Home Lifestyle Wonen Binnenkijken: the secret is inside

Binnenkijken: the secret is inside

Binnenkijken: the secret is inside

Zwart, strak en gesloten aan de straatkant, wit, open en licht vanbinnen. Architect Bruno Vanbesien realiseerde in het landelijke Affligem een knappe U-vormige woning rond een patio, met veel aandacht voor maatwerk en materialen.

Een goede raad voor architecten in spe: luister heel aandachtig naar je klant en peil naar zijn (echte) wensen. Dat deed ook architect Bruno Vanbesien, toen hij in zee ging met dit gezin met twee kinderen van 12 en 14, dat bouwplannen had op een groot perceel in het landelijke Affligem. “Het gezin had een huis met verschillende afzonderlijke volumes voor ogen, die van elkaar gescheiden werden door een binnentuin, maar zo’n woning leek me veeleer geschikt voor een warmer klimaat. Na een grondiger gesprek kwam ik erachter dat ze eigenlijk vooral veel privacy wilden, maar tegelijk ook voeling met alle andere delen van de woning.” En zoiets lukt niet in een klassiek balkvormig volume dat naar de tuin gericht is, wel in een U-vormige aaneenschakeling van meerdere functies rond een binnentuin, zoals hier.

De ‘vibrerende’ voorgevel, met een houten beplanking van thermisch behandeld hout.
De breedte van de planken oogt verschillend, maar is in werkelijkheid identiek. Het is het verschil in dikte dat voor het dynamische en vibrerende effect zorgt.

Met de deur in huis

Vooraan, aan de straatzijde, oogt het blok van 18 bij 18 m strak en gesloten. Het is dan ook even zoeken naar de ingang. “Veel mensen gebruiken 362 dagen per jaar de achterdeur om binnen te komen, maar voor mij is een ingang belangrijk”, legt de architect uit. Vanaf daar leidt een pad door de binnentuin naar de eigenlijke voordeur. Ook via de carport, vooraan links, kom je uit op diezelfde deur. In het verlengde van de carport liggen de vestiaire en de berging. Dan volgen in wijzerzin de keuken en de woonkamer met tv-hoek. Via een trap rechts in de zitruimte kom je in het slaapgedeelte, dat twee bouwlagen telt: de kinderen slapen beneden, de ouders boven.

Voor deze klanten was privacy extreem belangrijk, in de ouderlijke slaapkamer is er zelfs alleen zenitaal en onrechtstreeks licht.

Maar dankzij de patio en een aantal andere ingrepen heb je hier nergens het gevoel dat het te donker is. Integendeel, het licht komt van drie kanten het huis binnen: ’s morgens links via de keuken, ’s middags profiteert de zitkamer van het zuiderlicht dat door de grote glaspartij valt, en later zorgt de binnentuin voor voldoende licht. Het terras achter aan de woning plaatsen, zoals dat gewoonlijk wordt gedaan, was in dit geval niet de beste oplossing, aangezien het oostelijk georiënteerd is en dus vanaf de middag in de schaduw ligt. Het terras werd in de patio geplaatst en krijgt vanaf  ’s middags zon.

Het huis straalt rust en harmonie uit, dankzij het doorgedreven gebruik van slechts enkele materialen.

De achtergevel van het huis bij valavond, met de grote raampartij van de keuken en de woonkamer en op de achtergrond het doorzicht naar de patio. Het contrast met de strakke en gesloten voorgevel van het woonblok is groot.

De kinderen slapen beneden en hebben volop daglicht in de kamer, terwijl er voor de suite van de ouders boven enkel zenitaal en onrechtstreeks licht is.

De grote ramen zorgen voor royaal veel daglicht in de leefruimte, waar twee zitbanken
‘Mags Soft’ van Hay staan, maar dan telkens in een andere opstelling. Ze vormen twee soorten zit zones: in het midden een zit-en praatzone met aan de ene kant uitzicht op de tuin en aan de andere kant op de patio, en achteraan een knusse tv-hoek. Het huis loopt geleidelijk over van één naar twee bouwlagen, wat naast het slaapvolume een vide met werkplek oplevert.

De grote tegels (120 x 120 cm) van het pad van de patio lijken naadloos over te gaan in de
zwarte polybetonvloer binnen.

 Verstoppertje spelen

Materialen en techniciteit spelen een belangrijke rol in het werk van de architect. Dat zien we buiten in de opvallende gevelbekleding van thermisch behandeld hout. Vanbesien zorgde voor een dynamische, vibrerende gevel door te variëren met de dikte van de planken, waardoor hun breedte ongelijk oogt, maar in werkelijkheid identiek is. Omdat er zich tussen de planken (onzichtbare) spleten bevinden, konden er technische elementen achter verstopt worden, zoals de afzuigkap en verluchtingsroosters. Zelfs de dakrand, normaal gezien een dikke rand bovenaan, is mooi weggewerkt achter de planken. Ook binnen straalt het huis rust en harmonie uit, dankzij het doorgedreven gebruik van slechts enkele materialen. De grote antracietkleurige betontegels van buiten lopen binnen bijna naadloos over in een zwarte polybetonvloer. En dan begint een uitgekiend spel van zwart en wit in het grote gamma van zelfontworpen meubels. De witgelakte mdf-kasten in de keuken zijn de voortzetting van de kasten in de inkom. De ongelijke breedtes van de kastdeuren verwijzen niet alleen naar de dynamische voorgevel, maar zijn tegelijkertijd ideaal voor het verstoppen van de deuren naar de berging, de kelder en de garage. Binnen zijn de kasten afgewerkt met donker gekleurd, gezandstraald larikshout. Boven werd hetzelfde hout gebruikt voor de masterbedroom en de badkamer, maar dan in een lichtvergrijsde versie. De kranen krijgen altijd de kleur van het blad waar ze op staan: beneden wit, boven zwart en beige. Zo zit dit hele huis vol details, slimme ingrepen en uitgekiende afwerkingen. “Telkens als ik de bewoners terugzie, zeggen ze me dat ze nog elke dag details ontdekken die ze op het eerste gezicht niet hadden gezien”, zegt Vanbesien. Missie geslaagd!

In de keuken verbergen de wandkastdeuren met variërende breedtes onder meer ook de toegang naar de kelder, gang en berging. De buitenkant van alle kasten werd afgewerkt met witgelakte mdf. Voor de binnenkant werd donkergrijs gezandstraald larikshout gebruikt. Het werkblad en de zijkanten van het keukeneiland zijn van onderhoudsvriendelijke Solid Surface.

De masterbathroom boven. Architect Bruno Vanbesien ontwierp zowel voor hier als voor de kinderbadkamer een badkamermeubel dat minder diep is dan gemiddeld, wat voor een mooi visueel effect zorgt. De kranen van Vola hebben overal de kleur van het materiaal waar ze op staan.

Voor meer interieurartikels lees dan ook:

Door Karin De Ridder
Foto’s: Tim Van De Velde