pak je picknickmand mee! Bij koffiebar De Buurman in Geetbets kun je quiches, tapasschotels en ontbijtmanden afhalen, als je twee dagen vooraf bestelt. Fruit en appelsap kun je onderweg uit de automaten halen, bijvoorbeeld van Healthy Fruit in Zoutleeuw. Wijndomein Hagegoud biedt in de winkel in Geetbets Hagelandse wijn, vlierbloesemsiroop, confituren en honing. In Kortenaken maken de broers Tom en Wim Antidoot-cider, bier en wijn met wilde fermenten, in trek in de hipste resto’s, maar je moet lid zijn om er te kunnen kopen. Niet getreurd, wie weet stoot je onderweg wel op een pop up-bloesembar in de boomgaarden…

Genieten van de lente?

Voor een verrassend seizoensmenu op topniveau zit je goed in het intieme restaurant L’Air des Sens in Zoutleeuw. Met fruit, groenten en kruiden uit eigen tuin.

Waar kan je logeren?

Superrustig slaap je in Hoeve Ransberg, tussen de fruitbomen, vanaf € 90 voor 2 personen. Je kijkt er op de gemanicuurde tuin en beschikt over een badkamer, privésalon én een eigen keuken. In Geetbets is vakantiewoning Bed & Bets een aanrader, voor maximum 7 personen. Wie van pure luxe houdt, fietst een half uurtje verder naar Nieuwerkerke, net het naburige Haspengouw in, waar je een kamer kunt boeken in Kasteelhoeve de Kerckhem vanaf € 145 voor 2 personen. Moeder, zoon en schoondochter verwennen er je smaakpapillen en er worden desgewenst e-bikes voor je klaargezet (€ 45 per dag).

Beeld: Lander Loeckx

Zelf een e-bike huren?

Wie minstens twee dagen vooraf reserveert, kan een e-bike huren in Provinciedomein Het Vinne (€ 15 per dag). Ze hebben er zelfs een elektrische duofiets, de Fun2Go: een driewieler waarbij je naast elkaar zit. Ook in Limburgs Alken kun je e-bikes
huren (€ 25 per dag).

Openingsbeeld: Bert Dekelver

 

Zin in nog meer natuur?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content