Hoofdredactrice An proefde enkele dagen van il dolce far niente in het zonnige Italië. Waar je dit ‘heerlijk nietsdoen’ het beste kan? In hotel Serbelloni, het enige vijfsterrenhotel dat het Comomeer rijk is. Mr. Clooney – die hier geregeld zijn helikopter neerplant – kwam ze er niet tegen. Wél duizenden olijfbomenkristallen kroonluchters uit Murano-glas én een Italiaanse Bellini zoals het hoort. Geniet vooral mee.

Logeren in een vijfsterrenhotel

Zodra ik een glimp van het azuurblauwe Comomeer opvang, word ik terug gekatapulteerd in de tijd. Meer dan dertig jaar geleden hielden we hier een tussenstop op doortocht naar het vakantiehuis dat op ons wachtte in Toscane. Ik weet nog dat mijn vrienden en ik met verstomming werden geslagen door zoveel onvermoede schoonheid.

Het meer lijkt uitgegraven in de Italiaanse Alpen, omzoomd met hoge flanken waarop her en der pareltjes van pastelkeurige villa’s zijn gestrooid. Héél diep uitgegraven, zeg maar, tot 425 meter diepte. Daardoor werkt dit mega waterreservoir als een thermisch bassin dat de vallei het hele jaar door van een mild klimaat voorziet. Nergens zo noordelijk in Italië vind je zoveel olijf- en laurierbomen.

Dit keer logeren we niet in een bescheiden B&B, maar in het enige vijfsterrenhotel dat het Comomeer rijk is. Zeer verwonderlijk eigenlijk, want sinds mensenheugenis worden de villa’s aan het meer bewoond of grefrequenteerd door de rich and famous van over de hele wereld. Running gag tijdens ons verblijf is dan ook, wanneer, hoe en waar we George tegen het lijf gaan lopen. Want Mr. Clooney strijkt hier al eens neer met zijn helikopter in zijn vakantievilla aan de rand van het meer. Meer nog: hij komt dan wel eens dineren in het sterrenrestaurant van het Grand Hotel Villa Serbelloni, waar we, jawel, te gast zijn.

Ik hou van de chique, verfijnde gasten bij het aperitief, vooral gedistingeerde Amerikanen en Engelsen en – vergeef me mijn selectieve voorkeur voor hotelgasten – (nog) geen luidruchtige nouveaux riches uit Oost-Europa.

Ik heb meermaals het gevoel een bijrol te hebben in een nostalgische, glamoureuze film. De chique, verfijnde gasten bij het aperitief in het indrukwekkende salon, vooral gedistingeerde Amerikanen en Engelsen en – vergeef me mijn selectieve voorkeur voor hotelgasten – (nog) geen luidruchtige nouveaux riches uit Oost-Europa. De gigantische Salone Reale, waar je ontbijt of, als je de lotto gewonnen hebt, een feestje voor je vrienden kunt geven onder de kristallen kroonluchters van Murano-glas en het met fresco’s beschilderde plafond. De royale kamers waar je ‘s ochtends de dikke fluwelen gordijnen opentrekt en je adem stokt bij het unieke zicht op het meer.

Pizza en franciacorta

Het hotel bestaat al sinds 1873 en is nog steeds in handen van dezelfde familie Bucher, wier fortuinlijke erfgenamen een privé-etage in het hotel bewonen. Ondanks haar lange geschiedenis heeft het hotel nergens iets van vergane glorie. Alles is piekfijn in orde en wordt modern gemanaged door de goedlachse Napolitaan Antonio Calzolaro.

Natuurlijk is hier een nacht doorbrengen niet goedkoop, maar wel een unieke belevenis en zijn geld zeker waard als je er een hele dag vertoeft. Je kunt genieten aan het zwembad met duikplatform in het meer, je een filmster wanen op het romantische terras met een franciacorta in de hand, tot rust komen in de spa, of een simpele lékkere pizza eten in het gemoedelijke La Goletta.

#Bellagio #grandhotelvillaserbelloni sunset

A post shared by Grand Hotel Villa Serbelloni (@villaserbellonibellagio) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb je meer tijd, dan is een boottocht op het meer langs de fantastische villa’s met dito tuinen een must. Absolute aanraders zijn: Villa Balbianello in Lenno, het decor van menig bekende film, zoals de Bond-film Casino Royal met Daniel Craig en Star Wars Attack of the Clone – waar je kunt aanmeren en de villa kamer per kamer kunt bezoeken. En verder zijn er de romantische tuinen van Villa Carlotta in Tremezzo en ook Villa Melzi op wandelafstand van hotel Serbelloni.

Kamers voor personen vanaf € 450 in het laagseizoen, villaserbelloni.com

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Hotel Serbelloni – Bellagio

Zo kom je er

Je vliegt in 1u30 naar Milaan vanaf € 133 heen en terug met brusselsairlines.com. Van Milaan rijd je in 1u30 naar Bellagio met een huurauto. Met de auto rijd je in 10 uur via Luxemburg en Bazel naar Bellagio. Met de trein doe je er 13 uur over, via Keulen, Bazel en Lugano, b-europe.com

Door: An Brouckmans

Meer luxueus reizen