Toen Rik en Chantal hier dertig jaar geleden introkken, was het huis dringend aan verbouwen toe. Bij de renovatie konden ze voluit voor hun droom gaan: een huis en tuin die je met open ramen ontvangen.

 

Rik en Chantal hadden dit huis al eens verbouwd, in 1983, toen ze deze burgerwoning in de buurt van het Antwerpse stadspark en de Leien net hadden gekocht. Toen ging elk weekend en elk vrij moment dat ze hadden naar het bewoonbaar maken van het verwaarloosde pand. Ruimte na ruimte maakten ze leefbaar.

“Het plaatje moet niet perfect kloppen. Voor mij hoeft het niet allemaal zo clean”

De borden aan de muur komen van Astier de Villatte in Parijs ofwel van John Derrion in New York, twee steden waar Chantal vaak komt voor de modecollecties van haar winkel Step by Step in Antwerpen.

In de kamer aan de straatkant trekt sofa ‘Tufty-Time’ van Patricia Urquiola voor B&B Italia meteen de aandacht. De diverse patronen en kleuren van de kussens maken er een gezellige, uitnodigende zithoek van. Het materiaal waarvan de kussens zijn gemaakt, is suzani, geborduurd textiel uit Oezbekistan. Het tapijt is van geitenhaar. Blauw krukje van Eero Saarinen voor Knoll en een vintage Eamesstoel, alles van bij Items van vriendin Bea Mombaerts in Knokke.

Zicht vanuit de stadstuin op de vernieuwde leefkeuken achter in de burgerwoning van Rik en Chantal. De kamerhoge harmonicadeur tussen de keuken en de tuin kan helemaal open. Ideaal als je het aperitief op het houten terras neemt en later, als het wat frisser wordt, voor het diner weer naar de keuken verhuist. Zwarte stoelen ‘Butterfly’ of ‘BKF’.

Als materiaal voor het werkblad met ingewerkte gootsteen in de leefkeuken kozen Rik en Chantal voor zwarte leisteen. De enige opbergruimte aan deze kant van de ruimte is een eenvoudig rekje in hetzelfde materiaal. De overige keukenkasten zitten in de witte wand aan de overkant. De kleuren zwart en wit passen perfect bij de Terrazzo Granito op de vloer. Zwarte kraan van Dornbracht.

Boven, in de masterbedroom en de andere kamers, werd alles drie decennia geleden al stap voor stap opgeknapt en ingericht. Ook hier heerst de gezellige en eigenzinnige sfeer van beneden, met een mix van vintage en design. Krukje/nachtkastje van Philippe Starck.

De badkamer kreeg ook een volledige makeover, met nieuwe betegeling, nieuw sanitair en een inloopdouche. Net zoals in de keuken eronder overheersen hier wit en zwart. Wit ladenkastje ‘Componibile’, een iconisch ontwerp van Anna Castelli Ferrieri voor Kartell. Kranen van Dornbracht.

 

Ontdek ook vorige binnenkijkers: