Lampjes, cadeautjes én een boom… De kerstperiode is weer bijna daar. Koop jij ieder jaar een echte boom, geniet jij al jaren van je plastic boom of plant jij ieder jaar na de kerstperiode je echte boom terug in de tuin… Er zijn verschillende opties. Maar wat is nu echt het duurzaamst?

Terwijl we willen genieten van zoveel mogelijk cadeautjes en versiering, is het natuurlijk ook belangrijk aan het milieu te denken. Tweedehands kerstversiering of milieuvriendelijke aankopen, zijn een goed idee. Maar welke boom heeft nu de laagste impact op het milieu? Volgens duurzaamheidsblog Duurzaamthuis is een kunstboom op lange termijn vermoedelijk beter voor het milieu. Na minimum 16 jaar althans, investeren in een degelijk exemplaar is dus de boodschap.

Echt of nep?

Hoe lang je jouw kunststof kerstboom moet bijhouden, is natuurlijk ook afhankelijk van een heel aantal factoren. Van welk materiaal is hij gemaakt? Hoe wordt hij vervoerd en waar komt hij vandaan? Kan hij gerecycleerd worden?… En dan blijft vooral de vraag: kan een kerstboom werkelijk 16 jaar meegaan? Vind je hem nog mooi? Zien de takken er nog goed uit? Is de sneeuw niet vergeeld?

Volgens ‘Duurzaam Thuis’ is het moeilijk om die 16 jaar te behalen. De website zegt dat je hooguit de intentie kunt hebben om je kerstboom lang te laten meegaan. Ze geven alvast enkele andere tips om het deze Kerstmis zo duurzaam mogelijk te houden.

Zo zorg je voor een duurzame Kerstmis

  • Gebruik ledverlichting, die is duurzamer
  • Zet de verlichting ‘s nachts uit en haal de adapter uit het stopcontact
  • Koop niet ieder jaar nieuwe versiering, maar kies voor tijdloos
  • Beperk de hoeveelheid buitenverlichting, ze verbruiken veel elektriciteit én men heeft veel grondstof en energie nodig om ze te maken en produceren
  • Wil je een kunstkerstboom? Investeer dan in een degelijk exemplaar dat je meerdere jaren wilt gebruiken.
  • Tegenwoordig zijn er bovendien tal van creatieve alternatieve? Wat dacht je van een kerstboom gemaakt van boeken of een ladder versierd met lampjes? Op Pinterest doe je voldoende inspiratie op.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toch kies je volgens de blog liefst voor een echte boom, die zou nog altijd milieuvriendelijker zijn. Enkele tips:

  • Koop een boom met een kluit, na Kerstmis plaats je hem in je tuin. Belangrijk: doe dit twee jaar na elkaar met een nieuwe boom. Daarna kan je elk jaar de ‘oudste’ oom terug uit de tuin halen en binnen zetten. Die boom die twee jaar heeft kunnen wortelen, overleeft het 3 à 4 weken binnen. Laat er wel een flink kluit aan zitten en geef hem voldoende water. Na Kerst kan ie terug de tuin in.
  • Woon je in de stad en heb je helemaal geen plaats voor twee bomen, plant hem dan ergens anders. Onder andere in Eeklo kun je ze vanaf dit jaar een plekje geven in het park of bos, maar vraag het anders aan een buur, vriend of familielid.
  • Koop je echte boom zo dicht mogelijk bij huis, het is zonde om er veel kilometers met de auto voor te rijden.

VOLG FEELING OP 1, 2 EN 3 DECEMBER OP INSTAGRAM TIJDENS 3 DAYS OF DESIGN

De feestdagen zijn in zicht, en ook al is het het nog onzeker hoe we die precies gaan vieren, één ding is zeker: extra gezelligheid in huis kan nooit kwaad. Daarom staan bij ons de eerste drie dagen van december volledig in het teken van extra sfeer brengen in huis: Volg op 1, 2 en 3 december de Stories van onze instagramaccount (@feelingmagazine). Die dagen gaat chef lifestyle Nathalie Balsing op zoek naar de mooiste sfeerbrengers voor in huis, kerstcadeau’s voor designliefhebbers, vraagt ze aan inspirerende mensen hoe ze hun tafel dekken wanneer ze gasten ontvangen, en nog veel meer!

Meer inspiratie voor kerst:

Beeld: Zara Home