Post-corona woontrend gespot: het buitenleven herontdekt

Samen leven, werken, ontspannen, studeren; ‘ons kot’ wordt intensiever gebruikt dan ooit tevoren. Geen wonder dat het virus zich ook in de woontrends laat voelen. Zo zochten we de voorbije maanden massaal de buitenlucht op. Ook in ons eigen huis.

Gesloten binnenruimtes zijn dikke vrienden met het virus en dus trekken we met z’n allen naar buiten. Dat laat zich voelen op de woningmarkt. Huizen zonder tuin en appartementen zonder terras kelderen in waarde. 3 op de 4 Vlaamse huizenjagers wil enkel nog een woning met een tuin, blijkt uit een onderzoek van vastgoedgroep ERA Belgium (met 110 kantoren de grootste van België). Een balkon is een must voor 9 op de 10 appartementskopers. Ook de nabijheid van een natuurgebied of park vinden kopers nu belangrijker dan voor de lockdown. Nooit eerder doken we zo massaal de bossen in als het afgelopen jaar. We wonen natuurlijk nog altijd in België. En het jaar rond buiten leven, lukt niet met ons klimaat. Maar onze gegroeide appreciatie voor de natuur – en groen in het algemeen – is wél voelbaar in onze interieurs. Dat bleek ook uit The Big Home Reboot: een grootschalig onderzoek van Ikea over de impact van de pandemie op onze woonsituatie.

Het vat de resultaten samen van een bevraging onder 38.210 mensen in 37 landen. Op de vraag wat ze zouden veranderen aan hun huis, noemde 35% een eigen tuin of een privé buitenruimte. Wie nu denkt aan een vrijstaande villa op een grote lap grond, heeft het mis. Ook op een balkon kun je buitengevoel creëren door planten in potten. Op een koertje met een groene wand of verticale tuin kun je je even in de jungle wanen. En van een aanbouw met een plat dak maak je een terras met serre waar je je eigen groenten kunt kweken. Of wat denk je van een buitendouche? Goed voor een instant vakantiegevoel en het neemt amper plaats in.

Je eigen tuinoase van rust

Wat ook meer gegeerd is dan ooit is een tuinstudio: een hub te midden van het groen om je terug te trekken. De vraag ernaar stijgt enorm. Vaak heb je er geen bouwvergunning voor nodig. En voor wie een beetje handig is, zijn er zelfbouwpakketten. Hippe Silicon Valley-bedrijven genre Google en Amazon bieden outdoor workspaces voor wie dat wil. Voor buitenkantoren op grote schaal lijkt de tijd nog niet rijp, al zijn de voordelen legio: buitenlucht maakt je productiever, verhoogt je concentratie en verlaagt je stressniveau.

Foto: Boss Paints.

Door corona breidde het issue van luchtkwaliteit uit naar binnen. Fijn stof baart ons nog zorgen. Maar we denken ook na over hoe we de lucht binnenshuis gezond houden. Er ontstaan talloze innovatieve systemen die ventileren, de lucht zuiveren en ontsmetten. Oftewel: die ons beschermen tegen ziektes die letterlijk in de lucht hangen. In onze queeste naar gezondere lucht en meer groen zou er weleens een stadsvlucht kunnen ontstaan. Trendwatchers signaleren al langer dat millennials (grofweg twintigers en dertigers) zijn aangetrokken tot het platteland en de romantiek van een eenvoudig leven. Uit het Ikea-rapport bleek dat 47% van de bevraagden overwoog om verder van hun werk te gaan wonen, als ze in ruil een tuin kregen of een extra ruimte om te werken of hun hobby uit te oefenen. Een begrijpelijke redenering. Want als we toch (bijna) alles op afstand kunnen doen, waarom zou je dan niet afgelegen gaan wonen? Daar is het groter, groener en vaak ook goedkoper. Of hoe corona de renaissance van het platteland inluidde.

Shop hier de musthaves voor buiten:

Zelfbouwpakket tuinpaviljoen

Zelfbouwpakket tuinpaviljoen

Zelfbouwpakket tuinpaviljoen

Florabest tuinpaviljoen, € 149. Shop hem hier

Strandstoel

Strandstoel

Strandstoel

Ligzetel Amezza, € 49,99. Shop hem hier

Sfeervolle lichtjes voor buiten

Sfeervolle lichtjes voor buiten

Sfeervolle lichtjes voor buiten

Lichtslinger met afstandsbediening, € 19,99. Shop ze hier

Tuinsalon

Tuinsalon

Tuinsalon

Robinson tuinsalon bamboe, € 499. Shop het hier

Plantenbak

Plantenbak

Plantenbak

Hoge solid plantenbak, € 84,99. Shop hem hier

Door: Iris De Feijter. Openingsbeeld: Ikea.

Meer lezen over wonen en interieur?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content