Begin 2018 kon je in Ikea stoelen scoren, ontworpen door designer Tom Dixon. Nu is er een nieuwe collectie: Delaktig 2.0. Resultaat: een customizable bed en sofa.

Wij zijn dol op Ikea, maar het is altijd leuk als je origineel uit de hoek kunt komen. Heeft je slaapkamer een upgrade nodig, dan vind je jouw gading in Delkatig 2.0. De nieuwste collectie van Ikea x Tom Dixon is customizable: je kunt dus eindeloos combineren. Resultaat: je gaat zelf aan de slag en creëert een bed dat bij jou past.

“De basis is een kingsizebed. Je kiest zelf of je een hoofdbord wilt en hoe dat eruitziet. Daarnaast kun je bedtafeltjes toevoegen of lampen”, klinkt het bij Ikea.

“Als designer bekijk je heel wat objecten en mogelijkheden”, vertelt Tom Dixon. “Vaak slaan ze nergens op en kun je ze niet gebruiken. Uiteindelijk krijgt een idee vorm. Een goede designer maakt er een mooi stuk van óf creëert verschillende elementen die je zelf kunt samenvoegen tot een leuk geheel”, klinkt het. Extra voordeel: omdat je het zelf kunt aanpassen, past het bed bij verschillende stijlen. Daarnaast werd het gemaakt uit geëxtrudeerd aliminium, dat voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat. Het ontwerp is licht én duurzaam.

Daar blijft het trouwens niet bij. Ikea kondigt meteen een derde samenwerking aan met Dixon. In 2021 komt er een samenwerking rond duurzame stadslandbouw. Maar daar zullen we nog even op moeten wachten dus. De collectie is nu verkrijgbaar bij Ikea.

Delaktig 2.0

Delaktig 2.0

Delaktig 2.0

Delaktig 2.0

 

Inzetten op duurzaam

Dat Ikea mee wilt inzetten op duurzaamheid is wel duidelijk. Nu willen ze ook meubels gaan verhuren. Dat heeft Torbjörn gezegd in Financial Times. “Wie een meubel huurt, kan dat aan het eind van de looptijd teruggeven en iets nieuws kiezen. De teruggebrachte meubels worden opgelapt en opnieuw verkocht.” Het systeem wordt nu eerst getest in Zweden met kantoormeubelen. Daarna zou het mogelijk ook uitgebreid worden naar andere producten. Daarnaast denkt Ikea eraan om onderdelen de te verkopen voor producten die niet meer gemaakt worden. Zo hoopt het de afvalberg te verkleinen.

Meer over wonen: