Onze bomenexpert Dries Van der Auwera: hoe je bomen in een pot op je terras kan zetten

Je wilt wel een boom planten, maar je weet niet hoe of wat? Geen zorgen, wij helpen je door het bos de bomen te zien. Letterlijk. Onze bomenexpert Dries Van der Auwera beantwoordt voor jouw de meest interessante tuinvragen.

DE VRAAG

Ik heb geen tuin, maar wel een groot terras. Zijn er bomen die je in een pot kunt zetten?

HET ANTWOORD

Van der Auwera: “Dat kan zeker, maar het vraagt wel wat werk. Een boom houdt zelf geen water vast, die drinkt als hij moet drinken. Als het drie liter water heeft geregend en hij maar één liter nodig had, loopt twee liter water gewoon weg. Daarom moet je potgrond gebruiken om het vocht goed vast te houden als een spons. Onder de potgrond leg je lavakorrels en maak zeker ook wat gaten onderaan in de pot, zodat het water weg
kan. De potgrond is echter al verteerd na een jaar en de pot zelf zal op den duur vol wortels zitten. Ideaal is als er in een pot 30% potgrond en 70% wortel zitten. Je moet dus zeker om de twee jaar je boom verplanten naar een grotere pot. Ik zou hier opteren voor struikvormige bomen, zoals de Eleagnus of olijfwilg. Die is groen blijvend en de blaadjes hebben een grijzige schijn. Het is een heel makkelijke plant die tegen vorst en wind kan. Een andere optie is de Osmanthus Burkwoodii of schijnhulst, een groenblijvende heester met compacte blaadjes. Die groeit traag, waardoor je hem maar één keer per jaar hoeft te snoeien. In februari krijgt de plant witte bloemen. Ten slotte raad ik de Photinia Red Robin of glansmispel aan, een kleine boom die in de zomer prachtige rode scheuten krijgt. Uit eindelijk verkleuren die groen.”

1. De stadstuin van Emilie Briand in Parijs is ontworpen door tuinarchitect Christine Bayle. Links zie je een olijfboom in pot en aan de rechterkant klimmen enkele jasmijnstruiken omhoog.

2. Op de daktuin van Tom Hindryckx en Anne Poesen in Antwerpen staat een Styrax Japonicus te pronken.

3. Deze drie zuiderse olijfbomen staan netjes naast elkaar op de daktuin van Ann en Leo in Ieper. Om het exotisch gevoel te versterken, is de bovenlaag afgewerkt met witte steentjes.

4. De Deense Michala Jessen is interieurstilist. In haar stadstuin in Kopenhagen creëerde ze een heerlijke groene plek met bamboestruiken en naaldbomen: een grote Larix Deciduai Puli steelt de show.

WIE IS ONZE BOMENEXPERT?

Dries Van der Auwera is medezaakvoerder van Tuincentrum Van der Auwera in Aartselaar, een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Ze kweken en verkopen zelf meer dan 2.500 soorten planten, waaronder 300 verschillende soorten bomen. Dries hoort bij de vijfde generatie kwekers.

Meer groen en tuinen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content