Binnenkijken doen we allemaal graag. Zéker als je er iets van kan opsteken. Dat kan, bij content creator Julien Duquaire, die in een prachtig ingericht pand woont op 20 minuten ten zuiden van Bordeaux.

Wie is Julien Duquaire?

Wat doe je voor werk? Wat is je achtergrond?

“Vandaag de dag, en nu al bijna 4 jaar, ben ik een content creator. Gepassioneerd door fotografie, slaagde ik erin er mijn brood mee te verdienen dankzij sociale netwerken. Ik ben banketbakker en chocolatier van beroep. Na een wetenschappelijke baccalaureaat en een korte medische opleiding in Tours, verhuisde ik op mijn 18e naar Parijs om het beroep van banketbakker-chocolatier te leren. Ik leerde het al doende, bij Jacques Genin, waar ik 4 jaar bleef, van polyvalent medewerker tot banketbakker. Toen ik mijn leven wilde veranderen, verhuisde ik naar Baskenland waar ik gedurende 2 jaar een opleiding volgde tot dierenartsassistente. Toen ik mijn diploma op zak had, verhuisde ik naar Bordeaux om in een dierenziekenhuis te werken. Ik had toen een contract voor bepaalde tijd, en mijn instagram-account evolueerde snel. Aan het einde van mijn tijdelijke contract heb ik de sprong gewaagd en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen als ondernemer en content creator.”

Waar woon je?

“Ik woon in de streek Entre-deux-mers, in een klein dorpje 20 minuten ten zuiden van Bordeaux.”

Wat is je favoriete tijd van de dag? Waarom is dat?

“De zonsondergang, het is de perfecte tijd om foto’s te nemen, de kleuren zijn ongelooflijk, en veranderen met elk seizoen.”

Wat zijn je passies of hobby’s?

“Bakken en koken, (mijn) dieren, fotografie, decoratie, binnenhuisarchitectuur, sport, tuinieren, reizen, cinema, lezen…”

Wat deel je dagelijks graag met je volgers?

“Ik deel alles! Ik heb bakvideo’s voorgesteld, ik praat veel over mijn dieren, ik deel mijn reizen, mijn passie voor fotografie, en sinds enige tijd, sinds de aankoop van ons huis in het bijzonder, communiceer ik veel meer over interieurdesign en decoratie.”

Wat zijn je toekomstige projecten?

“Als banketbakker van origine, ben ik van plan om mijn eigen merk van zoetwaren te creëren, dat ik zelf zal maken op een traditionele manier.”

Over het het interieur

Wat is het verhaal achter dit huis?

“Midden 2019 hadden we met mijn partner het idee om de stad te verlaten, omdat we een rustiger leven wilden, en om een huis met een tuin te vinden. We kozen voor de entre-deux-mers omdat die heel dicht bij Bordeaux liggen, en meteen dat gevoel van leven op het platteland. Dit huis is het eerste dat we bezochten, het was een echte coup de coeur. Een stenen huis uit Bordeaux in perfecte staat met veel charme, oorspronkelijk daterend uit 1800, waar we binnen alles opnieuw zouden kunnen inrichten zodat het naar onze smaak zou zijn.”

Waar haal je de inspiratie voor je decoratie vandaan?

“Jammer genoeg bestaat de show vandaag niet meer, maar gedurende 15 jaar, dus sinds ik een tiener was, heb ik nooit een show van het Maison France 5 gemist. Ik denk dat deze show me duidelijk geïnspireerd heeft voor de transformatie van het huis, en voor de decoratie. Mijn reizen inspireren me veel, vooral Griekenland, Italië, Ibiza, Californië…”

Welke sfeer wilde u in uw inrichting geven? Hoe zou u de decoratieve stijl omschrijven?

“Het belangrijkste idee was om de steen te behouden en een vleugje moderniteit en design toe te voegen. Het is dus een mix tussen oud en modern, met het idee om bijna altijd ruwe materialen te gebruiken: hout, beton, steen, porcellanato, rotan, jute tapijten, keramiek enz. Onze vakantie tijdens de zomer van 2019, in de Middellandse Zee waar we met een aantal vrienden hadden genoten van een zeer inspirerend huis, lanceerde ons project, met een doel: dat gevoel van ontsnappen thuis vinden, het gevoel hebben dat je thuis op vakantie bent!”

Wat is uw favoriete kleurenpalet?

“Wat dat betreft, er zijn geen witte muren in het huis, geen. Alleen de plafonds zijn wit, om het licht binnen te brengen. Op de benedenverdieping hebben we gekozen voor zeer zachte en natuurlijke kleuren: linnen en rookgrijs, grijs en Pyreneeëngroen.”

Wat zijn jouw must-have decoratie artikelen, waar je niet zonder zou kunnen?

“RUGS ! Ik ben een grote fan van tapijten, vooral op gewaxt beton, het geeft een echte ziel aan het huis, maar ook de verlichting, de keuze van het licht is essentieel voor de sfeer die we ‘s avonds in huis willen creëren. Er zijn ook planten en schilderijen, die onmisbaar zijn.”

Heb jij niet-essentiële accessoires of decoratieve gadgets waar je dol op bent?

“Ik heb het gevoel dat alles wat ik thuis heb essentieel is en niet kan worden vervangen ahah”

We vinden veel tapijten in uw huis, hoe kies je ze?

“Ik kies de meeste tapijten op het internet, ik weet meestal welk materiaal ik wil (wol of jute voor mijn huis) en dan meet ik de perfecte maat en vorm volgens mijn meubels (ik kies het tapijt altijd volgens de meubels).”

Woonkamer/eetkamer

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Een mix van modern en oud, erg eclectisch. Ik houd me niet aan een bepaalde stijl, ik stel me eerder een geest voor, een sfeer en zoek de elementen die me in staat stellen die te bereiken.”

Heeft u een voorkeur voor bepaalde soorten materialen voor decoratie?

“Grondstoffen: jute, rotan, wol, handgemaakte stoffen, glas, beton, hout…”

Wat is je favoriete voorwerp?

“In de woonkamer staan er verschillende: de Roche Bobois Itinérance zitbank waarvan de neutrale kleur perfect samengaat met het grijs van het gewaxte beton en de linnenkleur van de muren. De Roche Bois Mah Jong sofa, ultra modulair, die de pep brengt met deze uitgesproken kleuren in de kamer. De kroonluchter, verschillende voorwerpen in de bibliotheek.”

Hoe kies je je muurschilderingen? Wat is de perfecte balans om hun kleuren te mengen met de hele decoratie ?

“Het zijn kunstwerken, gevonden tijdens onze reizen, volgens ontmoetingen, soms bij toeval op instagram, waar we konden ruilen met kunstenaars die dan een schilderij voor ons huis maakten. Voor de keuze van de decoratie en/of de wandbekleding is het volgens mij van essentieel belang de kleuren in herinnering te brengen: telkens wanneer wij een wandbekleding, een decoratief element of een meubelstuk integreren, moet dit in overeenstemming zijn met de kleuren en materialen die voor het huis zijn gekozen. In de woonkamer bijvoorbeeld, met het zwart-rode XXL-schilderij van Vera Kochubey (een Berlijnse kunstenares met een zeer assertieve stijl), is het zwart van het schilderij terug te vinden in de geïntegreerde zwarte valchromat-boekenkasten en in de structuur van de wandophanging, en het rood in de bureaustoel en in de muurnissen waar de televisie en een ander schilderij zich bevinden. Of het blauw van de Mah Jong bank, dat op het andere schilderij in blauwe tinten te zien is.”

Kamers

Waarom heb je gekozen om verschillende werelden te maken in elke kamer?

“In onze kamer op de begane grond kozen we voor het Pyreneeëngroen, maar slechts op één muur, de andere muren zijn in rookgrijs. Dit groen is een herinnering aan de groene tegels in de douche. Het is een kleur die ons kalmeert. Voor de slaapkamers boven kozen we behang voor de wanden van de bedhoofden met een identiek “pluim” motief, maar met verschillende tinten: de ene meer in het groen en de andere meer in het blauw. Dit hielp de kleur van de andere muren te bepalen. Wij wilden dat elke kamer zijn eigen identiteit zou hebben, een ander universum zou bieden, misschien minder eentonig maar wel coherent voor onze vrienden en familie wanneer zij ons bezoeken.

Wat zijn uw inspiratiebronnen voor deze blauwe kamer?

Voor de blauwe kamer moesten we consequent zijn in de keuze van elk element. De bijzettafeltjes die hier als nachtkastjes worden gebruikt zijn goudkleurig, we vinden dit goud terug in de kleine lampjes die erop staan, op de spiegel, en op de handgrepen van de commode. Het hoofdeinde is van riet en de omlijsting is zwart, deze twee elementen vinden we ook terug op de commode. Er is ook een herinnering aan het zwart met het kleine lampje op de ladekast. Tenslotte is het poederroze van de lampen terug te vinden op de kussenslopen. De herinnering aan materialen en kleuren stelt ons in staat een specifiek universum te creëren voor elke kamer.”

Buitenruimte

Hoe groot is uw buitenruimte?

“Wij hebben het geluk te beschikken over een tuin en een groot terras, waardoor wij onze wensen op het gebied van buitendecoratie kunnen vervullen.”

Welke momenten van de dag breng je in deze ruimte door? Wat was je inspiratie om het te ontwerpen?

“Zodra het weer het toelaat, gebruiken we onze maaltijden buiten: ontbijt, lunch, diner… Nadat ik sinds mijn geboorte altijd in een huis zonder buitenkant heb gewoond, maak ik er nu gebruik van zodra het mogelijk is. Duidelijk, voor de buitenkant, waren het onze reizen die ons inspireerden: Griekenland, Californië vooral.”

Welke geest en sfeer wilde u het geven?

“Een natuurlijke en exotische sfeer: wij kozen hoofdzakelijk exotische planten, die hun bladeren niet verliezen in de winter. Wat een genot om zelfs in de winter een groene buitenkant te hebben! Er zijn Agaves, Yuccas, Cordylines, Opuntias, Olijfbomen… Er is ook de kleur van de muur van het terras, Terracotta: het geeft een Marokkaanse kant aan dit terras. En we waren op zoek naar een mediterrane geest.”

Welke materialen en kleuren heb je gekozen?

“Terracotta voor de terrasmuur en het meeste aardewerk. Er is ook blauw en wit op ander aardewerk (het doet ons denken aan Griekenland). Voor de materialen: keramiek voor al het aardewerk, beton, rotan en hout voor de meubels.”

Wat is uw favoriete voorwerp of meubelstuk in deze ruimte?

“Ik vind de betonnen tafel erg mooi, maar vooral het aardewerk: we hebben al deze planten zelf geplant en het is een waar genoegen.”

Heeft u specifieke regelingen getroffen om u voor te bereiden op de komst van het warme weer?

“Ja, we hebben alle oleanders voor het huis verwijderd, omdat ze giftig waren voor dieren, en in plaats daarvan hebben we agaves, opuntia’s, cordylines, een lagerstroemia en een sierappelboom geplant. Dit draagt duidelijk bij tot de harmonie met ons interieur. We beginnen aan een mediterrane rotstuin die we voor de zomer hopen af te hebben! We hebben ook meer keramische potten toegevoegd.”

Kunt u ons vertellen over de vele keramische potten die u heeft?

“Ahah ik denk dat ik er al veel over gesproken heb ^^ Griekenland was een echte inspiratie voor deze potten, er zijn alle maten, vormen en kleuren. Ze brengen leven op het terras. De meeste zijn afkomstig van een Baskisch aardewerk dat ons bijzonder aanspreekt: het Goicoechea aardewerk.”

Keuken

Brengt u veel tijd in uw keuken door?

“We kopen niets kant-en-klaar, dus koken we ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds. We entertainen graag en veel, dus ja, we brengen er veel tijd door. Ik ben ook banketbakker van beroep, dus deze kamer is heel belangrijk voor me.”

Hoe praktisch en overzichtelijk is uw keuken?

“De keuken is waarschijnlijk de grootste verandering van het huis: oorspronkelijk was het een kleine kamer in een rij. We braken de muren en het plafond af om het volume te verdubbelen en een dakraam met een hoog plafond en een groot dakraam binnen te brengen. De balk is 6 meter lang, hij was vroeger in tweeën gedeeld door een muur van gipsplaat. Vandaag is het geaccentueerd, overgeschilderd in zwart en heel. Het dateert uit 1800 en het was erg belangrijk voor ons om het te behouden. We hebben de vloer opnieuw gelegd en gekozen voor een grijze porcellanato tegel in een zeshoekige vorm. De keuken is volledig op maat gemaakt, ze is zeer functioneel omdat de circulatie rond het centrale eiland zeer vloeiend is: twee personen kunnen zich tegelijkertijd in elke doorgang rond het eiland bevinden. Zodat je nooit in de weg loopt. Het bevindt zich in het midden van het huis, het is het centrale punt van ons dagelijks leven. De apparaten zijn ingebouwd en op de juiste hoogte, en de afzuigkap zit in het werkblad, zodat hij optisch geen ruimte inneemt. Er is ook veel ventilatie door de vele openingen in deze kamer.

Wat vind je het leukst aan je keuken?

Het centrale eiland, het is 3 meter lang, het is zeer imposant maar zeer functioneel (er is de kookplaat, de gootsteen, de vaatwasser, de afzuigkap en veel opbergruimte, evenals barstoelen zodat gasten een moment met ons kunnen doorbrengen wanneer we koken) en bepaalt de sfeer in de keuken. Ik hou van de materialen van dit eiland: zwart graniet en roestvrij stalen front.”

Waarom heb je deze kleuren gekozen voor deze kamer?

“De kleuren van het centrale eiland werden gekozen met het idee een bijna semi-professionele keuken te hebben: roestvrij stalen front en zwart graniet. Daarna volgde al het andere vanaf dit eiland: zwart geschilderde balk, zwarte oven en magnetron, zwarte wijnkelder als herinnering aan het graniet. Roestvrijstalen koelkast als herinnering aan de fronten, en gebruik van hout op de kasten tegenover het eiland om de ruimte zachter en warmer te maken. We kozen er ook voor om één muur in een opvallende kleur te verven: groen, om ook een beetje meer warmte te brengen. De kleur van de barstoelen werd gekozen om bij deze muur te passen.”

Shop de stijl

Massief houten eettafel

Anderson
€ 399 – Shop het hier

Ronde wandspiegel met gouden blaadjes

Westwing Collection
€ 239 – Shop het hier

Rond juten vloerkleed

Westwing Collection
€ 69,99 – Shop het hier

Zwarte commode met riet

Westwing Collection
€ 749 – Shop het hier

Tafellamp van stof

Westwing Collection
€ 89 – Shop het hier

Teddy schommelstoel

Westwing Collection
€ 499 – Shop het hier

Bijzettafel uit mangohout

Westwing Collection
€ 169 – Shop het hier

Roze tafellamp

Westwing Collection
€ 59,99 – Shop het hier

Fluwelen armstoel

Westwing Collection
€ 199 – Shop het hier

Tuinsalon

Westwing Collection
€ 799 – Shop het hier

Rotan hangstoel

Westwing Collection
€ 729 – Shop het hier

Meer over je huis

Openingsbeeld: Westwing.