Je wasmachine gebruik je om kleding, handdoeken en misschien nog een paar andere dingen te wassen. Maar je kan zoveel meer in de wasmachine stoppen dan je denkt. Met deze tips ga je héél wat tijd besparen. Gedaan met dingen met de hand te wassen, laat ze wassen door jouw rechterhand in het huishouden.

 

Sportattributen

Sportkleren gooi je sowieso al in de was, maar dingen zoals scheenbeschermers of braces mogen ook gewoon mee de was in. Steek ze voor de zekerheid samen in een netje of waszak.

 

Yogamat

Tijdens al die yogalessen zweet je, en daarom kan je yogamat ook wel eens een grondige wasbeurt gebruiken. Steek ze in je wasmachine samen met je handdoeken om het geheel in evenwicht te houden. Na de wasbeurt mag je je yogamat zeker niet in de droogkast steken. Rol de mat in een handdoeken en knijp hem droog. Laat achteraf volledig drogen op een droogrek.

Poetsgerief

Ook poetsgerief zelf moet soms gepoetst worden. Veel daarvan kan je in de wasmachine stoppen: denk aan vodden, rubberen handschoenen, sponzen en zelfs schrobborstels. 

Tapijten

In tapijten kruipt heel veel stof en vuiligheid. Ook deze kan je in de machine gooien. Maar hier gaat wel wat werk aan tevoren als je ze helemaal proper wil krijgen. Voedselvlekken kan je beter ervoor al met een speciaal product verwijderen.

Douchegordijnen

Ook je douchegordijn kan af en toe een grondige poetsbeurt gebruiken. Steek ze gerust bij je handdoeken in de wasmachine.

Plastic Speelgoed

Plastic speelgoed kan je zowel in je wasmachine als in je vaatwasser steken. Steek ze wel in een waszak.

Knuffels

De knuffels van je kind kunnen prima in de wasmachine, behalve als ze een mechanisch onderdeel bevatten of vintage zijn. Plaats ze best in een waszak en controleer eerst of het beestje geen scheurtjes heeft. Vuile vlekken was je handmatig met afwasmiddel of vlekkenverwijderaar.

Rugzakken/sporttassen

Rugzakken en sportzakken kan je gemakkelijk mee in de was steken. Controleer zeker op de zak volledig leeg is. Om schimmelbacteriën tegen te gaan, kun je ontsmettingsmiddel toevoegen.

Sneakers

Bijna alle sneakers kunnen tegen een wasbeurt in het wasmachine. Voeg baking soda toe als er een geurtje in de schoenen hangt.

Keukengerei

Heel wat keukengerei kan je gewoon mee in je wasmachine stoppen, denk aan: ovenwanten, silicionen bakmatten of onderzetters.

Boodschappentassen

Herbruikbare boodschappentassen mogen meestal ook in de wasmachine. Sommige bevatten labels met instructies, deze kun je voor de zekerheid best eerst eens bekijken.

Meer tips & tricks:

Openingsbeeld: Getty Images