Je eigen moestuin beginnen? Zo doe je het met restjes groenten

Heb je zin gekregen om zelf een moestuintje te beginnen? Je bent niet alleen. Dankzij deze eenvoudige tips wordt het een succes!
1. Zoete aardappel
Wist je dat je met een zoete aardappel zelf nieuwe aardappels kunt kweken? Snijd je aardappel doormidden en leg hem half onder water in een bokaal. Zet de bokaal op een warme, vochtige plek. Na enkele weken zie je kleine plantjes aan de aardappel groeien. Plant deze in een pot met potgrond. Geef voldoende water en geef je zoete aardappelplantje een warm plekje. Oogsten kan in oktober.
2. Champignons
Gooi de steeltjes van je champignon niet weg, maar plant het in een potje onder 2 cm natte, koele grond. Zet de pot op een donkere, koele plaats. Na enkele weken krijg je nieuwe champignons.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
3. Paprika
Gooi de zaadjes van je paprika niet weg, maar gebruik ze om je eigen paprika te kweken. Leg een zaadje in een potje met aarde. Besproei met een plantenspuit. Zie je een plantje met blaadjes, dan kan je ze in potjes planten en in de serre zetten. Belangrijk: de paprikaplant houdt van warmte, dus zorg dat je hem een warm plekje geeft. Oogsten kan tot oktober.
4. Romeinse sla
Ook sla kun je heel gemakkelijk zelf kweken. Zet de onderkant van de sla (waar de sla bij elkaar gehouden wordt) in een bakje met een laagje water. Ververs het water om de paar dagen. Na een paar weken kun je de sla in een pot of je tuin zetten.
5. Tomaten
Ook tomaten kun je heel eenvoudig in je eigen tuin kweken. Gebruik de zaadjes in de tomaten, was ze en laat ze drogen op keukenpapier. Stop de droge zaadjes in een pot en laat ze groeien tot de plantjes een paar centimeter boven de grond uitkomen. Tomaten houden van warmte, dus plaats ze binnen. Nadat je plantjes van enkele centimeters hebt, kun je ze in de tuin of een pot zetten. Vergeet ze niet een paar keer per week water te geven.
6. Prei
Heb je weinig geduld, dan is de prei perfect voor jou. Snij de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei na enkele weken om in een pot. Na enkele weken heb je al een nieuwe prei.
7. Courgette
Ook je courgettepitten gebruik je als zaadjes. Plant de zaadjes en geef voldoende water. De courgette begint als een kleine stengel met twee blaadjes, daarna vormen er zich bloemen. Knip je bloem niet af als hij verwelkt, want uit die verwelkte bloem groeien de courgettes. Weinig geduld? Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar, verwijder wel de stamper en meeldraden.
8. Krielaardappeltjes
Heb je een aardappel die scheutjes heeft gekregen in de voorraadkast, gooi hem zeker niet weg. Plant hem in aarde en er zullen plantjes verschijnen. Vervolgens komen er bloemetjes en wanneer die volledig uitgebloeid zijn, kun je oogsten. Dit is ongeveer in september.
Handige hulpmiddelen
Meer leuke tuintips:
- Tuinieren in potten dankzij dit handige stappenplan
- Boho-walhalla: 10 x items om van je terras een zuiderse oase te maken
- Go green: 7 x hier shop je dé plantentrends van 2020 online