Dit zijn de beste winkels in Vlaanderen om vintage meubels te scoren

Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: oude vintage spullen zorgen voor nieuw leven in huis. En ze zijn nog duurzaam ook! Bij deze adressen vind je de mooiste en meest unieke vintage meubels van Vlaanderen.

1. Showroom_144 in Brussel: niet voor de show

Het is moeilijk een bepaalde stijl te plakken op Showroom_144, en het design laat zich ook niet beperken tot één bepaalde periode. Alles staat hier door elkaar: vintage design, hedendaagse ontwerpen, handgemaakte stukken en kunstobjecten. Verbindende factor: interessante vormen, boeiende texturen of gewoon een heel goed verhaal.

Leon Lepagestraat 47 in Brussel – showroom144.be

2. Drink 18 in Borgerhout: geen paskamer meer

Het begon als een boetiek met mode en accessoires, maar toen bleek iedereen toch wel héél geïnteresseerd in de mooie vintage stoeltjes bij de paskamers. Voor Moustapha Bouchikhi was het de trigger om te gaan specialiseren in 20ste-eeuws design. Op afspraak kun je hier snuisteren tussen vintage pareltjes.

Drink 18 in Borgerhout – drink18.be 

3. MØBELFABRIK in Antwerpen en Beveren: Deense touch

Er staat met opzet een streep doorheen de ‘o’ van Møbelfabrik. Het is de Deense touch in de naam die meteen verwijst naar de corebusiness van Møbelfabrik: Deens meubilair en verlichting uit de jaren 50 en 60 van vorige eeuw. Rechtstreeks geïmporteerd uit Denemarken en tentoongesteld in zowel een galerij als een showroom, die open zijn in het weekend of op afspraak.

Galerij in Molenstraat 85 in Antwerpen, showroom in Lange Dreef 4 in Beveren – mobelfabrik.com 

4. Mr. Frisko in Deurne: was het nu ’50, ’60 of ’70?

Wie op zoek is naar Belgisch, Nederlands of Deens design uit de jaren 50, 60 en 70 kan terecht bij Mr. Frisko, de webshop die in 2013 werd opgericht door vintageliefhebbers Hanne en Vincent. Maar Mr. Frisko heeft ook een bijzonder inspirerende showroom waar je op afspraak kunt gaan snuisteren.

Turnhoutsebaan 1-3 in Deurne – mrfrisko.com 

5. Depot 09 in Gent: vintagewalhalla

Met maar liefst 1.400 m2 showroom gevuld door een twintigtal nationale en international vintagedealers is DEPOT 09 hét ultieme vintagewalhalla. De algemene focus ligt op industrieel design en antiek tussen 1920 en 1980. En ja, u mag nu even slikken wanneer blijkt dat u daar zelf ook toe behoort.

Nieuwevaart 118/B002 in Gent – depot09.be 

6. Funky Vintage in Oostende: funky town

Het zwaartepunt van Funky Vintage ligt online, waar het platform via allerhande privé-eigenaars en verzamelaars authentieke stukken aanbiedt van toplabels als B&B Italia, Durlet en Poltrona Frau. Wie de stukken graag eerst even in het echt aanschouwt, boekt een afspraak in de showroom, maar als de deur openstaat, ben je ook welkom om zomaar even binnen te wandelen.

Karel Janssenslaan 18 in Oostende – funkyvintage.be 

7. Nome Furniture in Antwerpen: allemaal verhalen

Door van eigenaar, en dus ook van huis te veranderen, dragen vintage stukken ontzettend boeiende verhalen in zich mee. Die verhalen vertellen en vooral het schrijven van nieuwe verhalen, dat is wat het team van Nome Furniture zo boeit. Nome is – zoals zoveel vintage boetieks – vooral een online galerij, maar op zaterdag én op afspraak gaat de deur van de schatkamer open.

Van Trierstraat 41A in Antwerpen – nomefurniture.com

8. Het Packhuys in Loenhout: tsjech this

Het Packhuys is hét adres voor bijzondere vondsten. De roots van zaakvoerster Petra Blijova liggen immers in Tsjechië en dus komen ook heel wat items uit die richting. Pit en persoonlijkheid verzekerd. De shop is geopend op afspraak en op alle data die staan aangegeven op de website.

Meirenweg 16 in Loenhout – hetpackhuys.be 

9. Expo 58 in Geel: oude en nieuwe schatten

Hoe een hobby behoorlijk uit de hand kan lopen. Want zo begon het voor Stefanie Huybrechts: een recreatieve passie voor vintage en curiosa. Intussen combineert ze een job als leerkracht met zaterdagwinkel Expo 58 boordevol oude en minder oude vondsten. Een up-to-date overzicht van het aanbod deelt ze consequent op haar Facebookpagina. Zeker in de gaten houden dus!

Open op zaterdagen van 10u tot 17u en op afspraak, De Billemontstraat 70 in Geel – aanbod op facebook.com/expo58geel 

10. Galleriet in Genk: duurzame filosofie

Vintage design is niet alleen hip en mooi, het is eerst en vooral de meest duurzame manier om je huis in te richten. Die filosofie is 100% die van interieurarchitecte Gilberte Claes die onder de noemer Galleriet.Finse authentieke Scandinavische meubelen samenbrengt. Galleriet.Atelier is dan weer het ontwerpbureau van Claes waar ze instaat voor interieur- en meubelontwerp op maat.

Vennestraat 187 in Genk – galleriet.be 

11. Ampersand House in Brussel: topstukken

Vintage voor de meerwaardezoeker, dat is de specialiteit van het Ampersand House. Die meerwaarde wordt vooral gecreëerd door de vaklui waar ze hier mee samenwerken en die ervoor zorgen dat de mooiste objecten uit de 20ste-eeuwse designgeschiedenis in al hun glorie worden hersteld.

Zwitserlandstraat 33 in Brussel – ampersandhouse.com

 

Meer design en wonen

Tekst: An Bogaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content