Bomenexpert Dries Van der Auwera: dit is beste oplossing voor meer privacy in je stadstuintje

Je wilt wel een boom planten, maar je weet niet hoe of wat? Geen zorgen, wij helpen je door het bos de bomen te zien. Letterlijk. Onze bomenexpert Dries Van der Auwera beantwoordt voor jouw de meest interessante tuinvragen.

DE VRAAG

Ik heb last van ‘inkijk’ en zou wat meer privacy willen in mijn stadstuintje, maar ik heb geen plaats om grote bomen te zetten. Wat zou de beste oplossing zijn?

HET ANTWOORD

Van der Auwera: “Kies in dat geval voor leibomen. De takken worden gemanipuleerd tot ‘muurtjes’, je hebt dus geen grote, ronde kruin. Ik noem het ook weleens een ‘haag op poten’. Omdat de kweker er op voorhand al veel werk aan had, zijn dat uiteraard wel duurdere bomen. Je hebt ze in verschillende hoogtes, dus als je inkijk hebt van bovenaf, kun je een hogere boom zetten. Met dit soort bomen moet je wel bezig zijn, ze moeten voortdurend bijgesnoeid worden om de vorm te behouden. Een mooi voorbeeld is de steeneik. Die houdt van warmte, een belangrijke factor in de stad waar het tot 10°C warmer kan zijn dan op het platteland. Bovendien blijven de bladeren groen, zodat je ook in de wintermaanden geen inkijk hebt. Een andere mooie leiboom is de Betulus of haagbeuk. Die verliest wel zijn bladeren, maar als hij vaak gesnoeid wordt, krijg je een prachtig, dicht takkenwerk. Zo wordt het zicht ook gebroken. Ik zou ook de Chanticleer durven aan te bevelen. Het is een sierpeer met mooie bloemen in het voorjaar en subtiele herfstkleuren. Die boom is bladverliezend, maar pas heel laat in december. En de bladeren komen ook héél vroeg terug in de lente.”

1. Toen dit kantoorgebouw uit de jaren 60 gerenoveerd werd, werd bovenaan een duplex penthouse gebouwd. Er is een ruime patiotuin met in het midden een nu vijfendertigjarige Parrotia Persica. Zo is er ook voldoende privacy voor het thuiskantoor.

2. De bladeren van de Parrotia Persica beginnen eind augustus al prachtig te verkleuren, maar blijven nog tot diep in de herfst hangen. En al in februari duiken opnieuw felrood gekleurde bloemetjes op.

3. In het historisch stadscentrum van Antwerpen vind je de gigantische, ommuurde stadstuin van grafisch bureau Undercast. De eigenaars wonen achter de studio en genieten dagelijks van de Catalpabomen in hun privéoase.

4. De stadswoning van Tom Hindryckx en Anne Poesen staat boven op een bestaand gebouw uit 1802. De daktuinen fungeren als groene buitenkamers en zijn omzoomd door meerstammige bomen zoals de Styrax Japonicaus, Amelanchier Lamarcki, Gleditsia en Carpinus. Ertussen werden kruiden, wilde aardbeien en hibiscus aangeplant.

WIE IS ONZE BOMENEXPERT?

Dries Van der Auwera is medezaakvoerder van Tuincentrum Van der Auwera in Aartselaar, een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Ze kweken en verkopen zelf meer dan 2.500 soorten planten, waaronder 300 verschillende soorten bomen. Dries hoort bij de vijfde generatie kwekers.

 

Meer groen en tuinen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content