Video: Grafische vormgevers Tille en Linde geven papieroverschot een duurzamer leven

 

Om het #consubeteren voor je te vergemakkelijken,  stelt eco-redacteur Annelore je elke maand voor aan duurzame, Belgische ondernemers die je een ecologisch alternatief aanbieden. Deze maand: Linde & Tille van papierwarenproducent Redopapers.

Niet dat Redopapers na zeven jaar nog op zoek is naar een slagzin, maar ‘What a waste’ lijkt toch de lading te dekken. Als in: ‘Wauw, wat een prachtig afval’, én: ‘Zonde van de verspilling’. Want dat is precies de bedenking die Tille Lingier (30) en Linde Luyten (30) zich maakten, toen ze merkten dat het onvermijdelijke papieroverschot bij het drukken van mooie affiches, flyers, folders… zomaar werd weggegooid. De twee grafisch vormgevers wilden dat kostbare goed een duurzamer leven geven en doen dat vandaag nog altijd door er planners, notebooks, en to-dolijsten met oog voor design van te maken.

Als je naar de website van Redopapers surft, staat er te lezen: ‘Een nieuwe blik op afval’. Leg eens uit.

LINDE: “Redopapers is gestart vanuit het idee dat het zonde is om bijvoorbeeld testprints, snijafval en overschotten van een bestelling op de afvalberg te kieperen. We zagen daar ongelofelijk veel schoonheid en potentieel in.” TILLE: “Het was dus aanvankelijk een esthetische ingeving om die toevallige uitsnijdingen van bepaalde prints te recupereren. Maar al snel zijn we ons bewust geworden van het grotere duurzaamheidsplaatje. Als grafici wisten wij hoe kostbaar sommige soorten papier zijn. En als je dat dan in die hoeveelheden in een vuilbak ziet liggen…” LINDE: “Dat is geen verwijt naar de drukkerijen; die resten zijn eigen aan het systeem. Maar wij waren wel getriggerd om er iets aan te veranderen, om de verspilling tegen te gaan en dat mooie papier te redden.”

TILLE: “Aanvankelijk was het de bedoeling om eenmalig enkele weekplanners, scheurkalenders en to-dolijsten te maken voor een tijdelijke pop-upwinkel. Maar al snel merkten we dat er heel veel interesse was, raakten we met de juiste mensen in contact en is het beginnen te groeien tot een echt bedrijf waar we dan allebei fulltime voor zijn gaan werken.”

Jullie kiezen voor papieroverschotten die al een mooie print hebben. Hoe verzamelen jullie dat materiaal?

LINDE: “We zitten in dat netwerk van grafisch vormgevers, dus we weten wel waar er mooie dingen gemaakt worden en waar we kunnen polsen naar bruikbare overschotten. Maar evengoed  spotten we grafisch werk al fietsend door de stad. Als we banners zien hangen, scannen we die instant op uit te snijden stukjes. Het is sterker dan onszelf.” (lacht) Strikt genomen recycleren jullie niet… TILLE: “Wij recupereren inderdaad. Het recycleren van papier is een intensief proces met veel water en energie.”

‘Het zit in ons DNA  om schoonheid in afval te zien’

LINDE: “Daar is ook altijd nieuwe pulp voor nodig, en liefst een schepje uit Scandinavië, eentje uit Duitsland, en eentje uit België voor de goeie mix.” TILLE: “Op die manier krijgt dat papier terug een sterke vezel. Terwijl heel veel papier dat in die molen gaat, nog bruikbaar is. En dat gaan wij dus eerst nog eens gebruiken; wij maken gewoon een extra cirkeltje in het hele proces.” Jullie willen ook verspilling van talent tegengaan. TILLE: “We werken regelmatig samen met sociale partners (orthopedagogische centra, red.) en een psychiatrisch ziekenhuis; mensen met een kwetsbare achtergrond vinden vaak moeilijk werk op de reguliere arbeidsmarkt, wat heel erg jammer is. Wij bieden hen graag een plek aan in ons atelier waar ze ons helpen met bepaalde taken.” TILLE: “Creatief ondernemen gaat voor ons niet alleen over onze producten, maar ook over de vindingrijke oplossingen bij dat ondernemen zelf.”

Trekken jullie die duurzame insteek ook nog verder door?

LINDE: “Absoluut. Dat is een evidentie voor ons.” TILLE: “Wij werken niet alleen met grondstoffen die enkel afkomstig zijn van lokale drukkerijen en cultuurhuizen. We gebruiken ook boekbinderslijm op waterbasis, werken met ecologische papiertape en verpakken onze webshopbestellingen in reeds gebruikte dozen.” LINDE: “De broodafdeling van de Aldi naast ons heeft bijvoorbeeld dozen waar onze maandplanners perfect in passen. (lacht) De meubels in ons atelier zijn we ook tweedehands gaan zoeken, o.a. bij failliet gegane drukkerijen. En dan heb je onze partner Zwartopwit in Herenthout, een duurzame drukkerij, die intussen heel veel van onze producten verwerkt. Zij gaan op zoek naar de meest efficiënte manier van drukken om die reststroom zo veel mogelijk te kunnen beperken. Als ze bijvoorbeeld een plekje overhebben, schuiven ze er een opdracht van Redopapers tussen.” TILLE: “Mochten ze dat niet doen, dan zou er snijafval ontstaan dat in de recyclagebak terecht zou komen. Samen gaan we dat dus op voorhand al herbestemmen.”

Iets waar de traditionele drukkerijen zich weinig van zouden aantrekken?

LINDE: “Tegenwoordig steeds meer. Door de gigantische stijging van de grondstofprijzen, stijgt ook de bewustwording. Er wordt vandaag twee keer nagedacht alvorens die pallet zomaar weg te gooien.”

Straks hebben jullie geen werk meer?!

LINDE: “Dan is onze missie geslaagd!” (lacht)

TILLE: “Nu, wij zitten zo ver in die stroom; het stokken van de aanvoer is nog niet meteen in zicht.” LINDE: “Maar het zet ons wel aan om verder na te denken over afval als bron van schoonheid; we hoeven ons niet per se te beperken tot papier.”

Redostuff?

LINDE: “Kan! Voorlopig hebben we er nog geen naam voor, maar we voelen de energie om er werk van te maken. We moeten heel hard bewaken dat we dingen blijven doen waar ons hart sneller van gaat kloppen. Het is onze baby, Redopapers. Maar er af en toe eens van een afstand naar kijken en naar de oorsprong terugkeren, kan geen kwaad. Die duurzame insteek om schoonheid in afval te zien, is onze essentie, en willen we terug wat meer gaan opzoeken.”

Zijn er nog andere ambities?

LINDE: “We hebben ongeveer 175 verkooppunten, waarvan 80 procent in België. We zouden onze wortels graag in heel Europa verankeren.” TILLE: “Maar het is wel belangrijk dat we geen massaproducent worden, want dan worden we een ander bedrijf, en dat lijkt ons minder fun. Het is niet de bedoeling om alle papierresten van België te redden en te verwerken tot papierwaren. We neigen ook daarom vooral naar die limited editions, waarbij een beperkt aantal stuks van herkenbare grondstoffen aangeboden worden. Zo hebben we nu net een notebook op de markt gebracht met een stevige hoes; een unieke uitsnijding van een toffe cultuurhuis-banner. Die hoes wordt dan je ‘buddy’ die je papierwaren beschermt en een nog langer leven garandeert, en die je ook kunt hervullen.” LINDE: “Het afgelopen jaar hebben we zes ton papier gered. Dat zijn drie gemiddelde neushoorns. Het is ons doel om volgend jaar voor drie olifanten te gaan.” (lacht)

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Binnenkijken: het luxueuze appartement van Donald Trump in New York