Grote kamers, kleine ruimtes, hoge en lage plafonds… Hoe maak je jouw interieur zo aangenaam mogelijk? Een eerste tip: speel met kleuren en texturen. Je kan er het oog mee bedriegen en het gevoel veranderen. Hieronder geeft interieurexperte An Vermeiren je enkele tips.

1. Creëer rust, geen stress

Kleurgebruik in een interieur kan voor enorm speelse effecten zorgen. Het beïnvloedt optisch de grootte van de kamer en speelt onbewust in op je gemoed. Zo gebruik je opvallende kleuren beter in een werkkamer – zo blijf je wakker – en houd je het kleurgebruik in de slaapkamer eerder rustig.

2. Gezelligheid troef

Dat een witte tint op het plafond je ruimte optisch hoger doet lijken, weten de meeste mensen intussen. Dat een donker plafond je ruimte optisch verlaagt, is bijgevolg logisch. Maar, het kan er ook voor zorgen dat een té grote ruimte net gezelliger wordt. Let er bij het kiezen van de vloerbekleding wel op dat het gekozen materiaal warm aanvoelt. Ga niet voor een koele witte vloer in combinatie met een donker plafond, maar betrek lichtkleurige houtsoorten in het geheel. Zo creëer je contrast, maar voelt de ruimte niet ijl of ongezellig aan.

3. Van kil en koud naar warm en zacht

Voelt je vloer naar jouw zin te kil aan? Geen nood, ook zonder verbouwingen kan je hier iets aan doen. Zoek een leuk tapijt uit met warme kleuren – denk dan aan rood, bruin of oranje – voor onder je tafel of aan je salon en je woning zal snel aangenamer aanvoelen. Je hoeft heus niet de hele vloer vol te leggen, een klein exemplaar kan reeds wonderen doen.

Voor wie investeerde in vloerverwarming is tapijt niet nodig om de koude van de vloer te breken, maar het kan wel bijdragen aan de gezelligheid in een woning. Leg dus gerust een tapijt, maar houd het in dit geval laagpolig. Zo gaat het rendement van je vloerverwarming niet verloren.

Heb je kinderen of huisdieren in huis rondlopen? Dan kan een tapijt zeker en vast, maar houd een aantal praktische aspecten in gedachten. Zo vermijd je best een hoogpolig tapijt met lussen, want daar leeft jouw kat zich teveel op uit ;-).

Anti-allergisch tapijt is dan weer een categorie op zich. Het wordt gemaakt uit natuurlijke producten en zorgt zo voor een minimale impact.

4. Optimalisatie van je ruimte

Om je ruimte optimaal te vergroten, is het raadzaam dezelfde lichte tint – wit – van je muren door te trekken op je plafond. Zo krijg je een mooi geheel. Ook wanneer je ruimte groot is maar een laag plafond heeft, kies je beter voor een lichte tint plafondverf.

Is je ruimte dan weer extreem klein, creëer dan een kameleon effect door je meubilair in dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de ruimte te kiezen. Zo gaat dit op in het geheel en lijkt je kamer minder bombastisch aangekleed. Ook spiegels helpen.

5. Contrast is boeiend

Kies voor kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel om voor leuke accenten te zorgen. Je muntgroene muur zal nog beter uitkomen dankzij die oranje vaas. Durf ook in je zwart-wit loft te opteren voor enkele gekleurde accenten zoals rode, bruin, oranje en gele tinten. Deze zorgen voor warmte en sfeer in het geheel.
Voor de algemene inrichting van een interieur kies je best voor harde materialen aangevuld met zachte accenten.

Interieur-inspiratie