Tuinieren in potten dankzij dit handige stappenplan

Modeste Herwig

Modeste Herwig is groenauteur, tuinfotograaf en specialist in beplantingen. Er verschenen maar liefst 43 boeken over alles wat je moet weten over tuinieren en planten. Zij is dus de ultieme planten-goeroe. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag heeft ze het over tuinieren in potten. 

Tuinieren in potten

Tuinieren in potten biedt volop mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een pottenborder, een hanging basket, vaste bakken met groenten en kruiden, een miniborder op kleur of kuipplanten op de tuintrap.

Potbeplanting ontwerpen

Ga je een mixbeplanting met meerdere soorten ontwerpen, of kies je voor één soort per pot?

  • Mixbeplanting: in een wat grotere bak kun je prima een kleine border maken. Let bij je plantenkeuze op de vorm en groeiwijze, hoogte, bloeitijd en bloemkleur. Kies als extraatje bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen, eetbare planten of geurende bloemen en bladeren. Houd je een bepaald kleurenschema aan dan komt de beplanting mooi als een geheel over.
  • Eén soort per pot: niet alle planten zijn geschikt om te combineren, sommige komen juist het mooist uit als solitair. Een groot siergras, een breed uitgroeiende varen, een palm of een prachtig gevormde Japanse esdoorn zet je het best alleen in een pot. Dan gaat het wel om de juiste combinatie van de plant en de pot.

Maak een plan

Het is natuurlijk belangrijk waar je de potten of bakken gaat plaatsen, hoeveel het er zijn, hoe groot, welke vorm en kleur ze hebben en van welk materiaal ze zijn. Maak daarom eerst een plan, een moodboard kan hierbij helpen. Het assortiment potten en bakken is enorm groot, maar laat je niet verleiden tot de aanschaf van allerlei verschillende potten. Beperking en herhaling van hetzelfde geeft een veel krachtiger effect.

Stappenplan potbeplanting ontwerpen

  1. Bepaal waar de pot of bak komt te staan: volle zon, halfschaduw of schaduw.
  2. Welke stijl krijgen de pot en de beplanting, wat is het kleurenschema?
  3. Wanneer moet de beplanting bloeien, krijgt de pot meerdere beplantingen per seizoen?
  4. Maak een lijstje van planten die passen bij je wensen en de standplaats.
  5. Beplant de pot in het voorjaar of najaar.

Voorbeeldpot: Balkonbak in oranje

Deze zwarte balkonbak heeft een beplanting gekregen in oranje met wit. Donker blad van de siernetel zorgt ervoor dat de zachte oranje bloemkleur beter uitkomt. Voor een zonnige tot licht beschaduwde plek.

Plantenlijstje

Voor een balkonbak van 59 x 17 cm heb je nodig:

  • 2 x mini Petunia, Calibrachoa ‘Noa Apricot’
  • 1 x meisjesogen, Coreopsis grandiflora ‘Early Sunrise’
  • 2 x purperklokje, Heuchera ‘Kira Green Tea’
  • 2 x schildzaad, Lobularia maritima
  • 1 x siernetel, Solenostemon ‘Coliseum Maia’
  • 1 x spaanse margriet, Osteospermum-cultivar (geel)

Praktische tips

Dankzij deze praktische tips gaan je planten het langst mee.

1. Dagelijks gieten

Hoeveel water een potplant nodig heeft hangt af van de soort plant, de maat en het materiaal van de pot én de plek waar de pot staat. Meestal is dagelijks gieten nodig, vooral in het voorjaar en in de zomer als de planten groeien. De aarde moet van boven tot onder vochtig worden, waarbij overtollig water altijd goed weg kan lopen.

2. Potplanten bemesten

Wil je dat potplanten goed groeien en rijk te bloeien? Geef dan de juiste hoeveelheid voeding. Zomerbloeiers en kuipplanten hebben veel voeding nodig, geef van mei-september elke week of om de week vloeibare mest in het gietwater. Groenten hebben ook veel voeding nodig. Geef vaste planten en heesters jaarlijks in het vroege voorjaar organische mest. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid.

 

Meer weten over potplanten? Lees er over in ‘Groen in elke ruimte’ van Modeste Herwig (Uitgeverij Terra, € 22,50).

 

Meer interieurtips:

 

Openingsbeeld: Ikea Belgium

Partner Content

Gesponsorde content