Ben je de droogbloemen of het klassieke boeket op de eettafel beu? Probeer dan eens ‘Kenzan’: een nieuwe trend in het bloemschikken. Dankzij deze tool kan je op een speelse en duurzame manier je eigen bloemstuk samenstellen.

Met een Kenzan of bloemenprikker kan je zelf creatief aan de slag met bloemen en planten. Het kleine ronde apparaatje is gemaakt uit koper en heeft een oppervlakte met naalden. Door je bloemen erin te prikken, openen de stelen voor een vlotte wateropname. Zo blijven ze nog een hele tijd fris rechtop staan. Een Kenzan komt extra goed van pas wanneer je een boeket hebt staan waarvan nog maar een paar bloemen goed zijn. Knip die bloemen af, prik ze op de Kenzan, en je kunt er nog enkele dagen langer van genieten.

Kenzan Wilder Antwerp

Even een spoedcursus Kenzan in twee stappen:

1. De basis

Leg de Kenzan in het midden van een vaas, een klein potje of ondiepe kom. Na het bloemschikken giet je er water bij zodat je bloemstuk niet vergaat. Kenzan kan je makkelijk in allerlei potjes of accessoires leggen, zolang er maar ruimte is voor een lekje water. De Kenzan zelf komt in verschillende formaten. Wil je een bloemstuk met twee tot drie bloemen? Dan kies je best voor een kleine Kenzan. Heb je ruimte in je pot voor een breed bloemstuk? Kies dan een Kenzan met een breed oppervlak.

2. Prikken maar!

Laat je creativiteit de vrije loop en maak nu zelf je bloemstuk. Knip de stengels van bloemen of planten zo kort of zo lang als je wil en prik ze op de Kenzan. Door zijn gewicht en dichtheid van de naalden, worden de bloemen mooi op hun plaats gehouden. Een Kenzan is ook handig wanneer je maar één tak of bloem in een vaasje wil zetten. Zonder Kenzan zou die immers naar één kant vallen.

Chef-lifestyle Nathalie Balsing trok naar Wilder in Antwerpen voor een heuse workshop Kenzan. Eigenares Mayken legde haarfijn uit hoe je op een eenvoudige manier je eigen bloemenkunstwerkje in elkaar steken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tips van Mayken:

  • Kies een schaaltje, kommetje, potje of vaasje dat mooi bij je bloemen past. Hoog, laag, alles kan.
  • Van één bloem tot explosie van kleur: Je kunt je stuk zo sober of weelderig maken als je wil.
  • Je hoeft ook niet per sé naar de bloemenwinkel voor bloemen. Kijk rond in je tuin of in de berm voor interessant gevormde takken, bladeren, planten of bloemen.
  • Bloemknoppen doen het altijd goed, omdat je stukje later nog ‘tot leven’ kan komen.
  • Check elke dag of er nog water in je vaasje staat.

Zelf proberen? Je kunt je eigen kenzan-pakketje (prikker, schaal en bloemen) hier bestellen.

Meer bloemen en planten: