Yes, Antwerpen heeft heel wat mooie terrassen in de aanbieding, denk maar aan de talrijke stuks op het gezellige Marnixplein of die op de zonovergoten Troonplaats bijvoorbeeld. Ook op en rond het MAS vind je heel wat knappe en breed uitwaaierende terrassen – met zicht op de haven of op de Schelde zelfs – terug. Naast deze grote kleppers heeft Antwerpen echter ook nog tal van iets meer ‘verborgen parels’ in de aanbieding.

Supergezellige terrasjes met aardig wat groen, zalig zonvangende rooftoppers of geplaveide en heerlijk ommuurde binnentuintjes om te genieten van die eerste zonnestralen. Op deze tien terrassen is het dan ook vanaf de allereerste lentedagen heerlijk vertoeven!

Take 5 Minutes in Paris

In dit gezellige ontbijt- en brunchrestaurant waan je je soms echt in het mooie en romantische Parijs. Op het kleine terrasje vooraan kan je je ogen flink de kost geven: de Kloosterstraat is – zeker in het weekend – met haar talrijke design- en brocanteshops een van de drukst bezochte en gezelligste straatjes van ‘t stad.

Toch is het eigenlijk achterin dat Take 5 Minutes in Paris zijn grootste troef verborgen houdt: een leuke, dicht met planten begroeide binnentuin/terrasje. Maar shht, vertel het niet al te ver voort.

View this post on Instagram

Coffee and pie #takefiveminutesinparis #antwerpen

A post shared by Milou Vuister (@milouvuister) on

Kloosterstraat 50, 2000 Antwerpen 

Lazy Jack

Ook het terras van lunch- en dining concept Lazy Jack is een toppertje. Dit heerlijke meat- en burgerrestaurant met zalig laidback sfeertje op het Antwerpse eilandje heeft er namelijk eentje met uitzicht op het water en het Kattendijkdok. Naast veel hout, en veel groen, heeft Lazy Jack zelfs ruimte gemaakt voor een gezellig spelletje jeu de boules. Een ideaal plekje om – met een cocktailtje in de hand – wat eerste lentezon te gaan kloppen dus!

Kattendijkdok Oostkaai 22a, 2000 Antwerpen

Seef Brouwerij & eetkaffee

Ook het Brouwerij Kaffee van de Antwerpse Brouw Compagnie beschikt over een super ruim, zomers gezellig en urban getint terras. Tussen binnenmuren van de brouwerij zelf kan je genieten van een eigengebrouwen (Seef-) biertje, een heerlijke tapasplank of zelfs een stoofpotje van Nonkel Pater.

Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen

Pakt

Nog een topplaatsje wat betreft gezellig groen terrassen in urban sferen in het hartje van Antwerpen is Pakt. Op deze voormalige industriële site hebben zich recent tal van ecologische ondernemers en creatieve start-ups gevestigd. Onder die bedrijven ook enkele leuke horecazaakjes.

Onder meer het semi-rooftop terras van Racine, het gezellig geplaveide bankenterras van ‘healthy pizza’-zaak Standard en ook het zonnige terras van de biologische foodbar Kasserol, zijn zeer de moeite waard. Bovendien worden er op de site in de zomer tal van leuke zomerse events georganiseerd. Super voor een ‘festival in de city’-gevoel!

Regine Beerplein, 2018 Antwerpen

School of life

Ook een plekje waar de gemiddelde Antwerpenaar misschien niet meteen aan denkt, maar waar het echt zalig vertoeven is in de lente- of zomerzon, is de bar van de Antwerpse School of Life-vestiging. Gelegen op het ietwat ingesloten Munthof, kan je er heerlijk genieten van een duurzame latte uit Guatamala, een fare trade bio-gebakken broodje of een smakelijk stukje gebak.

Leuke extra: aan de bar grenst ook de interessante shop van de School of Life, waar je kan snuisteren tussen tal van filosofisch geïnspireerde hebbdingen: zoals verschillende conversation cards, filosofische notitieboekjes en boeken over een van de vele hedendaagse ‘hete hangijzers’.

Muntstraat 2, 2000 Antwerpen

Bar Leon

Ook in Borgerhout liggen wel degelijk een paar terrasrijke pareltjes verborgen. Bar Leon is er daar eentje van. Gelegen op een hoek van het heerlijk groene en relatief uitgestrekte Krugerplein, is het vooral op een zonnige zon- of zaterdag fijn vertoeven bij Bar Leon. In het weekend serveert de bar naast drankjes immers ook een lekkere brunch (all you can eat, uhu) en komen er regelmatig dj’s een stukje vinyl draaien.

Leuke extra voor jonge ouders: de bar beschikt ook over een leuke aangrenzede speeltuin.

View this post on Instagram

☀️bar leon – a sunny place since 2011 ☀️

A post shared by BAR LEON (@barleonantwerp) on

Reuzenstraat 23, 2140 Antwerpen

Black Smoke – Rooftop Bar

Bovenop het dak van de verbouwde toren van stadsbrouwerij De Koninck bevindt zich de rooftop bar van Black Smoke, het Amerikaanse grill- en barcebecue-concept van Kasper Stuart. Ook hier heerlijk stedelijke urban vibes en – dankzij de hooggelegen locatie – aardig wat zon, ook al pril in het voorjaar. Op het menu? Tal van wijze cocktails en long-drinks, low & slow cooked bbq-schotels en pulled beef sandwiches!

Esco*bar

Ook achter de geven van de gezellige, zuiders getinte koffie- en luchplek Esco*bar ligt een sfeervol tuinterrasje verborgen. Enkel kunstgras hier, maar de ludieke Colombiaanse aankleding, de heerlijke brunchgerechten, zonnige homemade lemonades en vooral ook de vriendelijke bediening, maken van deze spot de ideale bar om te genieten van een paar eerste lentestraaltjes.

Quellinstraat 32, 2018 Antwerpen

Regatta Club

Tot slot, moet je voor een terras-pareltje niet altijd in de Antwerpse binnenstad zijn: ook op Linkeroever zijn er tegenwoordig immers heel wat leuke zomerse stekjes te ontdekken. Naast tal van tijdelijke zomerbars en pop-ups, vind je er ook de Regatta Club: een hippe beach bar, waarvan het restaurantgedeelte zelfs drijft op het water. Dankzij de steiger, de doorgetrokken hout-look, het aanwezige ‘tenen-in-het-zand‘-gevoel en ook de watersporten die je er kan beoefenen, heeft de club wel iets weg van een trendy strandbar zoals je die vindt aan onze Belgische kust.

Leuke extra: Naast een gezellige zomerbar, is de Regatta Beach Club ook een toffe eventlocatie waar je tijdens de zomermaanden terecht kan voor allerlei toffe evenementen (denk: een dj-feestje of een bbq’tje bijvoorbeeld). Het Regatta Beach-seizoen wordt ook dit jaar weer feestelijk op gang getrapt, en wel met een officiële opening op 17 mei. Allen daarheen, dus!

Katwilgweg 1, 2050 Antwerpen 

Lees ook: