Wij dromen stiekem van een Indian Summer, inclusief tuinfeest met vrienden en familie. Vieren doen we in stijl met een prachtige tafel: het wordt sowieso een feest.

 

Onvervalst vakantiegevoel

Een onvervalst vakantiegevoel in eigen tuin, dát is waar deze feeststijl om draait. Als wij (nog) niet naar de Italiaanse Rivièra kunnen, dan brengen we die toch gewoon hiernaartoe? Dit is het perfecte tuinfeest voor wie houdt van gezelligheid, van decoraties en schattige motiefjes. Want hier mag en kan er heel veel rondom de feesttafel. Meer nog: hier moet zelfs heel veel gebeuren op het gebied van decoratie. Het begint allemaal met een kilogram dikke Italiaanse citroenen en van dan af is het kinderspel.

Enkele tips

  • Het begint écht met citroenen, want die lokken al meteen het zuiderse gevoel uit waar we in dit geval naar streven. Gebruik ze gerust in je gerechten, maar zeker ook als tafeldecoratie. Heb je er nog over? Geen nood: zelfs in mandjes gedrapeerd rondom de tafel doen ze nog dienst.
  • De Rivièra-kleuren bij uitstek zijn geel, groen en blauw. Probeer op basis daarvan op zoek te gaan naar bloemen, tafelkleden, serviettes en servies. Verschillende prints kunnen gerust gecombineerd worden, alles kan en alles mag.
  • Qua materialen zijn riet, raffia en bamboe bijzonder gepast, net als aardewerk en keramiek met een flinke laag glazuur.
  • Waar we bij de andere twee stijlen spreken over focuspunten, is het hier net niet nodig om te gaan focussen op één plek. Decoreer gerust de ganse tafel en zorg misschien voor een afzonderlijke tafel met drankjes, zodat je ook die kunt gaan decoreren met bloemen, kaarsjes én citroenen natuurlijk.

Voor wie houdt van gezelligheid, decoraties en schattige motiefjes

  • Zorg bij dit tuinfeest voor een vestimentaire code. Niemand kan écht meeduiken in het Rivièraverhaal wanneer hij of zij volledig in het zwart gekleed gaat. Trek zelf een fleurige short of een zuiderse zomerjurk aan. Heb je niks met citroenen?
  • Het spreekt voor zich dat je op een Rivièra-tuinfeest geen vol-au-vent serveert. Trek de stijl door in het eten en serveer een heerlijke pasta, een zuiderse salade of een vers stukje vis. Want vis is immers heerlijk met een vleugje – je weet wel – citroensap.
  • Ook dit tuinfeest komt pas echt in de juiste sfeer met een vleugje Eros Ramazzotti, Umberto Tozzi, Andrea Bocelli of Laura Pausini. Of voor de Netflix-adepten: Bella Ciao wordt ook gedoogd, maar dan best laat op de avond.

Deco: citroenen & co

Bonbori buitenlamp

€ 1.240, Fumie Shibata voor Brokis

Broodmandje met citroenenprint

€ 19,99, Zara Home

Kida hangstoel

Vanaf € 2.395, Dedon

Daburu vaas

€ 320, Luca Binaglia voor Roche Bobois

Borea sofa

Prijs op aanvraag, Piero Lissoni voor B&B Italia

Ikebana vaas

Vanaf € 100 voor de kleinste versie, Jaime Hayon voor Fritz Hansen

Fruitschaal in kobaltblauw

€ 29,95, HK Living

Soul Outdoor stoel

Prijs op aanvraag, Eugeni Quitllet voor Pedrali

Allez stoel met rieten zitting

€ 250, Normann Copenhagen

Narumi Mosta servies

Vanaf € 4,95 per bordje, Casa

Ziggy buitentapijt in blauw en beige

Vanaf € 249, Roolf Living

Rieten servetringen

€ 5,99 voor twee, H&M Home

Lees ook

Tekst en shopping: An Bogaerts, styling: Ann van der Auwera, foto’s: Wout Hendrickx