Iedereen weet dat een net, geordend huis de eerste stap naar innerlijke rust is. Aan de hand van wat kleine aanpassingen kan een ruimte al snel een compleet ander gevoel geven. Maar bij het creëren van een oase van kalmte komt meer kijken dan decoratie alleen. Daarom vroegen we een experte om raad. Dominiek Vanderheeren van interieurbureau Monrow deelt hieronder haar 5 x tips voor een zen interieur. Klaar om stress officieel gedag te zeggen?

Moodboard-ZenInterieur

1. Zachte verlichting

Bij een zen-interieur draait alles rond rust, eenvoud en licht. Een belangrijk aspect hierbij is zachte verlichting. Zo kan je aan de hand van sfeerlampen bijvoorbeeld makkelijk een gezellige cocon creëren waar rust en harmonie centraal staan.

2. Terug naar het aardse

Door voor zachte verlichting te kiezen en die aan te vullen met natuurlijke elementen en texturen breng je het aardse naar binnen. Hiervoor maak je best gebruik van pure materialen zoals klei, hout, terracotta, enz. Hun imperfecte vorm en textuur verwijzen namelijk opnieuw naar de natuur. Kortom, pure ambacht speelt een belangrijke rol in het interieur.

3. Zachte texturen en materialen

Bij een zen interieur vloeien kleuren naadloos in elkaar over. Van overheersende tinten is geen sprake. Door gebruik te maken van verschillende texturen kan je wel wat meer diepgang en warmte in je interieur brengen. Let wel: die verschillende materialen en kleuren moeten op hun beurt op elkaar worden afgestemd. Verder zijn ook transparante gordijnen een goed idee omdat het licht van buitenaf zo gefilterd en gebroken wordt. De harde zonnestralen worden verzacht en brengen warmte in de ruimte.

4. Ton-sur-ton

Door gebruik te maken van ton-sur-ton kleuren wordt alles zachter en vervagen de harde lijnen in het interieur. Kies dus met andere woorden voor meubelen en woonaccessoires in verschillende tinten van dezelfde kleur, want dit brengt harmonie in de ruimte.

5. Ronde vormen

Met ronde, organische woonitems doorbreek je de vele vaak rechte, strakke lijnen in een interieur. Daarnaast creëren ronde vormen ook meer ruimte. Investeer dus in een ronde salontafel, poef, spiegel of vloerkleed en je woonkamer krijgt meteen een zachtere en gezelligere look!

Uiteindelijk hebben alles losse elementen invloed op elkaar. Ga je consequent om met deze tips, dan wordt je interieur op en top zen!

Meer tips voor gezelligheid in huis

Openingsbeeld: H&M Home.