5 tips voor de perfecte moestuin

Bartel Van Riet is een expert als het op tuinieren aankomt. Als gezicht van Naturen verklapt hij dé tips voor de perfecte moestuin.

1. Een goede planning

“Als je wil tuinieren en moestuinieren, is een goeie planning de eerste belangrijke stap! Je kan bijvoorbeeld een planning en plannetje maken in excell, superhandig om een schema te maken en nadien aan te passen. Haal het maximale uit je oppervlakte zonder te veel te willen.”

2. Denk na over je schikking

Keukenkruiden helpen je heerlijk te kokkerellen en staan ook nog eens heel mooi in je tuin. Maar zet ze niet allemaal bij elkaar want ze hebben allemaal een eigen voorkeur voor bodem en licht. Drie kruiden die wel altijd genieten van elkaars gezelschap zijn tijm, rozemarijn en lavendel.”

3. Aardappelen in zak?

“Heb je net alles in de moestuin voorbereid en heb je nog potgrond in de zak over? Dan kan je hier nog vanalles mee doen. Zo kan je er bijvoorbeeld patatjes in planten. Plooi de rand om en zorg dat de grond vochtig genoeg blijft en laat dan de natuur haar werk maar doen.”

4. Bescherm je tuin tegen ongewenste gasten

“Ongewenste gasten heb je sowieso in je moestuin, dus zorg dat je tuin weerbaar is. Een wild stukje natuur geeft schuilplaats aan dieren die je tuin beschermen. Wilde beplanting trekt dan weer andere nuttige diertjes aan en geeft plezier zonder werk. Insectenhotels, een egelhotel, bloemen, vogelkastjes ,... ze helpen allemaal. Heb je last van vliegende insecten in je moestuin? Het gebruik van feromoonvallen kan je hier wat zorgen in besparen. Deze natuurlijke geurvallen met seksueel lokmiddel leiden de mannelijke mineermot, fruitmot, kersenvlieg, en andere af. Een originele en biologische manier om de voortplanting te beperken!”

5. Verzorg je materiaal

“Rust roest, zeker bij tuingereedschap dat niet aan de slag kan met dit regenweer. Plant daarom je snoeischaren en schepjes in een bloempot gevuld met zand en olie om ze in topconditie te houden.”

Meer tips nodig? Lees hier meer tips van Bartel.

Meer toffe tuintips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content