© For Love and Lemons.

Je huis afkoelen zonder airco? Zò doe je dat

Je woning afkoelen met een mobiele airco is niet al te best voor je factuur en de planeet. Of je dan heel de zomer moet liggen puffen en zweten? Hoeft niet niet. Ook met deze alternatieve manieren hou je de hitte goed uit huis.

Duurzaam = koel

Hoe je jouw huis kan koelen zonder airconditioning? Deze 11 tips van mijnBENOvatie.be zijn, letterlijk, goud waard:

1. Doe de barbecue! Of eet een slaatje

Heel wat toestellen creëren hitte zonder dat je het beseft. Je computer, printer, televisie... schakel je best uit van zodra het kan want ook als ze in waakmodus staan, wekken ze warmte op. Wat ook helpt, is je koelkast en vaatwasser vervangen door een energiezuinig model en overal ledlampjes indraaien. Ze geven minder warmte af én besparen energie. Verder belangrijk: gebruik zo weinig mogelijk een oven of kookvuur op snikhete dagen. Haal in plaats daarvan de barbecue vaker boven of kies voor een koude schotel of frisse salade. Ook lekker én gezellig!

2. Hou overdag àlle ramen toe

Om een heet huis te vermijden, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat de warmte niet binnenkan. Hoewel je op de heetste uren van de dag vast het meeste lucht kan gebruiken, zet je op dit moment de deuren en ramen beter niét open. Sluit best alle ramen en deuren van zodra de zon ’s ochtends op je huis staat – en hou ze de hele dag gewoon dicht. Pas ’s avonds, als de buitentemperatuur lager ligt dan binnentemperatuur, kan je alles openzetten om koele lucht binnen te brengen. Zet dan de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse avondlucht door je woning kan waaien. Tip: op een huisautomatiseringssysteem kan je instellen dat, van zodra de buitenlucht koeler is, je ramen automatisch opengaan.

3. Zet bladverliezende bomen of struiken in je tuin

Ben je van plan om je tuin her aan te leggen, hou dan rekening met het volgende: als je loofbomen of hoge bladverliezende struiken niet ver van de ramen plaats, op het zuiden, dan hebben ze een thermoregulerend effect. In de winter laten ze het zonlicht door terwijl ze het in de zomer net tegenhouden. Wat ook kan, is op strategische plekken een traliewerk met blauweregen of een druivelaar laten groeien.

4. Zorg ’s nachts voor verkoeling

Tussen 2 en 6 uur ’s ochtends is het doorgaans het koelst buiten. Net dan is het belangrijk om je huis goed te verluchten. Creëer tocht door minstens twee ramen open te zetten op al je verdiepingen. Zet ook de binnendeuren open zodat de koele nachtlucht door je woning heen kan blazen. Zo drijf je de warmte uit huis en koelen ook de wanden en vloeren af.

5. Een ventilator werkt

Een frisse slaapkamer bekom je het snelst met een goede ventilator; die koelt de lucht niet maar door het wapperen heb je wél het gevoel dat de temperatuur een paar graden daalt. Kies voor een ventilator die niet al te veel lawaai maakt, genoeg kracht heeft en eventueel voorzien is van een timer of afstandsbediening (zo hoef je jouw bed niet uit, mocht je het toch te koud krijgen). Tip: plaats de ventilator voor een kom met koud water en ijsblokjes voor een extra fris effect.

6. Zonwerend glas doet wonderen

Zonwerende beglazing heeft een onzichtbare coating die twee keer zoveel zonnewarmte tegenhoudt dan doorsnee dubbel glas. Zo’n glas is vooral interessant voor ramen op het oosten en het westen. Die krijgen in de zomer twee keer meer zonnewarmte te verduren dan ramen die op het zuiden zijn gericht. Voor bestaande ramen, lichtstraten, veranda’s en dakkoepels kan zonnewerende glasfolie van nut zijn. Zonwerende folie wordt aan de binnenzijde op de ruiten vastgekleefd en kan de binnentemperatuur doen dalen met 5 tot 7°C!

7. Al aan buitenzonwering gedacht?

Een buitenzonwering (met zonnesensor!) plaats je best aan het grootste raam op de zuidkant. Of aan het raam dat uitgeeft op je terras. Buitenzonwering is veel efficiënter tegen de warmte dan binnenzonwering omdat je er de infraroodstraling en warmte mee tegenhoudt nog vooraleer die naar binnen kan komen. In tegenstelling tot zonwerend glas geniet je met screens in de wintermaanden nog wel van gratis warmte.

8. Bedek je plat dak met plantjes

Op dagen dat de zon flink haar best doet, kan een plat dak al gauw opwarmen tot 70 °C. Om zulke oververhitting tegen te gaan, is het slim om je volledige dak te bedekken met kleine plantjes of witte keien. Zo kan je de temperatuur doen dalen tot amper 30 °C.

9. Isoleer alle muren plus de zolder

Vanzelfsprekend: een huis met goed geïsoleerde muren en een goed geïsoleerde zolder blijft bij warme temperaturen frisser dan een slecht geïsoleerde woonst. Buitenmuren kan je isoleren aan de binnenkant, aan de buitenkant of in de spouw. Ook je zolder kan je langs de binnenkant isoleren of aan de buitenkant van het hellend dak. Onder andere op mijnBENOvatie.be vind je tips over hoe je dat precies doet.

10. Stukje bijbouwen? Doe het met zware materialen

Zware materialen (denk baksteen en beton) kunnen tijdens de zomermaanden warmte opslaan en die ’s avonds, wanneer het afkoelt, geleidelijk aan weer afgeven. Zo warmt je huis overdag niet te snel op en blijft de binnentemperatuur stabiel.

11. Overweeg een warmtepomp

Lukt het met bovenstaande ’trucjes’ niet om je huis af te koelen? Over een warmtepomp. Dit energiezuiniger alternatief voor een mobiele airco kan je huis niet enkel verwarmen, het is ook in staat om actief te koelen. Passief (ofte: natuurlijk) koelen kan via de vloerverwarming of ventiloconvectoren van je grondwaterwarmtepomp. Het voordeel? Passieve koeling is zuiniger dan actieve koeling. Het nadeel? De temperatuur kan maximaal met 5°C dalen.

SOS hittegolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content