Design aan een betaalbare prijs: daarvoor staat Fést (www.fest.amsterdam). Het Amsterdamse interieurmerk opent binnenkort haar eerste Belgische filiaal, in hartje Antwerpen. Wij willen alvast àlles en strikten oprichtster Femke Furnée voor een interview.

Interview met oprichtster Femke

Zetels, stoelen, vazen, tapijten… Femke Furnée creëert het sinds haar 27ste zelf. Met een startkapitaal van € 3000 en zonder achtergrond in meubels, stapte ze vol goeie moed in het ondernemerschap. En het lukte! Fést opent binnenkort zelfs een eerste winkel in België, hartje Antwerpen. “Schoonheid is een mensenrecht.”

View this post on Instagram

Portrait by @cleogoossens 🖤🖤🖤

A post shared by Femke Furnee (@femkefurnee) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat miste je bij andere interieurlabels?

Fést is ontstaan vanuit een eigen gemis. Tijdens het inrichten van mijn eerste eigen woning kon ik nergens mooie, betaalbare meubels vinden. Ik vond het aanbod bij andere merken niet mooi OF de kwaliteit was niet goed OF het was voor mij onbetaalbaar. Er zat niet echt iets tussenin. Met Fést sprong ik in het gat tussen massale meubelgiganten en dure designmerken. Ik ben gestart zonder ervaring of financiële middelen. Ik studeerde, kreeg studiefinanciering en had een bijbaantje. Zonder koophuis en andere financiële verplichtingen had ik echt niks te verliezen buiten een beetje spaargeld om. Dus dit leek mij juist het ideale moment om hiermee te starten.

In de afgelopen zeven jaar is Fést uitgegroeid tot een designmerk met meer dan 200 verkooppunten in 20 landen, 3 eigen winkels in Nederland en later dit jaar openen we onze eerste vestiging in Antwerpen. Daar kijken we enorm naar uit! Onze collectie wordt ontworpen door designers uit binnen- en buitenland en ik ben er super trots op dat al onze meubelen in Europa worden geproduceerd, een groot deel daarvan zelfs in Nederland. Ik had nooit verwacht dat dit zou kunnen en hier ben ik stiekem wel heel trots op.

Kan je de stijl van Fést omschrijven?

Ik vind het lastig om een specifiek label te plakken op de stijl van Fést, maar esthetiek is super belangrijk in onze collectie. Ik wil alleen producten in de collectie die ik zelf prachtig vind en zelf zou willen kopen. Ik zou nooit een product in de collectie opnemen wat ik niet mooi vind en bijvoorbeeld wel commercieel is. Daarnaast moeten al onze producten ook functioneel zijn, een bank moet niet alleen mooi zijn, maar ook lekker zitten.
Omdat we 100 verschillende bekleding opties aanbieden kun je een meubel helemaal personaliseren naar je eigen smaak. Dat maakt ook dat onze meubelen in heel veel verschillende interieurstijlen passen.

Van waar de naam Fést?

In de beginperiode van Fést werkte ik samen met broer Steven. De naam Fést is de combinatie van de eerste letters van onze voornamen. We kwamen er al snel achter dat we veel liever broer en zus zijn dan zakenpartners en hebben in goed overleg de samenwerking gestopt, maar de naam is gebleven. Fést is vrolijk woord, het past heel erg bij ons uitgangspunt: we geloven dat een omgeving (je woonkamer of je kantoor) die echt bij je past je blij kan maken. Het accent op de E in het logo komt trouwens van mijn achternaam.

Waarom kies je na Amsterdam voor een winkel in Antwerpen?

We hebben in Nederland veel verkooppunten en daarnaast eigen winkels in Amsterdam en Utrecht. We merken dat die combinatie heel goed werkt. In België hebben we heel veel prachtige verkooppunten waar we super blij mee zijn en we willen daar nu eigenlijk hetzelfde doen als in Nederland: ons merk verder versterken in België met een eigen brand store. Ons doel is uiteindelijk een internationaal bekend designmerk te worden, Antwerpen wordt onze eerste buitenlandse vestiging en we hebben er super veel zin in!

Naar welk soort meubels wordt er steeds vaker gevraagd?

We hebben een aantal producten die al jaren heel erg in trek zijn en door hun tijdloze ontwerp ook eigenlijk nooit uit de mode raken. Onze Dunbar sofa en Monday eetkamerstoelen zijn mijn persoonlijke favorieten, beide super tijdloos en heel erg comfortabel. Op een Monday stoel kun je heel comfortabel de hele avond uitgebreid dineren. We merken daarnaast dat mensen steeds meer vragen naar meubelen voor kleinere huizen. Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van een slaapstoel, een mooie, comfortabele stoel die je voor logees kunt uitklappen tot logeerbed.

Zie je bepaalde trends?

Ik ben nooit zo erg bezig met trends. Ik haal mijn inspiratie uit kunst, films, series, reizen… eigenlijk uit alles. Vaak blijkt achteraf dat ik goed zit, of soms vooruitloop op trends qua kleuren en vormen. We werken nu bij Fést veel met ronde vormen, zo ben ik zelf nog steeds verliefd op onze Sinclair – beschikbaar als fauteuil en tweepersoonsbankje vol ronde vormen. Dit prachtige design – voor Fést ontworpen door de Duitse designer Meike Harde – staat inmiddels zelfs op het recent geopende hoofdkantoor van Karl Lagerfeld in Amsterdam. Op korte termijn brengen we veel nieuwe meubelen uit vol ronde vormen, ik kan er nog niet zoveel over vertellen, maar ik ben er zelf echt mega enthousiast over!

Welke kleine details maken van je huis een thuis?

Het allerbelangrijkste is dat je aandacht besteed aan je interieur. Kies items uit waar jij echt blij van wordt en wees niet bang om kleur te gebruiken en verschillende kleuren te combineren. Blijf een keer weg van de grijze bank en kies voor een mooie, rijke kleur.

Kies bij meubelen niet voor te kleine varianten, maar maak juiste grote gebaren met grote meubelen. Te veel kleine losse meubelen maken een woonkamer al snel rommelig. Dus kies voor mooie, grote stukken en stijl het af met wat accessoires om het af te maken. Met accessoires en een andere kleur op de muur kan je op een simpele manier een hele andere sfeer in je huis aanbrengen (kleine investering, groot resultaat). Blijf wel selectief, want te veel accessoires maken het ook weer rommelig.

Het verschil zit hem daarnaast naar mijn idee ook echt in de details. Verse bloemen op tafel, een fijne geur… Het hoeft allemaal niet super veel te kosten, maar als je het met zorg bij elkaar zoekt maak je van je huis een echt thuis.

Welke raad geef je aan startende vrouwelijke ondernemers?

Ik zou iedere startende ondernemer (man of vrouw) aanraden om vooral met iets aan de slag te gaan waar je heel blij van wordt. Ondernemen is keihard werken, je bedrijf wordt je leven en je houdt het niet vol als je bezig bent met iets waar je niet 100% achter staat. Als je dat hebt gevonden zou ik willen aanraden om het gewoon te doen en vooral niet te luisteren naar mensen dat iets niet kan of moeilijk is. Als jij gelooft in iets, laat ze dan maar gewoon zien dat het wél kan.

Meer design