Heb je zin gekregen om zelf een moestuintje te beginnen? Je bent niet alleen. Dankzij deze eenvoudige tips wordt het een succes!

1. Zoete aardappel

Wist je dat je met een zoete aardappel zelf nieuwe aardappels kunt kweken? Snijd je aardappel doormidden en leg hem half onder water in een bokaal. Zet de bokaal op een warme, vochtige plek. Na enkele weken zie je kleine plantjes aan de aardappel groeien. Plant deze in een pot met potgrond. Geef voldoende water en geef je zoete aardappelplantje een warm plekje. Oogsten kan in oktober.

2. Champignons

Gooi de steeltjes van je champignon niet weg, maar plant het in een potje onder 2 cm natte, koele grond. Zet de pot op een donkere, koele plaats. Na enkele weken krijg je nieuwe champignons.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Paprika

Gooi de zaadjes van je paprika niet weg, maar gebruik ze om je eigen paprika te kweken. Leg een zaadje in een potje met aarde. Besproei met een plantenspuit. Zie je een plantje met blaadjes, dan kan je ze in potjes planten en in de serre zetten. Belangrijk: de paprikaplant houdt van warmte, dus zorg dat je hem een warm plekje geeft. Oogsten kan tot oktober.

4. Romeinse sla

Ook sla kun je heel gemakkelijk zelf kweken. Zet de onderkant van de sla (waar de sla bij elkaar gehouden wordt) in een bakje met een laagje water. Ververs het water om de paar dagen. Na een paar weken kun je de sla in een pot of je tuin zetten.

5. Tomaten

Ook tomaten kun je heel eenvoudig in je eigen tuin kweken. Gebruik de zaadjes in de tomaten, was ze en laat ze drogen op keukenpapier. Stop de droge zaadjes in een pot en laat ze groeien tot de plantjes een paar centimeter boven de grond uitkomen. Tomaten houden van warmte, dus plaats ze binnen. Nadat je plantjes van enkele centimeters hebt, kun je ze in de tuin of een pot zetten. Vergeet ze niet een paar keer per week water te geven.

6. Prei

Heb je weinig geduld, dan is de prei perfect voor jou. Snij de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei na enkele weken om in een pot. Na enkele weken heb je al een nieuwe prei.

7. Courgette

Ook je courgettepitten gebruik je als zaadjes. Plant de zaadjes en geef voldoende water. De courgette begint als een kleine stengel met twee blaadjes, daarna vormen er zich bloemen. Knip je bloem niet af als hij verwelkt, want uit die verwelkte bloem groeien de courgettes. Weinig geduld? Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar, verwijder wel de stamper en meeldraden.

8. Krielaardappeltjes

Heb je een aardappel die scheutjes heeft gekregen in de voorraadkast, gooi hem zeker niet weg. Plant hem in aarde en er zullen plantjes verschijnen. Vervolgens komen er bloemetjes en wanneer die volledig uitgebloeid zijn, kun je oogsten. Dit is ongeveer in september.

Handige hulpmiddelen

 

Gieter

Je plantjes water geven wordt nóg leuker met deze schattige gieter.

Metalen gieter – H&M Home – €24,99

 

Plantenrek

Niet genoeg ruimte in je tuin of op je balkon? Werk dan met een handig plantenrek.

Plantenrek – Dille & Kamille – € 24,95

 

Kleine tuinset

Werk je met plantenbakken of heb je geen gigantische tuin? Dan is deze tuinset perfect om al je tuindromen waar te maken.

Tuinset – Dille & Kamille – €39,95

Moestuin bak met glazen deksel

Geen ruimte voor een serre? Een moestuinbak met een glazen deksel is handig om je plantjes warm te houden.

Moestuinbak – Pelckmans – € 75,95

Meer leuke tuintips: